Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 241 articles
Browse latest View live

Trögt locka elever till lärlingsutbildning

$
0
0

Allt färre elever börjar på lärlingsutbildningarna och dessutom hoppar många av. Trots kritik från näringsliv och lärare håller regeringen fast vid lärlingsspåret.

Antalet elever som påbörjar en lärlingsutbildning har mer än halverats sedan försöksverksamheten permanentades. Det visar nya siffror som Skolverket tagit fram för Lärar­nas tidning (se grafik).

Hösten 2013 kan man se att det har skett en uppgång av antalet nya lärlingselever, men varken Skolverket eller företrädare för den dominerande lärlingskoncernen Praktiska tror att förbättringen beror på en faktisk elevökning.

I stället har skolorna sannolikt blivit snabbare med att få ut elever på lärlingsplatser redan under höstterminen och på att anmäla utbildnings­kontrakten till Skolverket, vilket är en förutsättning för att räknas som lärling.

När regeringen beslutade om att permanenta lärlingsutbildningen från höstterminen 2011 var målet att skapa 30.000 nya lärlingsplatser. I dag går totalt 6.000 elever på ett lärlingsprogram.

— Det går väldigt trögt att bryta invanda mönster och traditioner. Men trots det är det min absoluta övertygelse att Sverige ska gå över till ett lärlingssystem av europeisk ­modell som i Tyskland, Danmark, Holland, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Lärlingsutbildningen har länge dragits med stora problem. Omkring 40 procent hoppar av det första året. Betygsnivåerna är låga och skolorna är dåliga på att följa upp elevernas resultat. Trots stora behov får elever inte det stöd de behöver. Många skolor misslyckas också med att få ut eleverna på företag minst 50 procent av utbildningstiden, vilket är statens krav. Det framgår av Skolinspektionens och Skolverkets rapporter.

Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson för Socialdemo­kraterna, konstaterar att redan försöksverksamheten med lärlingar som startade 2008 visade på enorma problem.

— Ändå valde regeringen att fortsätta på en misslyckad väg med en utbildning med gigantiska avhopp. Man borde i stället ha klivit ett steg tillbaka och funderat över hur man skulle gå vidare, säger han.

Skolinspektionens granskningar visar att många skolor saknar en övergripande strategi för hur lärlingsutbildningen ska bedrivas. Mycket hänger på den enskilda läraren.

Utbildningskontrakten, som bland annat reglerar vad eleverna ska lära sig på företagen, har ofta stora brister. På vissa skolor vet inte ens eleverna ifall de går en lärlingsutbildning eller ett vanligt yrkesprogram, vilket gör det svårt att ställa krav på utbildningen.

Skolorna har också problem att få handledare att gå handledarutbildning utanför arbetsplatserna. Eftersom skolorna är rädda att förlora samarbetet och lärlingsplatserna så har de ofta svårt att ställa krav på företagen.

Att yrkesprogrammen, dit lärlingarna räknas, tappat attraktionskraft är också en orsak till nedgången.

Företrädare för näringslivet menar att regeringen sänkt utbildningen genom att beskriva den som en väg för skoltrötta.

Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, ser hela lärlings­reformen som en utbildningspolitisk produkt med stora legi­timitets­problem bland både enskilda företag och branscher.

Regeringens senaste förslag att företagen ska ge lärlingar lön och anställning är att börja i fel ände, anser han.

— Vi ser inte att det finns någon stor efterfrågan på att anställa lärlingar. Vi kan inte se någon vinst för företagen med regeringens upplägg så där kommer det inte att bli några enorma volymökningar, säger Johan Olsson.

För att lyckas med utbildningen måste skolorna hitta strategier för att överbrygga klyftan mellan arbetslivets krav och utbildningens mål, skriver Skolinspektionen.

Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande i Lärarförbundet, tycker att regeringen borde tänka om. Lärlings­utbildning är inte rätt väg att gå när så få är intresserade.

— Låt lärlingssystemet finnas som en liten del för de fåtal elever som är intresserade. Och satsa i stället de statliga pengarna på yrkesprogrammens arbets­platsförlagda lärande som huvudspår, säger hon. 

Lenita Jällhage

Lektion för reflektion

$
0
0

Film, matriser och elevernas egna reflektioner är delar i Annika Bygdéns recept för betygssättning.

Annika Bygdéns röstekar i den stora, tysta salen när hon hälsar alla välkomna till förmiddagens lektion på Huddingegymnasiet. Framför henne sitter drygt 25 elever som är ivriga att sätta i gång. Efter en kort gen­­om­gång ersätts tystnaden av ljudet från bandymål och bänkar som dras fram, dunsande fotbollar och gummisulor som tjuter i kontakt med golvet.

Eleverna intar gruppvis var sin del av idrottshall­en. Ett gäng ska spela innebandy, ett annat monterar ett volleybollnät, bredvid dem åker ett badmintonnät upp. Resterande delen av hallen intar en grupp som ska spela fotboll. Alla elever är engagerade i att fixa och dona.

– Mycket eget ansvar, säger Annika Bygdén efter att ha öppnat förrådet.

Sedan kilar hon i väg igen. Hälsar på en ny elev, pratar med en som har glömt idrottskläderna hemma och andra som har olika funderingar. Under tiden börjar de flesta komma i gång med dagens aktiviteter.

Det här är det tredje passet av fyra där eleverna ska fördjupa sig i ett spel. Under första lektionen, som var helteoretisk, förklarade Annika Bygdén att de ska välja ett spel som de vill bli bättre på, till exempel innebandy. Sedan fick eleverna göra en planering med vad de ska och kan göra för att utvecklas under de kommande lektionerna, utifrån olika kunskapskrav. De följande tre passen är praktiska och ägnas åt att utveckla teknik, jobba med den fysiska färdigheten och rörligheten som krävs för spelet och hela tiden reflektera över detta.

– Det jag vill få fram är att de ska känna ett intresse för att utveckla något, säger Annika Bygdén.

Med hjälp av surfplattor ska eleverna filma varandra för att lättare kunna reflektera över sin insats. De ska även skicka in en filmsnutt efter sista lektionstillfället som Annika Bygdén använder i bedömningen tillsammans med de skriftliga uppgifter som också ska lämnas in. På så vis kan hon se hur elevernas reflektioner överensstämmer med det filmen visar.

Foto: Viktor Gårdsäter

I dag är tanken att de elever som har kommit en bit på väg ska börja filma varandra. Annika Bygdén går fram till de olika grupperna, samlar gänget i en ring och visar upp ett papper med tre punkter hon vill att de får med på dessa filmsnuttar. Eleverna ska demonstrera hur de använder spelytan, hur man kan anpassa spelet till att exempelvis träna kondition och vilken teknik de har i ett visst moment.

– Jag vill att ni till exempel jämför ert fingerslag med ett från någon som är bättre än er själva, så ska ni sedan skriva ner ”vad jag kan göra för att förbättra mig”, förklarar Annika Bygdén för en volleybollgrupp.

Badmintongruppen, som i dag består av två elever då tre är frånvarande, får liksom det föregående gänget tipset att gå in på Youtube och kolla på några som är bättre på att spela. Emelie Ribbe och Linn Hedlund tar till sig rådet och går och sätter sig på läktaren. De börjar snegla på sin planering och kolla badmintonslag på Youtube när Annika Bygdén kommer fram igen.

– Vad stod på er planering i dag? frågar hon.

– Vi har skrivit rörelse på plan, intervall- och konditionsträning, svarar Emelie Ribbe och förklarar att det är svårt att köra konditionsövningarna när flera i gruppen är borta.

Annika Bygdén föreslår att de tränar kondition genom att spela mot i stället för med varandra. Slår de långa och korta bollar får de springa lite mer. I skolan blir det lätt att man bara står och passar bollen, men badminton går ju ut på att slå bollen dit den andra inte är, påminner hon.

Gör eleverna på det viset blir det också lättare att utveckla rörelsekvaliteten och känna efter vilken betydelse badminton kan ha för träningen. Det är en del av uppgiften som Annika Bygdén formulerade så här vid introduktionen: ”Din uppgift är att utveckla din förmåga att planera och med goda rörelsekvaliteter genomföra spelet samt beskriva aktivitetens betydelse för träning, hälsa och livsstil”.

Uppgiften utgår från flera kunskapskrav. De finns med i en bedömningsmatris som eleverna kan gå in och läsa på skolans läroplattform om de vill veta vad som krävs för ett visst betyg. Där finns också en kursmatris som Annika Bygdén använder sig av vid bedömningen av hela kursen. I den är kunskapskraven uppdelade i olika kolumner. I kolumn ett finns till exempel kunskapskravet som handlar om rörelse­kvalitet. Där har Annika Bygdén skrivit in aktiviteter där hon kan mäta dessa, som dans, ultimate frisbee och dagens uppgift, självvalt spel. Samma uppgifter kan också mäta fler kunskapskrav.

– Jag tänker att det är bra att man bedömer olika saker i en och samma uppgift, säger Annika Bygdén.

På så vis får eleverna även en chans att utveckla sina förmågor i flera olika uppgifter. Vissa har till exempel lättare för att hålla ett muntligt framträdande än andra.

Annika Bygdén låter oftast uppgifter löpa flera veckor, likt den eleverna håller på med nu. Då får de några lektioner på sig att öva, innan hon gör en bedömning. Genom att utgå från kunskapskraven vet hon vad hon ska titta på.

– Det blir inte bara basket, handboll eller pingis i en lektion. Det blir en längre period med en uppgift.

