Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 241

Här vädrar de våldet

$
0
0

Misshandel är tio knytnävsslag. Minst! Det borde finnas en mildare variant som en käftsmäll kan kallas för.

Så låter det när en yrkeselev på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping reder ut om det är misshandel eller inte att ge någon en smäll på käften.

I en cirkel av stolar sitter tjugosex killar från VVS- och fastighetsprogrammet och deras svensklärare Anna Karlsson. De har värderingsövning. Johan ­Eriksson och Miriam Tjärnén från Stödcentrum för unga brottsutsatta kastar ur sig påståenden. Den som håller med reser sig upp och byter plats.

Jämställdhet mellan män och kvinnor är inte så viktigt, tycker de flesta. Någon menar att det är för mycket tjat om jämställdhet. Vi lever i ett jämställt land. Åtminstone jämfört med många andra länder. Efter en stund kommer någon på att jämställdhet gynnar killar också och några stycken byter till sist plats.

 

Bild: Tomas Magnusson.Skolan har kärleksvecka. Det är ett årligt återkommande arrangemang i kommunen som startade 2011 och utgår från barnkonventionen. Från början var det polisen och Rädda barnen som bestämde sig för att arbeta tillsammans för att öka skolungdomars kunskap om rätten till ett liv utan våld och förtryck. Sedan dess har Tjejjouren, och nu i år Stödcentrum för unga brottsutsatta, drivit det hela vidare. I år arrangeras kärleksveckor på alla gymnasieskolor i Jönköping.

Länsstyrelsen i Jönköping har arbetat fram en samverkansplan för att motverka våld i nära relationer. I skrivelsen anges tre aktiviteter som extra betydelsefulla för det arbetet. En är ”ökat användande av normkritiska metoder och arbetssätt i förskola och skola”. Förutom kärleksveckor finns också projektet Normstorm, där eleverna får göra normkritiska bilder som de har chansen att få ställa ut på Länsmuseet. Det finns även ett återkommande arbete med materialet Machofabriken på flera av kommunens skolor.

De här initiativen behövs, menar VVS- och fastighetsläraren Roland Mattsson. Han har jobbat på ­Erik Dahlbergsgymnasiet i snart femton år.

– Genom åren har det varit en del tillbud. Det sker fortfarande, även om det är bättre nu. Oftast mindre grejor, men vi har fått gå emellan i regelrätta slagsmål som ibland har polisanmälts, säger han.

Det är en miljö med mycket svordomar och en hel del könsord. Jargongen sliter på yrkeslärarna, förklarar Roland Mattsson. Ju mer undervisningstid som går åt till att jobba med värdegrundsfrågor, desto mer lidande blir det schemalagda lärandet.

Bild: Tomas Magnusson.– Då hinner jag inte med det jag borde. Det här är en stor underskattning från omvärlden av vår vardag som yrkeslärare, säger Roland Mattsson.

Han och jag har stämt träff i personalrummet, ett ljust krypin innanför verkstaden med mörk soffa och matchande fåtöljer. Kaffebryggaren är påslagen och medan vi pratar bänkar sig lärarna från VVS- och fastighetsprogrammet en efter en för fikarast. Ingen av dem är med på värderingsövningarna, varken i dag eller under resten av veckan. Det finns inte tid till det, enligt Roland Mattsson.

Att delta hade nog inte skadat för att hitta uppslag till att arbeta kring exempelvis mansnormer. Han är inte nekad att gå dit, men har samtidigt andra lektioner. Att den här typen av värdegrundsarbete ofta läggs på lärarna i gymnasiegemensamma ämnen är inte alltid lyckat, förklarar han. Samtidigt skulle det kanske hämma eleverna om deras yrkeslärare satt med på övningarna. Och han arbetar trots allt med de här frågorna varje dag.

– Vi har över hundra unga killar i de här lokalerna. Det är mycket hormoner.

 

Roland Mattsson vill inte framstå som expert på värdegrundsarbete. Att förändra machojargong är svårt. Först och främst gäller det att få eleverna att inse att den typen av attityd inte fungerar ute i yrkeslivet, förklarar han.

Egentligen är det så att yrkesläraren sitter med trumf på handen gentemot svenskläraren när det kommer till att problematisera elevernas syn på kön, våld och tolerans, påpekar Roland Mattsson. Eftersom han representerar det ämne som de har valt frivilligt, förhoppningsvis för att de är intresserade, har han en större möjlighet att få inflytande. Kollegan i soffan bredvid, Urban Gillberg, håller med.

Samtidigt ser båda krasst arbetseffektivt på det hela. Om varenda situation problematiseras blir det inte mycket tid över till undervisning. Hot och kränkningar tolereras dock aldrig.

– Vi ska alltid orka ta diskussionen när frågan är liten. Men ibland måste jag ändå ha tolerans för att det ska funka, säger Roland Mattsson.

 

Bild: Tomas Magnusson.De flesta av yrkeseleverna tycker inte att det är några som helst problem att vara kompis med en tjej. Fast bara om ens egen tjej tycker att det är ok förstås, tycker någon i ringen. När Johan Eriksson från Stödcentrum för unga brottsutsatta undrar om de kan tänka sig att byta kön för en dag, tycker flera stycken att det verkar intressant. Då skulle man säkert få bättre betyg. Tjejer får ofta det. Och det är ju inte heller jämställt, kommer en kille fram till. Jobbar man skulle det i och för sig bli lägre lön den dagen man testar att byta kön, säger en annan.

– Killar är mer avslappnade. Ett slagsmål sedan är man kompisar igen. Tjejer håller det mer under ytan. De ska prata om allt men löser nästan aldrig något, utvecklar en tredje elev.

Då är vi inne på våld igen. I personalrummet efteråt förklarar svenskläraren Anna Karlsson att hon blev förvånad över att vissa elever inte verkar se en käftsmäll som misshandel.

– Samtidigt finns det grupptryck. Vissa säger inte vad de egentligen känner. Det ser jag i deras inlämningsuppgifter när de får tillfälle att uttrycka sig, säger Anna Karlsson.

Hur gör man då? Hur kan lärare få unga män att förändra sina värderingar och bli mindre våldsamma?

Yrkeslärarna kring fikabordet tystnar och tittar på varandra. Till slut tar Urban Gillberg ordet:

– Man måste nog ändå ta situationerna direkt när de uppstår i vardagen. Hur många de än blir så måste man försöka markera vad som inte är ok.

Han resonerar vidare kring att det bör finnas en positiv utgångspunkt. En syn på att det i längden går att göra skillnad och minska våldet.

Roland Mattsson fyller i. Det gäller att inte glömma bort hemmet. Lärarna har enligt läroplanen ett ansvar för att jobba med värdegrunden. Men det finns samtidigt en undervisning att sköta. Den kan inte konstant bli lidande till förmån för värdegrundsarbete och ”uppfostring”. Det är inte heller i skolan som normerna och värderingarna föds. Den grunden läggs redan innan de börjar där, poängterar han.

Linus Hellerstedt

Viewing all articles
Browse latest Browse all 241

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>