Ett gäng volleyboll-killar har satt sig på ena läktaren. De vill börja filma, men klurar på hur eftersom de är ett par man kort i dag. Annika Bygdén erbjuder sig att filma dem, medan de tränar ett uppspel. En får börja med att stå på andra sidan nätet som motståndare. De övriga tre intar varsin position så att de får in servar, baggerslag, fingerslag och smash. Sedan roterar de, medan Annika Bygdén fångar en sekvens per uppspel. På så sätt hamnar alla eleverna på film när de utför de olika slagen.

– Sedan kan vi analysera det här utifrån frågorna vi har fått, säger Joakim Nyström efteråt.

När Annika Bygdén sedan går igenom analyserna och filmklippen använder hon sig av matrisen och bedömer om eleven kanske kunde genomföra uppgiften ”med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter”. I så fall antecknar hon nivå två i stället för ett C, då hon hellre använder olika nivåer än läroplanens A till F. Det beror på att hon inte vill fastna i betyg innan de måste sättas, eftersom hon också bedömer samma kunskapskrav i flera olika uppgifter.

– Ett satt betyg har jag inte chans att förbättra och då tycker jag inte att jag jobbar formativt.

På läroplattformen kan eleven hela tiden titta hur den ligger till. Kanske har eleven fått både nivå två och tre när det gäller ett visst kunskapskrav. Gör eleven bra i från sig nästa gång det ska bedömas har denne en chans att hamna på nivå tre.

Hur gör du när du tvekar?

Foto: Viktor Gårdsäter

– Då kan jag använda nivå två plus eller tre minus. När jag ska göra den summativa bedömningen och någon har fått många två plus kanske det kan utmynna i att det faktiskt blir en nivå tre.

Sedan är det ju det här med att tolka läroplanens olika begrepp, som rörelsekvalitet. Där poängterar Annika Bygdén att det i hennes ögon inte handlar om resultat, snarare insatsen i relation till sammanhanget. Hon kan inte förvänta sig volleybollslag i elitklass efter att eleverna övat under tre lektioner.

– Jag ska inte bedöma att de gör ett jättebra fingerslag, utan jag bedömer att de vet hur rörelsen ska gå till utifrån till exempel kraftinsats, balans och rytm. Det är de bitarna jag vill bedöma och de bitarna kan ju också komma tillbaka i en annan uppgift.

För Annika Bygdén innebär god rörelsekvalitet även att eleven kan upprepa rörelsen flera gånger och reflektera över den på flera plan. Förstår eleven hur rörelsen går till? Anpassar hen rörelsen till andra runtomkring, till situationen? Tänker eleven på skade­­risken när den utför en rörelse?

Hon tycker att det är viktigt att eleverna hela tiden är med på tåget. Därför är hon noga med att ge dem feedback och förklara vad de ska utveckla. Ibland använder Annika Bygdén tidigare elever som exempel, för att visa de nya klasserna hur en elev som har fått ett A rör sig. Eller vad en som har fått ett C hade kunnat utveckla mer.

– Det handlar om att tydliggöra det som krävs.

I samband med att Joakim Nyström packar ned surfplattan i väskan diskuterar han och klasskompisen Carl Ganning vad de ska titta på hemma utifrån de tre frågeställningarna de fick av Annika Bygdén i början av lektionen.

– Då kan man analysera teknik, hur man rör sig. Allting egentligen, för det är ju i en spelövning, säger Joakim Nyström.

Sedan går de iväg och monterar ned nätet. Det gör även badmintontjejerna Emelie Ribbe och Linn Hedlund innan de rör sig mot läktaren för slutsamling. Annika Bygdéns råd om att slå svårare bollar tycks ha fått in dem på nya tankar om badminton.

– Det var kul! Men det var jättejobbigt när man var två, säger Linn Hedlund som tycks ha kommit lite längre i att reflektera över vad badminton har för betydelse för träning, hälsa och livsstil.


Fotnot: Annika Bygdén har varit delaktig i arbetet med att ta fram bedömningsstödet i idrott och hälsa för gymnasiet och uppgiften som hennes elever arbetar med ingår i stödet.

Sebastian Danielsson

Podden får fler röster att höras

$
0
0

Språk, makt och förebilder. Det är några av samtalsämnena när eleverna på Ross Tensta gymnasium träffar elever på Östra Real i Stockholm. Men de har aldrig setts i verkligheten, utan möts genom poddradio.

Från ett grupprum hörs en signaturmelodi. Programledaren Hamor Gebrehiwet tar om flera gånger innan han hittar rätt.

– Hej på er, välkommen till vårt poddradioprogram…

– Hej på er, välkommen till andra programmet. Jag heter Hamor...

– Hejsan, jag som är programledare i dag heter Hamor. Med mig har jag Hussam, Yohannes och Ibrahim…

Hamor talar ledigare för varje omtagning. Dagens tema är Språkliga förebilder. De fyra pojkarna i gruppen talar om att de själva kan vara förebilder för andra. Om att man måste stötta den som vågar höja rösten mot någon som gör fel.

I rummet mittemot går några flickor igenom kör-schemat och finslipar språket till sitt program om
Nelson Mandela.

– Du har skrivit fel där: ”är född”. Det ska stå: ”födde”. Hallå, kan man säga så här, ”är född”, frågar Qamar Said.

Nelson Mandela är en stor förebild, tycker de. Han var en vanlig man, men han kämpade för frihet och tyckte att alla människor var lika mycket värda.

– Han lär oss hur man måste kämpa om man har en dröm, ett mål, säger Mona Abdi.

Kämpar gör även de, för att erövra svenska språket. Eleverna i klass SI12B, Språkintroduktion, på Ross Tensta gymnasium spelar in poddradioprogram för sin blogg Unga röster. Bloggen är ett samarbete med naturvetarklassen N12E på Östra Reals gymnasium i Stockholms innerstad. Lina Pilo är lärare i svenska som andraspråk och hon samarbetar med svenskläraren Katarina Lycken Rüter på Östra Real. Elever och lärare möts på bloggen, lyssnar på varandras program, diskuterar och kommenterar dem.

I dag är det inspelning i Tensta. Det tar lång tid att förbereda de egna sändningarna. Klassen är uppdelad i grupper, som ansvarar för var sin poddsändning. Eleverna får själva fundera ut vad som ska vara med, skriva manus, fördela roller och sköta tekniken.

– Bara det att våga prata och lyssna till sin egen röst tar tid, säger Lina Pilo.

Första temat, om språk och makt, ligger klart på bloggen. Det tog många lektioner för Lina Pilos elever att lyssna på Östra Reals poddar. De skulle gå igenom vad Östra-eleverna sa och förstå och diskutera vad de menade. Först reagerade de på språket: ”Men – talar de svenska?” De tyckte att det var svårt att höra vad eleverna från Östra Real sa – de pratade snabbt och använde ett annat ordförråd. Därefter tyckte de att Östermalmseleverna hade missförstått uppgiften: ”De pratar om politiker och sociala medier – vi skulle ju prata om språk och makt!”. Efter en stunds diskussion kom de fram till att de hade olika perspektiv på saker – kanske kunde båda grupperna ha rätt?

Under lyssningen blevdet tydligt att eleverna på de olika skolorna hade helt olika ingångar till ämnet. När eleverna på Östra Real talade om att de vill använda språket för att förändra samhället, handlade det för eleverna på Ross Tensta om makten att över huvud taget komma in i samhället.

– Mina elever tänkte att om man har ett språk kan man vara medborgare, man räknas och får tillgång till sina rättigheter. De pratade om språk som en förutsättning för att leva, säger Lina Pilo.

Lina Pilo samlade klassens åsikter och hjälpte eleverna att formulera ett blogginlägg. De pratade tillsammans om formuleringar, grammatik och hur man börjar och slutar en text.

– Det är elevernas ord, men jag har skrivit. Det är långt över vad de kan producera textmässigt, men det är det de vill förmedla.

Lina Pilo hadealdrig tidigare jobbat med poddradio, men var nyfiken. Det var inte svårt alls att lära sig tekniken, tycker hon. De använder programmen Audacity och Soundcloud, och hon fick en snabblektion i Audacity av skolans IT-ansvarige. Egentligen ska man ha en mikrofon och en studio också, men det struntar hon i. Poddarna spelas in i klassrummet med hjälp av elevernas datorer med inbyggd mikrofon. Poddarna publicerar de på en blogg som de skapat genom tävlingen Webbstjärnan.

Den största vinsten med projektet är att eleverna får använda språket på riktigt, med verkliga mottagare, anser Lina Pilo. De får också en större språklig och kulturell medvetenhet. De reflekterar både över det språk de har och det språk de behöver och vill skaffa sig. De får också syn på hur mycket de faktiskt kan. Grammatiken, uttalet, att skriva och lyssna blir meningsfullt och relevant.

– Med poddsändningarna blir det så tydligt för dem varför det är viktigt med hörförståelse och ett bra uttal.

Det är en fördel att mötas över nätet, tycker både Lina Pilo och Katarina Lycken Rüter. Lina Pilo tror att det kan vara lättare att kommunicera om man inte har ansikten på varandra. De tror inte heller att klasserna kommer att mötas på riktigt, det behövs nog inte.

Katarina Lycken Rüter har tidigare samarbetat med Ross Tensta, så när Lina Pilo föreslog att de skulle göra poddar om språk och demokrati så tände hon direkt. Det passar väl in på kursmålen i Svenska 2 om språk, språkliga varianter och muntlig framställning, påpekar hon.

Framför allt uppskattar Katarina Lycken Rüter att eleverna får möjlighet att möta människor som de annars aldrig skulle ha mött. Hennes elever har fått upp ögonen för mycket som de tidigare trodde var självklart. När de lyssnade på klassen från Ross Tensta blev det plötsligt tydligt för dem hur mycket språklig makt de faktiskt redan har.

– Det blev väldigt konkret vad språket verkligen ger en för plattform – och vad den som inte har den plattformen har att kämpa emot, säger hon.

De blev också väldigt imponerade av den oerhörda kraft och vilja som krävs för att ta sig in i svenska språket. Och av Tensta-elevernas vilja att utvecklas.

Eleverna på Östra Realläser naturvetenskapsprogrammet med estetisk inriktning. Katarina Lycken Rüter beskriver dem som mycket reflekterande och genus­medvetna. Ändå upptäckte de, när de började med nästa tema, att de bara valt anglosaxiska, vita män som sina språkliga förebilder. Det speglar världen vi lever i, vem som får talutrymmet, konstaterar Katarina Lycken Rüter. Men i Tensta är det annorlunda. Lina Pilos elever har inte valt en enda vit man som förebild.

– Då tänkte jag: Wow, nu blir det drag!, säger Katarina Lycken Rüter.

Det kan verka som om de båda klasserna lever i helt olika världar och talar om helt olika saker. Men trots att eleverna befinner sig på olika nivåer språkligt sett, så finns många likheter, anser både Lina Pilo och Katarina Lycken Rüter.

– De är ambitiösa unga människor som tror på sig själva och vill nå väldigt långt, säger Lina Pilo.

– I båda klasserna vill eleverna erövra mer språk för att få mer makt. Det är bara olika perspektiv. Båda klasserna säger: Vi vill!, säger Katarina Lycken Rüter.

Text: Maria Lannvik Duregård

Politiskt högtryck i skolan

$
0
0

I mars körde elever ut Sverige­demokraterna från en gymnasieskola i Västerås. En månad senare är partiet tillbaka.

Klockan är halv tio på förmiddagen. Nio än så länge tomma bord är utplacerade i två rader i korridoren utanför aulan. Dagen innan har skolledningen beslutat att skjuta fram tiden för ungdomförbundens bokbord till efter ­debatten på stora scenen.

— Vi tror att det blir lugnare så. Vi har fått indikationer på att något är på gång bland eleverna, säger Johanna Kamph, en av fyra rektorer på Carlforsska gymnasiet i Västerås.

Det tidigare ganska okontroversiella i att bjuda in politiker till skolorna har de senaste åren inneburit dilemman för myndigheter, skolledningar, lärare och elever att grubbla över.

Foto: Per Groth

I slutet av mars lyckades två företrädare för Sverige­demokraternas ungdomsförbund SDU väcka så starka känslor bland elever på Carlforsska gymnasiet att politikerna inte hann ställa upp sina bokbord innan de fick packa ihop igen. Eleverna ställde sig i vägen för SDU och ropade slagord. I samråd med polisen beslutade skolledningen att avbryta tillställningen.

Inne i skolans pampiga ljushall sitter några elever och samtalar. Teodor Rosbäck är klar över vad han tycker.

— Det var odemokratiskt att tvinga bort Sverigedemokraterna från skolan. Alla har rätt att uttrycka sina åsikter. Det finns elever här som säger att de ska göra uppror mot dem i dag. Det känns rätt barnsligt, säger han och får snabbt mothugg av Mi de Keiser som råkar passera och hör vad han säger.

— Det jag håller med om är att alla har rätt att uttrycka sina åsikter. Det har vi elever också rätt till och vi gör det genom att demon­strera mot Sverige­demokraterna, säger hon.

Foto: Per Groth

Klockan närmar sig halv elva och det börjar bli dags för tvåorna att ta plats för den första av dagens två debatter inför EU-valet. Den andra äger rum på eftermiddagen för treor­na. Debatterna har förberetts av lärare och elever i undervisningen i samhällskunskap.

Eleverna har i grupper fått diskutera olika frågeställningar och till sist valdes tre ämnesområden ut: miljö, säkerhetspolitik och arbetslöshet. Eleverna kan också ställa frågor i ett twitter­flöde ­under debattens gång.

Medan debatten pågår börjar några andra från ungdoms­förbunden att förbereda sina bokbord. Jura Miniotaite från Liberala ungdomsförbundet (LUF) laddar sitt bord med broschyrer, knappar och den obligatoriska skålen med karameller.

Hon är kritisk mot hur eleverna agerade mot SDU.

— Eleverna har självklart rätt att protestera mot politikers åsikter, men det är en väsentligt skillnad att fysiskt hindra någon från att uttrycka sina åsikter. Det är ett odemokratiskt sätt att tysta ett parti, anser hon.

Jura Miniotaite tycker att det vore olyckligt om följden blir ett stopp för politiker i skolan.

— Då träffar vi bara de ungdomar som redan är riktigt intresserade av politik. Det inne­­bär en urholkning av demokratin om väljarna inte får reda på vad politikerna står för.

Milian Penahi från Ung Vänster försvarar elevernas protester vid förra tillfället. Eleverna fick då låna en av förbundets medtagna banderoller med budskapet »krossa rasismen«.

— Elever kände sig kränkta och utnyttjade sina demokratiska rättigheter att protestera mot SDU. Det var modigt gjort, anser han.

Foto: Per Groth

Det är lärarna i samhällskunskap som håller i politikerbesöken på Carlforsska gymnasiet. Trots oron som hänger i luften ser läraren Kristoffer Höglander fram emot dagen.

— Det här blir ett naturligt forum för att skapa ett intresse för politik. Det märktes ju inte minst vid förra besöket. Eleverna reagerade och tog ställning även om jag tycker att deras agerande var felaktigt. Det gäller att hitta demokratiska former för elevernas engagemang, inte hindra ungdomsförbund med avvikande uppfattning, säger han.

Skolan samarbetar med barn- och utbildningsförvaltningen om arrangemangen. För att avlasta skolledningarna har förvaltningen satt samman ett paket med datum för bokbord och debatter och sköter också kontakterna med ungdomsförbunden. Varje rektor har sedan ansvaret om och hur besöken ska genomföras och eventuellt avbrytas av ordningsskäl.

Gymnasieskolorna i Västerås följer på det stora hela Skolverkets rekommendationer. Politikerbesök uppmuntras och partierna måste behandlas lika. I Västerås tillämpas det genom att alla partier i riksdagen och Europa­parlamentet är välkomna till dagarna med bokbord och debatter.

Enkla principer att följa i teorin men inte lika enkla i praktiken. Det anser Magnus Klingberg, utvecklingsledare för de kommunala gymnasieskolorna i Västerås.

— Det är flera starka värden som kolliderar med varandra. Skolan ska vara en plats där man kan möta olika åsikter under demokratiska former. Som elev ska man känna sig trygg i skolan utan att behöva bli kränkt, säger han.

Skolan har uppdraget att skapa en balans i detta dilemma, menar han.

— Det borde kunna ge utrymme för ­intressanta politiska diskussioner i under­visningen.

Foto: Per Groth

Klockan är halv tolv och tvåorna väller ut från debatten. Sist av alla har SDU fått ordning på sitt bokbord och eleverna strömmar till. En civilklädd polisman med lurar i öronen och övertydligt spanande blick håller sig inom ett par meters avstånd från SDU-bordet.

Diskussionen kring bordet blir livlig men utan hårda ord. Jesper Nilsson från SDU ser märkbart lättad ut över att inte ha blivit utkörd ännu en gång.

— Eleverna har varit nyfikna och ställt många frågor om vår politik. Ibland när vi är ute får vi bara höra glåpord och får inga sakfrågor alls, säger han.

De spontana protesterna mot SDU uteblir helt denna dag. En grupp elever har tillstånd att demonstrera men har anvisats en plats på en parkering utom synhåll från bokborden. Efter förhandlingar med skolledningen får de flytta en bit längre in på skolgården. En tapper skara elever trotsar snålblåsten, men hiphop-musiken och talen mot rasism i högtalarna har svårt att tränga in i sorlet runt bokborden.

Elevkårens ordförande Elias Frisk vandrar runt bland ungdomsförbundens plakat. Han tycker att skolledningen hanterade incidenten med SDU i mars illa. Det gäller det mesta från placeringen av bokborden, beslag­tagande av banderollen och uttalanden i medierna om hur lärarna följt upp händelsen. Kåren kräver nu bättre information i förväg, att ingen elev ska känna sig tvingad att möta ungdomsförbunden och en starkare närvaro av skolans vuxna vid bokborden.

— Det står ingenstans att elever ska tvingas möta partiföreträdare varje gång de går ut på rast. Eleverna har rätt att känna sig trygga på sin egen skola. Jag kan inte se hur det skulle vara ett hot mot demokratin, säger Elias Frisk.

Foto: Per Groth

Rektorn Johanna Kamph håller med om att kommunikationen med elevkåren borde förbättras. Läraren Ingrid Helmersson medger att hon och de andra lärarna i samhällskunskap har blivit lite tagna på sängen av ståhejet.

— Politikerbesöken har alltid varit vår egen grej tidigare. Det har aldrig varit en fråga för rektorerna eller elevkåren förut, säger Ingrid Helmersson.

En sak är elever och lärare överens om. Manifestationen mot SDU i mars har lett till att det pratas politik på skolan som sällan förr. Men tyvärr knappt på lektionstid, enligt elevkårens Elias Frisk, som själv inte har samhällskunskap på schemat denna termin. Rektorn Johanna Kamph tycker att också ­andra lärare kan ta upp politikerbesöken med eleverna.

— Man behöver inte vara lärare i samhällskunskap för att lyssna på eleverna. Man kan använda exempelvis mentorstiden, föreslår hon.

Klockan är två och eleverna i trean kommer ut från den andra debatten. Farhågorna om en stökig dag på Carlforsska gymnasiet slog inte in. Ungdomspolitikerna rullar ihop sina banderoller och delar ut en sista karamell. Till hösten kommer de tillbaka för en ny debatt.

Ingvar Lagerlöf 

Skolambassadören sätter EU på schemat

$
0
0

Resor till Bryssel lockar gymnasieelever i Köping. Motorn bakom är skolans egen skolambassadör för EU, Angelica Johansson.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

EU och Bryssel. Vad tänker en vanlig svensk elev när den hör de orden? Byråkrati och något tråkigt, kanske. Inget som direkt angår en.

Så tänker och känner inte Judit Verga, Malin Jacobsson och Sandra Danho, som läser ekonomiprogrammet på Ullvigymnasiet i Köping. Deras ansikten lyser upp och de får något längtansfullt i blicken vid tanken på EU.

När Lärarnas tidning träffar eleverna är det bara några ­dagar kvar tills planet lyfter mot Bryssel. Där ska de besöka EU-parlamentet och EU-kommissionen.

— Vi är taggade, säger de.

De berättar stolt om sitt arbete »Ska Sverige införa euron?« som de hållit på med tre lektioner i veckan under en knapp månad. Klassen har de redan redovisat för. På skolans EU-dag ska hela skolan få ta del av deras vikvägg, full med flaggor.

— Det blir kul att komplettera med Brysselresan, att komma ut och se det på riktigt, säger Sandra Danho.

Alla studieförberedande program på Ullvigymnasiet har Europaprofil. Det innebär bland annat att de samhälls­vetenskapliga, ekonomiska och naturvetenskapliga programmen reser till länder i Europa under årskurs 2.

I år reste dock NO-eleverna till Kina i stället.

Foto: Ulla-Carin EkblomResan till Bryssel leds av skolans egen skolambassadör för EU, Angelica Johansson. Det är också hon som ligger bakom skolans EU-dag, som i år sker för andra året i rad.

— Jag är motorn. Varje år bildar jag en EU-grupp av ­lärare. Vilka som är med beror på vilka som åker med på den årliga resan till Europa, säger Angelica Johansson.

I år åkte fyra lärare och 32 elever. Resan bekostas av kommunen. Andra resor med EU-anknytning har finansierats tack vare stipendier och fondmedel. Exempelvis har några av lärarna gjort en femdagars rundresa till EU:s institutioner och bland annat träffat EU-parlamentariker.

Ansökningarna har gjorts av Angelica Johansson tillsammans med involverade lärare.

— Jag har lagt ned väldigt mycket tid på det här, fem—tio timmar i veckan första året. Jag läste mycket och fyllde ­i ansökningar. Fritiden har ju gått åt ibland. Men det har ­varit värt det. Nu är det lättare.

Hon har stöd från rektorn och har fått tjänstetid avsatt för sin planering, cirka 100 timmar per läsår.

Stödet såg hon till att ha redan när hon bestämde sig för att ansöka om att bli skolambassadör. Utbildningen var på ett år (se ruta) och hon lärde sig hur man driver projekt, ansöker om pengar, hur man kan arbeta med EU-frågor, om EU:s historia med mera.

— Alla som gick utbildningen med mig var väldigt engagerade i sin skola. Ett gäng kreativa idésprutor. Vi har en Facebookgrupp där vi utbyter tips och information.

Förutom andra skol­ambassadörer består hennes nätverk i dag av personer, myndigheter och organisationer med EU-anknytning.

— Nätverk är viktigt. Jag har till exempel väldigt bra kontakt med Europahuset i Stockholm (EU:s representation i Sverige, red:s anm). Många som jobbar där jobbar också i Bryssel och Strasbourg.

Att jobba i EU och med EU-frågor är också något som ­Judit Verga, Malin Jacobsson och Sandra Danho kan tänka sig i framtiden.

— Det vore skithäftigt. En kompis i klassen fick prata på engelska inför en massa euro-peiska ungdomar i Europa­parlamentet. Då tänker man att i framtiden kanske man ­sitter där och är en viktig person, säger Sandra Danho.

Mats Thorén

Klent och sent stöd i gymnasiet

$
0
0

Brister i särskilt stöd och för sen kontakt med arbetslivet. Det är några orsaker till avhopp från gymnasieskolans yrkesprogram, visar en granskning av Skolinspektionen.

Hela 60 av 64 granskade gymnasieskolor med yrkesprogram behöver utveckla arbetet för att minska riskerna för avhopp, enligt granskningen. Bland de program som har störst problem är det ungefär var fjärde elev som inte fullföljer utbildningen inom fem år.

De här ungdomarna får ofta en lång och besvärlig väg för att ta sig in på arbetsmarknaden eller tillbaka in i utbildning.

– Yrkesprogrammen måste ta ett större ansvar för att motivera eleverna så att fler klarar kunskapskraven, kommenterar Marie Wiberg Svensson, projektledare hos Skolinspektionen.

Granskningen visar bland annat att lektioner kan krocka med varandra eller äga rum flera kilometer från varandra. Särskilt stöd sätts för sent eller inte alls. Kopplingen mellan yrkesämnen och gymnasiegemensamma ämnen är otydlig.

I granskningen ingår 54 kommunala och 10 fristående skolor. Hela rapporten finns att hämta på Skolinspektionens hemsida.

Björn Andersson

Arbetet ger ett bra kvitto

$
0
0

Relevant för utbildningen och ett kvitto på att eleverna kan rätt saker. Det tycker lärare om gymnasiearbetet. Men vad blir egentligen skillnaden mot tidigare?

Bild: Mikael Wallerstedt.Vårregn och måndag morgon. I matsalen på Ekebygymnasiet i Uppsala sitter en handfull restaurangelever och deras lärare Stina Lindgren. Vi ska prata om gymnasiearbetet, som elever runt om i landet nu ska göra för första gången. Egentligen behöver det inte vara så komplicerat. De ska redan kunna det här. Och det finns bara två betygssteg, godkänd eller inte, förklarar Stina Lindgren.

På onsdag är det dags för de första tre från den här gruppen att göra klart sina arbeten. För att det ska bli just så enkelt som möjligt, har Stina Lindgren och hennes kollegor valt att arbetet ska bestå av något som eleverna behärskar. Nämligen driva restaurang. De läser till kockatörer, och ska kunna jobba som kockar, i bar eller med servering efter utbildningen.

– Just nu är de väldigt lugna, men jag skulle gissa att fjärilarna i magen kommer framåt halv tre på onsdag. Någon vill förmodligen gå hem, säger Stina Lindgren.

 

Enligt Skolverkets anvisningar ska gymnasiearbetet vara just ett bevis på att eleverna är förberedda för yrket. Syftet är att testa ”vanligt förekommande arbetsuppgifter”.

Sittandes på en barstol förklarar Dominic Widerholm att det bara är att prestera som vanligt. Gå hit vid halvtretiden och hem igen framåt halv elva. Eftersom det inte går att få bättre betyg än E, är det nog ingen som kommer att anstränga sig varken mer eller mindre, menar han.

Hittills har de lagt ned ungefär trettio timmar på gymnasiearbetet, utöver vad som står på schemat. Grupparbete är ett naturligt sätt att lösa uppgiften även om det alltid finns en risk för att någon gör mindre och åker snålskjuts på de andra, förklarar eleven Adam Steensen och putsar på ett vinglas.

Även hans lärare är medveten om den risken.

– Samtidigt är det svårt att göra det här på egen hand och få utförandet att bli verklighetstroget. Det här jobbet handlar mycket om samarbete, säger Stina Lindgren.

Att göra gymnasiearbetet i grupp är också i linje med Skolverkets instruktioner. Men det ska tydligt framgå vad läraren förväntar sig av var och en. Bedömningen är individuell och läraren måste kunna följa varje elevs arbete.

Det fixar Stina Lindgren med hjälp av en checklista. Under kvällen prickas ett tjugotal moment av allt eftersom eleverna utför dem. Till exempel dukning, kundbemötande och menykännedom. Dessutom sätts matgästerna i arbete. De får en enkät och ska gradera sådant som elevens bemötande vid entrén, presentation av menyn och servicekänsla. Vissa får i uppgift att be om dryckesrekommendationer eller ställa frågor om maten.

– Men de ska hinna njuta av middagen också. Gästerna är allt ifrån folk från trakten till elevernas familjer. Men om föräldrarna kommer hit på provkvällen får de inte serveras av sitt eget barn, säger Stina Lindgren.

De har också bjudit in elevernas handledare, eftersom Skolverket vill att de ska vara medbedömare. Företagen bjöds också in i ett tidigare skede, för att ge sin syn på vad gymnasiearbetet skulle gå ut på.

 

Bild: Mikael Wallerstedt.Stina Lindgren ser arbetet som ett slutkvitto på att eleven är anställningsbar, det vill säga kan det som yrket kräver. Det är dessutom ett bättre kvitto än föregångaren projektarbetet eftersom eleverna då fick göra i stort sett vad som helst.

– Någon skrev en bok om något historiskt och det vet väl inte jag hur man bedömer. När de gjorde en kokbok var jag inte heller rätt person att bedöma den. Gymnasiearbetet knyter istället ihop utbildningen till vad den är, säger Stina Lindgren.

En som däremot erkänner att han är nervös inför onsdag är Pontus Hammarberg.

– Ja alltså, det börjar kännas lite. Man vill gärna att det ska bli bra, säger han och skvätter alkohol i en varm stekpanna.

På order av Yrkes fotograf har han och klasskompisen Jonathan Hedlund ställt upp sig i köket för att flambera kött och hacka lök. Medan kameran smattrar berättar Jonathan Hedlund att han inte trivdes på praktikplatsen som han precis kommit tillbaka från. Motivationen försvann.

– Men nu börjar jag hitta tillbaka. Det var lite synd eftersom det hänger mycket på praktikplatsen om jag ska bli kock eller inte när jag blir klar. Men gymnasiearbetet är jag taggad inför. Vi kan det här, säger han.

De har förberett sig sedan i höstas. Gjort menyn, sammanställt vilka ingredienser som behövs och köpt in alltihop. Det blir bland annat minipizzor, grilltallrik och smörstekt torskrygg.

Läraren Nolbert Stoll har kontrollerat menyn och behövde egentligen bara lägga sig i en enda gång. De var lite lata när de tänkte beställa ägg på dunk, förklarar han och redogör för sin syn på gymnasiearbetet. Förändringen är ett steg i rätt riktning. Det blir lättare att känna att han har lärt eleverna allt.

– Helst skulle jag vilja gå ett steg till och ha någon typ av gesällprov. Då hade det varit ännu enklare att bevisa att de är redo för jobbet, säger han.

Restaurangen är stängd på måndagar och förutom de två flamberande eleverna är köket övergivet. Det skapar en kontrast till det som sker några våningsplan ned. I garaget samsas skolans bil med lådor fyllda av elmaterial. Vi befinner oss mitt i en provsituation. Utspridda i två mindre rum står ett femtontal elever i varsitt bås och skruvar på sina elanläggningar.

 

På el- och energiprogrammetpågår sluttampen på gymnasiearbetet den här veckan. Alla ska visa att de kan koppla in en anläggning som består av motorstyrning, en larm- och en belysningsdel. Allting ska sedan matas av en el-central.

– Vi har valt ut övningar som ingår i utbildningen och som är vanligt förekommande i yrket. Ingen av övningarna är helt nya för dem även om utrustningen kan vara lite annorlunda, säger elläraren Lars Gille.

Eleverna började terminen med att göra ritningar över anläggningen, något som också ingår i bedömningen. Veckan avslutas med att Lars Gille testar anläggningarna och bedömer estetik och kabelplacering. Efteråt ska eleverna dokumentera arbetet.

Jonathan Ekedahl fortsätter skruva samtidigt som han förklarar att uppgiften är ganska ”basic”. Han ser ingen mening med att göra den svårare så att fler eventuellt ska misslyckas.

– Man kan ju bara bli godkänd eller inte. Hela poängen är att testa om vi kan det vi har utbildat oss till. Inte att komma fram till vem som är bäst, säger han.

Så hur gick det på restaurangen i onsdags kväll? Bättre än väntat, förklarar eleven Josefine Haglund på telefon. Det blev som en vanlig kväll. Med skillnaden att det inte gick att fråga läraren. De enda käpparna i hjulet var att de hade glömt att plocka fram vissa drinkingredienser och att menyn kom för sent. Hon fick ont om tid till att ordna fram passande viner.

– Gymnasiearbetet är en smart grej. Nu vet man vad som gäller när man kommer ut till ett yrke. Hur man ska göra för att driva en restaurang, säger Josefine Haglund.

Linus Hellerstedt

Så gör vi: Mandelas cell även i Järfälla

$
0
0

Nelson Mandelas fängelsecell finns inte bara på ön Robben Island nordväst om Kapstaden i Sydafrika. Den finns också uppbyggd som en sex ton tung replik på den kommunala gymnasie­skolan YTC:s skolgård i Järfälla.

Allt började med att sistaårseleven Imre Olander ville göra något stort för att visa upp sina kunskaper som armerare i betong för sin bygglärare Tommy Cramér. I samma veva dog den tidigare presidenten Nelson Mandela, 95 år gammal, i Sydafrika.

Då dök tanken upp om att bygga upp antiapartheidkämpens cell i natur­lig storlek.

Hela arbetslaget runt Tommy Cramér beslöt sig för att delta. I svenska skrev en elev en uppsats om Mandelas liv. I historia gjordes ett kort bildspel. I engelska skrev eleverna recensioner av filmen »Farväl Bafana« som handlar om Mandelas fångenskap. Byggelever studerade apartheidtidens arkitektur.

Flera byggelever hjälpte till med gjuteriarbetet av cellen medan andra drog in el, målade och svetsade celldörrar och fönstergaller.

I början av juni i år invigdes cellen av Sydafrikas ambas­sadör i Sverige Mandisa Dona Marasha.

Projektet tog hela vår­terminen att förverkliga och ska nu vidareutvecklas ­under höstterminen med hjälp av nya elever på gymnasie­skolan.

— Det finns massor av ­idéer i arbetslaget på hur vi ska jobba vidare med eleverna. Men vi börjar nog med att inreda den, säger bygg­läraren Tommy Cramér.

Lenita Jällhage

Så gör vi: Elever byggde antika vapen

$
0
0

Bild: Colourbox
På Thorildsplans gymnasium i Stockholm har eleverna byggt två antika belägrings­vapen. Det ena, en ballist, kan liknas vid ett gigantiskt armborst och det andra, en trebuchet, är en slunga som kan kasta tunga projektiler mot exempelvis belägrade städer.

Vapenbyggandet är en del av elevernas gymnasiearbeten och teknikläraren Björn Knutsson-Ek har varit handledare.

— Först gillade jag inte idén alls men så tänkte jag att det var möjligt att göra under kontrollerade former. Man kan inte säga nej till allt som är farligt. Det går att få fingrarna i kläm även när man kör svarven, resonerar han.

Eleverna hade inga ritningar utan utgick från bilder av vapnen och byggde dem sedan från grunden i skolans trä- och metallverkstad.

— De fick tillämpa kunskaper i ämnen som fysik, teknik och mekanisk konstruktion, förklarar Björn Knutsson-Ek.

Slutligen fick eleverna provskjuta sina konstruktioner på ett stort fält. Det visade sig att de hade en ganska blygsam räckvidd på mellan 13 och 23 meter.

— Syftet var ju inte att bygga något som kan skjuta över hela stan utan att göra en enkel prototyp och ge eleverna kunskaper om bland annat aerodynamik och friktion, säger Björn Knutsson-Ek.

Men ska man alls bygga vapen i skolan?

— Det här är ganska otympliga vapen som knappast kan användas i något tvivelaktigt syfte. I dag kan man skriva ut pistoler på en 3D-skrivare men det skulle vi aldrig låta elever göra, jämför han.

Per Hagström

Stor brist på behöriga lärare

$
0
0

Så mycket som varannan lärare i gymnasieskolan och var tredje lärare i grundskolan saknar behörighet i de ämnen de undervisar i. Läget är alarmerande, konstaterar Skolverket.

Ungefär var femte som arbetar som lärare har inte någon lärarexamen över huvud taget. Skolverkets nya rapport visar i vilken grad de behöriga lärarna har tjänst som matchar deras kompetens. Det är en mycket problematisk bild Skolverket visar: I gymnasieskolan är drygt hälften, 52 procent, av lärarna behöriga i de ämnen de undervisar i. I grundskolan är motsvarande siffra 67 procent och i förskoleklassen 65 procent.

Av siffrorna framgår att fyra av tio legitimerade lärare inte arbetar inom skolan eller förskoleklassen. De många utkvitterade lärarlegitimationerna visar alltså inte alls tillgången på lärare i skolorna.

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström blev förvånad över de låga behörighetssiffrorna:

– Det blev jag faktiskt. De här siffrorna visade en sämre behörighetssituation än vad jag hade räknat med, säger hon till TT.

På frågan vad hon ser som mest alarmerande svarar hon:

– Det är helhetsbilden som är alarmerande. Den är så bekymmersam att vi faktiskt måste agera gemensamt. Det är dags för en nationell handlingsplan, säger hon.

En handlingsplan kräver insatser på alla nivåer, understryker Anna Ekström och ger ett exempel på läget nu:

– Lärarlyftet II som vi arbetar med just nu, där ser vi med oro att vi inte får så många sökande som vi hade hoppats på. När man då läser denna rapport och inser att det finns så stora behov av vidareutbildning, är de låga söktalen ett tecken på att det saknas tillräcklig insikt om hur stora problemen är.

Skolverkets uppmaning till regeringen är att låta utreda om det går att skapa fler vägar in i läraryrket utan att för den skull sänka kraven. Med andra ord: utflödet från lärarutbildningarna räcker inte.

Skolverket vill också se att huvudmännen tar ett större ansvar för kompetensförsörjning, som fortbildning.

Skolverkets sammanställning visar att 31 procent av lärarna som undervisar i svenska i grundskolan saknar behörighet för ämnet och den aktuella årskursen. Det är den minst dåliga siffran i grundskolan. Bland mattelärarna är andelen 34 procent. Svenska som andraspråk: 55 procent. Spanska: 57 procent. Och hem- och konsumentkunskap: 70 procent.

Detta läsår kan obehöriga lärare ännu ansvara för undervisningen och sätta betyg. Men det första 1 juli 2015 är övergångsperioden slut. Då är det också slut på möjligheten för obehöriga lärare att bli behörig på basis av sin yrkeserfarenhet. Kanske har huvudmännen tyckt att denna möjlighet till legitimation är tillräcklig, resonerar Anna Ekström.

– Men den här perioden borde vi använda till en riktig kraftsamling för att se till att lärare får undervisning. Annars står vi om några år i ett ännu värre läge.

Konsekvensen av den stora mängden obehöriga lärare blir att skolorna får problem.

– Lärare utan legitimation kommer ju inte att kunna sätta betyg och får inte tillsvidareanställning. Det är klart att det blir konsekvenser. Men jag tänker mest på konsekvenserna för barn och elever. Så många studier visar att inget slår en skicklig lärare, säger Anna Ekström.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kallar siffrorna för en kalldusch för svensk skola. 

– Nu duger det inte att skylla ifrån sig och peka finger. Politikerna på alla nivåer och både kommunala och fristående skolor har alldeles för länge duckat för lärarkrisen och nu ser vi resultatet av trögheten. Partierna kan inte gömma sig bakom blockpolitik längre, nu krävs samsyn och långsiktiga lösningar. Vi ser fram emot att de löften som valrörelsen bjudit på blir verklighet. Att lova är stort, men att hålla vad man lovat är större, säger Eva-Lis Sirén.

Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan håller med om att det behövs en nationell handlingsplan. Han ser gärna att den är blocköverskridande och att den utarbetas i samarbete med lärarfacken och arbetsgivarna. Han pekar på två åtgärder som de vill genomföra:

– Vi har tagit fram ett program som har två delar. Det ena är att på kort sikt försöka få in andra grupper (i läraryrket), alltså ta fram en kortare utbildning för redan utbildade akademiker.

S vill satsa på mindre klasser. Visar inte Skolverkets rapport att det är ett fantasiförslag, det finns ju inte tillräckligt med behöriga lärare?

– Just på det specifika området finns det faktiskt det. Högskoleverket har vid flera tillfällen påpekat att det kommer att finnas ett överskott av utbildade lågstadielärare, säger Baylan.

– Sedan finns de inte alla gånger i skolan. Det är därför vi lägger fram förslag både om att anställa fler lärare och betala dem bättre.

Per-Arne Andersson, chef för avdelningen lärande och arbetsmarknad vid Sveriges Kommuner och Landsting, blev inte förvånad över Skolverkets siffror. En egen, färsk studie av behörighetsläget i ämnet matematik pekade i samma riktning.

– Med utgångspunkt för hur det såg ut i matematik kunde man nog ana det, säger han till TT.

Hur tror du siffrorna tas emot ute i kommunerna?

– En del har nog gjort egna undersökningar och är beredda, andra har inte gjort det. Man har olika koll på läget.

Skolverkets rapport visar att de fristående skolorna genomgående har lägre andel behöriga lärare. Det gäller alltså hela vägen från förskoleklass till gymnasieskola. I de kommunala lågstadieklasserna ligger andelen behöriga lärare på drygt 60 procent, i de fristående på cirka 45 procent.

I gymnasieskolan är andelen behöriga lärare per ämne genomgående lägre i de fristående skolorna. Likadant på högstadiet: andelen behöriga lärare är lägre i samtliga ämnen i de fristående skolorna.

TT

S och MP överens om skolan

$
0
0

Statliga pengar till höjda lärarlöner, mindre barngrupper och fler anställda i skolan. Det är några av punkterna i överenskommelsen om skolan mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

S och MP vill se en höjning av lärarlönerna och är beredda att skjuta till statliga pengar. Men när det ska ske och hur stort beloppet blir är fortfarande oklart.

– Det har vi inte landat i utan det kommer att bestämmas i budgetförhandlingarna, säger Alf Karlsson, tjänsteman och samordnare för skolöverenskommelsen hos Miljöpartiet.

Överenskommelsen syftar till en generell höjning av lärarlönerna och innehåller ingen satsning på fler förstelärartjänster, enligt Alf Karlsson.

– S och MP har inte kommit fram till några gemensamma krav på förändringar av försteläraresystemet, vare sig att avveckla eller utöka det, säger han.

Enligt S och MP ska satsningen på höjda lärarlöner ske i dialog med skolhuvudmännen och lärarfacken. Men vilka krav som ska ställas på huvudmännen när det gäller löneökningar från deras sida är inte heller bestämt, enligt Alf Karlsson.

Enligt överenskommelsen ska fler anställas i skolan. Vad är det för personalkategorier ni syftar på?

– Sådana som arbetar nära eleverna. Det kan vara specialpedagoger eller elevvårdspersonal men det är inte klart exakt vilka kategorier det blir, säger Alf Karlsson.

Lärarnas administrativa börda ska minska. Hur då?

– Det är något som den tillsatta skolkommissionen kan få titta på. Vi har inte kommit överens om några konkreta åtgärder ännu.

S och MP vill ha mindre grupper i förskolan. Blir det ett tak för gruppstorleken?

– Det ska bli någon typ av regler eller riktlinjer kring antalet barn. Om det ska uttryckas som antal barn per vuxen eller per grupp återstår att se, säger Alf Karlsson.

Enligt överenskommelsen mellan S och MP ska alla barn gå förskoleklass och alla ungdomar som inte fyllt arton år ska gå en gymnasieutbildning.

– Det kan absolut bli fråga om en skolplikt i gymnasiet men vi kommer att titta på olika modeller, säger Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson.

För att S och MP:s förslag ska gå igenom i riksdagen krävs stöd från andra partier utöver Vänsterpartiet.

I flera frågor finns också en samsyn över blockgränsen, till exempel när det gäller behovet av höjda lärarlöner och mindre klasser. Andra delar är mer kontroversiella som förslagen om obligatoriskt gymnasium och att alla gymnasieprogram ska vara högskoleförberedande.

– Det är helt fel tänkt. Det finns en liknande inställning i många länder att alla elever måste gå vidare till universitetet. Men det är inte en lösning för alla. Det kommer att öka avhoppen och utslagningen bland dagens unga. Vi måste titta på länder som lyckats, till exempel Danmark och Tyskland, där har de ett fungerande lärlingssystem och det är svaret även för oss i Sverige, säger avgående utbildningsminister Jan Björklund som även avfärdar förslaget om en obligatorisk gymnasieskola som ”helt ogenomtänkt”.

Sverigedemokraterna säger också nej, både till en obligatorisk gymnasieskola och till kravet på högskolebehörighet. Kristdemokraterna är också kritisk till förslaget om obligatorisk gymnasieskola.

– Jag undrar hur ett tvång ska kunna motivera elever som har svårt att klara gymnasieskolan. Dessutom kan obligatoriet i praktiken bara gälla de två första åren eftersom eleven därefter blir myndig. Jag kan inte tänka mig att stödja förslaget som det ser ut i dag, säger Annika Eclund, skolpolitisk talesperson för KD.

Annika Eclund är inte heller beredd att stödja förslaget om att alla yrkesprogram ska vara högskoleföreberedande, men säger att frågan är komplicerad.

– Den tål att diskuteras, säger hon.

Men det finns andra delar i överenskommelsen som KD är mer positiv till. Dit hör ett estetiskt ämne i alla gymnasieutbildningar, fler specialpedagoger och speciallärare, och mindre grupper i förskola, fritidshem och lågstadiet.

Annika Eclund avvisar inte heller förslaget om obligatorisk förskoleklass, trots att Alliansen gick till val på en tioårig grundskola där dagens förskoleklass blir det första året i grundskolan.

– Jag är öppen till en diskussion om förskoleklassen. Kristdemokraterna har inte drivit frågan om tioårig grundskola. Det förslaget var en kompromiss efter förhandlingar inom Alliansen, säger hon.

Även Sverigedemokraterna är positiva till obligatorisk förskoleklass. Men för Folkpartiet räcker det inte med att enbart göra förskoleklassen obligatorisk. Jan Björklund vill gå längre.

– Förslaget är en halvmesyr. Varför inte ta steget fullt ut och starta den riktiga grundskolan för sexåringar? Barn är nyfikna och vill lära sig när de är sex år, då är det naturligt att den riktiga skolan börjar då, säger Jan Björklund.

Enligt Tomas Tobé, Moderaternas skolpolitiska talesperson, är S och MP:s förslag i stora drag i överensstämmelse med Moderaternas syn.

– Men de ger inga besked om när det ska genomföras eller finansieras. Det märks redan att de inte förberett sig innan valet. Vi kommer att ta ställning till förslagen när de läggs i riksdagen, säger han.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén beskriver överenskommelsen som "en stor seger för lärarna".

– Men nu krävs det uppställning och ansvarstagande av alla partier. S och MP måste söka blocköverskridande stöd och allianspartierna måste ta sitt ansvar. Det måste bli slut på tvära kast och ryckighet i svensk skolpolitik.

Eva-Lis Sirén är mycket nöjd med förslaget om obligatorisk gymnasieskola.

– Verkligheten talar sitt tydliga språk. I dag är en gymnasieutbildning en förutsättning för att få jobb. Vi ska inte lura våra ungdomar att tro något annat.

– När högskolebehörigheten försvann från den yrkesförberedande gymnasieskolan rasade ansökningarna till yrkesprogrammen. Ungdomar vill ha en behörighet som inte låser in dem alltför tidigt.

Per Hagström Ingvar Lagerlöf Niklas Arevik Ulrika Sundström Lotta Holmström TT

"Med nationalekonomi förstår man världen bättre"

$
0
0

Hallå Klas Eklund, ekonom på SEB och adjungerad professor i nationalekonomi vid Lunds universitet. Du har skrivit en bok om nationalekonomi för gymnasiet.

Varför då?

– Min stora lärobok Vår ekonomi är tung, dyr och omfattande. Jag tyckte att det fanns ett glapp, det behövdes enklare introduktions­litteratur till nationalekonomi, som vem som helst ska kunna läsa och som inte tar så lång tid att sätta sig in i.

Varför behöver man lära sig nationalekonomi på gymnasiet?

– Om man inte går ut skolan med hyggliga baskunskaper i ekonomi, så är man sämre rustad att möta verkligheten. Kanske ska du läsa en högre utbildning, du ska skaffa ett jobb, förhandla lön. Du ska rösta i allmänna val och ta ställning till en ekonomisk politik, kunna följa debatter i valrörelsen och förstå den löpande valbevakningen. Med kunskap förbättrar du din egen för­måga att ta för dig och sköta din egen ekonomi.

Vad innehåller boken?

– Det är ett försök att beskriva ekonomiska teorier och svensk verklighet ända fram till i dag – som finanskrisen och frågan om vinster i välfärden. Det finns också porträtt av ekonomer.

Tror du alla håller med om din beskrivning?

– Ekonomi är inte värderingsfritt, olika människor har olika värderingar. Men jag försöker vara så objektiv som möjligt och peka på olika uppfattningar och tolkningar när det finns sådana. Det finns också ett kapitel med diskussionsfrågor utifrån teorierna i boken. Jag har försökt skriva en lärobok och inte en debattbok. Men det är svårt, där­för måste man påpeka när värderingar kommer in.

Fick du själv läsa om ekonomi på gymnasiet?

– Jag låg väldigt långt till vänster i min ungdom. Som ung och radikal ville jag krossa kapitalismen. Då måste man veta hur den fungerar. Därför läste jag ekonomi. Sedan hände med mig som med de flesta, jag insåg att personer som Popper, Samuelson och Keynes var större ekonomiska tänkare än Marx. Och så gled man in i den grå mittfåran.

Vad är det bästa med nationalekonomi?

– Att man kan se mönster och sammanhang där inte andra kan se det. Man förstår hur saker och ting hänger ihop. Det ger en ökad förståelse för hur världen fungerar.

Text: Maria Lannvik Duregård

Yrkescollege — en väg till jobb

$
0
0

Avhoppen från gymnasiet är många och unga har svårt att få jobb. Kan college­utbildningar vara räddningen?

Bordet är överfyllt av papper. Processledaren Bertil Berg sitter med sin dator och en kvalitetshandbok i ett arbetsrum för lärare på teknik­college på Härnösands gymnasium. Han har 30 år inom industrin bakom sig men upp­draget i dag är att kontrollera att skolans teknikcollege lever upp till de tio kvalitets­kriterier som gäller för utbildningen.

College handlar i Sverige varken om inter­nat eller amerikanska högskolor. Det är i stället ett högskoleförberedande gymnasie­program som är lite annorlunda uppbyggt. Ett nära samarbete med det lokala närings­livet ska göra eleverna anställningsbara ­direkt ­efter avslutade studier.

— Personlig coachning av elever i årskurs 3, vad menas med det? undrar Bertil Berg och pekar på en rödmarkerad rubrik i läraren och arbetslagssamordnaren Pia Liljeströms dator.

Foto: Peter Hamberg

Pia Liljeström förklarar att personlig coachning av eleverna är ett önskemål från den lokala styrgruppen. I den ingår såväl företagare, kommunrepresentanter som skolan.

— Tanken är att varje elev har en fadder på företagen, någon de kan bolla alla möjliga idéer med, såsom framtida utbildning, yrkesval och gymnasiearbeten, säger hon.

Runt omkring dem i arbetsrummet sitter ­lärare som förbereder lektioner.

Therese Arebratt tittar upp och flikar in:

— Personlig coachning handlar också om att eleverna ska bli anställningsbara. Det kan finnas elever som har A i alla ämnen men där företagen känner att den här eleven kommer vi inte anställa oavsett hur många gånger den söker. Det kan exempelvis vara något socialt.

— Eller hur piercad man är, säger Pia Lilje­ström.

— Det är ett lite känsligt område. Just därför kan det vara bra att eleverna får höra det ­direkt från företagen, anser Therese Arebratt.

Skolan har tagit till sig önskemålet om coachning men den bakas in i gästföre­läsningarna från företagen i stället för via personliga faddrar.

— Vi har bett företagarna förklara inför klasserna vad det innebär att vara anställningsbar. Och det uppskattar eleverna. Därför sker det inte öga mot öga, säger Pia Liljeström.

Processledaren Bertil Berg nickar sakta:

— Jag förstår.

Pia Liljeström bläddrar bland sina map­­par på datorn för att visa Bertil Berg aktivitets­planen, marknadsföringsåtgärder, samverkans­avtalen med företagen och en massa andra saker.

Teknikcollege, som funnits på Härnösands gymnasium sedan 2010, fungerar nästan som en skola i skolan. För att få kallas teknikcollege och certifieras som ett sådant måste skolan uppfylla tio kvalitetskriterier och samverka med andra teknikcollege i regionen. Kriterierna har tagits fram av teknik- och industri­företagen. De innebär bland annat:

  • Skolorna och kommunerna ska samverka med arbetslivet i regionala och lokala styrgrupper.
  • Utbildningen ska vara kvalificerad och knuten till industrins behov i regionen.
  • Lärarna ska arbeta i team och integrera praktiska och teoretiska ämnen.
  • Utbildningen ska stimulera kreativitet och engagemang hos såväl kvinnliga som manliga studerande. Och vara nära knuten till verkligheten.

Pia Liljeström är nöjd med att antalet flickor på teknikcollege har ökat markant ­under det senaste året. Hon tror att det beror på att flickorna som söker till gymnasiet har fått upp ögonen för arbetssättet på utbildningen.

— I ettan har vi nu 14 tjejer och 16 killar. I tvåan och trean har vi bara några tjejer, säger hon.

Det går 850 elever på Härnösands gymnasium där nästan alla gymnasieprogram erbjuds. Men under senare år har allt färre sökt till yrkesprogrammen. Det är en trend som syns i hela landet. Skolans rektor Stellan Jakobsson har satsat på lärlingsutbildningar men har också college­utbildningar inom både teknikprogrammet och vård- och omsorgs­programmet.

Han tycker att alla gymnasieprogram, både högskoleförberedande och yrkes­programmen, skulle vinna på att ha inriktningar som var uppbyggda mer som teknikcollege. Teknikcollege på Härnösands gymnasium är byggt kring teknikprogrammet som är högskoleförberedande.

Foto: Peter Hamberg

Skolans teknikcollegeelever har inte utrymme för ­någon längre praktik på företagen. Eleverna får däremot läsa 300 poäng extra, utöver det vanliga gymnasieprogrammet, i fördjupningskurser. Det är framför allt i de kurserna som det lokala och regionala närings­livet kan sätta sin prägel på utbildningen så att eleverna blir mer anställningsbara.

På teknikcollege i Härnösand har man valt att ha mer praktiska fördjupningskurser som cad-teknik, verkstadsteknik och el-lära via de utökade kurserna.

Fem elever från årskurs 1 har redaktionsmöte och diskussionerna är livliga när vi kommer in i klassrummet. Ungdomarna har nyligen besökt ett företag som arbetar med industridesign och nu ska de göra en tidning om företaget.

Eleven Lisa Liljeström ger olika exempel på hur designföretaget arbetar med att utveckla produkter. Ett av dem är att designa ett förstärkt underställ för äldre så att de ska slippa bryta lårbenshalsen.

— De som jobbade med understället gjorde en förstudie och då var de ute på äldre­boenden och intervjuade. De undersökte också olika typer av material som skulle fungera till byxorna, innan de började utveckla dem, säger Lisa Liljeström.

Pia Liljeström berättar att elevernas första möte med företagen sker i ettan. Då gör de studiebesök i mindre grupper på olika företag. Sedan beskriver de företagsbesöken i tidningarna som trycks till samtliga elever i klassen. I tvåan bjuds olika gästföreläsare från före­tag in till skolan.

— Vi försöker presentera så många olika yrken och utbildningsvägar som möjligt för eleverna. Det är viktigt att få se många olika vägar till ett yrke. Väldigt få går raka vägen från gymnasiet, säger Pia Liljeström.

Foto: Peter Hamberg

Lite längre ner i korridoren har treorna ett övningsprov om kemiska bindningar och hur atomer sitter ihop. Ett par av eleverna, Gabriel Bjuhr och Jonas Bylin, erbjuder oss att följa med till företaget Absolicon efter lektionen.

Absolicon är ett ­litet företag med stora planer på att exportera solfångare till hela världen. Företagets stora solfångare kan producera både el och värme/kyla. Solfångarna är inte avsedda för privatbostäder utan till industrier eller stora anläggningar som sjukhus. De byggs sida vid sida i stora fält eller på tak.

Vi hinner knappt in genom dörren innan Joakim Byström, som driver företaget, håller ett brandtal. Hans mission är att få ned användningen av fossila bränslen i världen med hjälp av företagets solfångare. Och för honom är samarbetet med teknikcollege värdefullt.

— Vi låter eleverna jobba med det som är det absolut viktigaste för oss, annars skulle vi inte ha tid med dem, säger Joakim Byström.

Hur vågar ni det?

— Vi jobbar sida vid sida med eleverna. Om de jobbade med något oviktigt skulle de bara störa oss, säger han.

Eleverna Gabriel Bjuhr och Jonas Bylin håller på med ett nytt projekt på företaget. De bygger en prototyp till en ny solfångare. De drar snabbt på sig blåställ, hörselkåpor och skyddsglasögon och börjar jobba. Deras handledare Pontus Jansson konstaterar att killarna fungerar som ett självspelande piano.

Foto: Peter Hamberg

Gabriel har precis lärt sig att arbeta med en vinkelslip. Skolan har låtit dem gå särskilda kurser för att lära sig svetsa och hantera just vinkelslipen.

Nu slipar han med lätthet bort galvningen på en plåt för att Jonas ska kunna svetsa ihop plåtarna till den stora solfångarens ben. Vinkel­slipen ger ifrån sig ett öronbedövande ljud och gnistorna sprutar. Kontrasten till kemi­lektionen timmen innan är slående.

— Jag valde teknikprogrammet för att jag var sugen på att hålla på med datorer, säger Jonas.

Han är själv förvånad över att han tycker att det är så kul att arbeta i en verkstad:

— Jag trodde aldrig att jag skulle hålla på med något sådant när jag valde teknikcollege. Det närmsta jag har kommit en verkstad tidigare var farfars tennsmide, säger han och ler.

Men efter alla företagsbesök och föredrag har hans värld vidgats. Nu är han osäker vad han ska satsa på.

— Jag har fått smak för fler saker än IT. Jag har plockat intressanta saker från olika delar av utbildningen. Nu måste jag tänka igenom ordentligt vad jag vill, säger han.

Lenita Jällhage

Vivianne visar vägen

$
0
0

Studie- och yrkesvägledningen spelar en avgörande roll i arbetet för att minska avhoppen från yrkesprogrammen. Det har man förstått på S:t Mikaelsskolan i Mora.

Bild: Berit Djuse.
Ett grinigt onsdagsregn stänker mot fönsterrutan. Yrkeseleven Gustav Måsgard sitter böjd över sin individuella studieplan – sin tänkta framtid här på skolan den närmaste tiden – och lyssnar uppmärksamt på vad kvinnan i stolen mitt emot honom har att berätta under drygt en halvtimme.

Kvinnan pekar på studieplanens kolumner med en penna och förklarar vad de betyder. Gustav nickar och frågar, nickar och frågar igen.

– Jo, jag fattar …

– Men vad händer om jag …?

– Nä, ekonomi var inget för mig, jag är mer …

– Jag vill ju helst bli byggnadsingenjör, vilka kurser krävs det då för att …?

Det sex kvadratmeter lilla rummet är belamrat med pärmar och papper, och kvinnan i stolen mittemot honom heter Vivianne Martis. Hon är studie- och yrkesvägledare, eller syvare som hon själv säger, och så här års har hon och hennes två kollegor rätt så bråda dagar eftersom de utöver pusslandet med scheman och övriga arbetsuppgifter även ska hinna samtala med skolans förstaårselever.

Samtliga förstaårselever, en och en.

Som med 16-årige Gustav här, som nyligen hoppade av ekonomiprogrammet i Stockholm för att gå på bygg- och anläggningsprogrammet i Mora i stället. Dels för att han längtade hem till Dalarna igen; att bo själv i en lägenhet i Solna blev inte riktigt vad han hade föreställt sig. Dels hade han helt enkelt kommit på andra tankar.

 

Gustav är enav de totalt 197 förstaårselever som Vivianne Martis och hennes kollegor talar med under de här veckorna, och efter att han har rest sig från stolen och kilat iväg till en lektion igen säger hon att deras samtal i mångt och mycket påminner om de övriga hon haft.

– Jag går igenom elevernas studieplaner och försöker upplysa dem om vad som är viktigt för dem att veta. Bland annat berättar jag vilka val de kan göra, att man sätter betyg efter varje avslutad kurs, vad som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet, vad som händer om man får ett F i betyg. Med mera.

Vet de inte det innan de påbörjar sin utbildning?

– Jo, men ungdomar glömmer och de flesta vet inte vad de kommer att arbeta med i framtiden. Så för att eleverna inte senare, i trean, ska säga ”jamen det där visste inte jag”, är det bra att ha de här samtalen.

Modellen med enskilda och obligatoriska syv-samtal för elever i årskurs ett var något som förre gymnasiechefen implementerade för tre år sedan, berättar Vivianne Martis medan regnet fortsätter grina utanför fönstret.

Modellen uppmärksammades också av Skolinspektionen när den var på besök här i våras, och omnämns nu i rapporten Undervisning på yrkesprogram.

Som Yrke berättade i förra numret är det en ganska dyster läsning. Efter att ha granskat fem olika yrkesprogram på 64 slumpvist utvalda skolor runt om i landet, kom man fram till att yrkesprogrammen är kantade av ett flertal brister. Brister som förklarar varför avhopp bland yrkeselever är så mycket vanligare än bland elever som går på de högskoleförberedande programmen.

För att minska avhoppen föreslår Skolinspektionen därför en rad åtgärder. Till exempel att särskilt stöd sätts in tidigare, att yrkesidentiteten bland eleverna stärks och att lärarna höjer sina förväntningar på eleverna.

Samt – att studie- och yrkesvägledningen stärks, såväl inför som under gymnasietiden.

Som man gjort i Mora.

 

Bild: Berit Djuse.Att ha enskilda möten med varje förstaårselev, tycker inte bara Vivianne Martis och Gustav Måsgard är bra. Det anser även Marie Wiberg-Svensson, utredare på Skolinspektionen, som tillsammans med en kollega alltså var här och inspekterade skolan i våras.

Just sådana samtal är motivationsskapande, menar hon. Förbereder eleverna på ”gymnasie- och skolkulturen” samt informerar dem om vilka rättigheter och skyldigheter de har. En framgångsfaktor för andra skolor att ta efter.

När vi ringer upp Marie Wiberg-Svensson vid ett annat tillfälle berättar hon emellertid att de här samtalen med förstaårseleverna hör till ovanligheterna.

– Över lag får eleverna ganska dåligt med information, och oftast kommer informationen för sent. Det tror vi är en av anledningarna till att så många hoppar av, säger hon.

Skolinspektionens granskning visar att så många som 60 av de 64 inspekterade skolorna nu måste vidta åtgärder av olika slag och omfattning för att hindra elever från att avbryta sin utbildning. Någon skola med obefintlig eller särdeles dålig studie- och yrkesvägledning kan Marie Wiberg- Svensson dock inte peka ut.

– Nej, men vad som framkommer i de individuella intervjuerna är ändå att många elever upplever att man hamnat på fel program och att man inte fått tillräcklig information om utbildningen.

– Men i Mora upplevde vi att det funkade bra.

Brist på information från studie- och yrkesvägledarna kan också vara en avgörande anledning till att så få elever läser de behörighetsgivande kurserna. Över huvud taget innebär skolornas bristande organisationsförmåga att det blir svårare och i vissa fall omöjligt för elever att läsa kurser som ger högskolebehörighet. Och det, konstaterar Skolinspektionen, ”åligger rektorn på skolorna att åtgärda detta”.

 

Tillbaka på S:t Mikaelsskolan, Moras enda gymnasieskola med omkring 900 elever. Regnet har upphört. Vivianne Martis, som jobbat här sedan 1997, låser dörren till sitt lilla rum och lämnar byggnaden för en annan och medan vi går genom korridorerna för att hitta en lämplig plats att fotografera henne på upprepar hon något som hon sagt tidigare:

– Gymnasietiden kan vara en jobbig tid. När man är femton eller sexton år kan det vara svårt att förstå vad gymnasiet handlar om. Även om eleverna kan läsa sig till det, så inser de ju inte innebörden förrän de har varit här på skolan ett tag.

Är det någon skillnad i dag jämfört med förr, när ni inte tillämpade er samtalsmodell?

– Ja, jag upplever att det inte är så många elever som byter program numera. Faktiskt. Men det beror nog inte bara på oss, utan också på studie- och yrkesvägledarna på grundskolorna.

Om hennes upplevelse överensstämmer helt med verkligheten, vet hon dock inte eftersom statistiken över byten ännu inte är sammanställd när vi träffar henne.

– Det finns inga siffror som kan bekräfta det, tyvärr. Men jag tycker att det har blivit bättre. Man får liksom lite mera hum om en elev är säker på sitt programval eller inte. Om någon är tveksam, eller beslutar sig för att byta program, så kan ju vi syvare nu agera och hjälpa eleven mycket snabbare, innan det har gått en hel termin.

– Fördelen med samtal är också att man förhindrar att osäkerheten kring felval sprider sig till fler elever.

Pontus Ohlin

Här vädrar de våldet

$
0
0

Misshandel är tio knytnävsslag. Minst! Det borde finnas en mildare variant som en käftsmäll kan kallas för.

Så låter det när en yrkeselev på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping reder ut om det är misshandel eller inte att ge någon en smäll på käften.

I en cirkel av stolar sitter tjugosex killar från VVS- och fastighetsprogrammet och deras svensklärare Anna Karlsson. De har värderingsövning. Johan ­Eriksson och Miriam Tjärnén från Stödcentrum för unga brottsutsatta kastar ur sig påståenden. Den som håller med reser sig upp och byter plats.

Jämställdhet mellan män och kvinnor är inte så viktigt, tycker de flesta. Någon menar att det är för mycket tjat om jämställdhet. Vi lever i ett jämställt land. Åtminstone jämfört med många andra länder. Efter en stund kommer någon på att jämställdhet gynnar killar också och några stycken byter till sist plats.

 

Bild: Tomas Magnusson.Skolan har kärleksvecka. Det är ett årligt återkommande arrangemang i kommunen som startade 2011 och utgår från barnkonventionen. Från början var det polisen och Rädda barnen som bestämde sig för att arbeta tillsammans för att öka skolungdomars kunskap om rätten till ett liv utan våld och förtryck. Sedan dess har Tjejjouren, och nu i år Stödcentrum för unga brottsutsatta, drivit det hela vidare. I år arrangeras kärleksveckor på alla gymnasieskolor i Jönköping.

Länsstyrelsen i Jönköping har arbetat fram en samverkansplan för att motverka våld i nära relationer. I skrivelsen anges tre aktiviteter som extra betydelsefulla för det arbetet. En är ”ökat användande av normkritiska metoder och arbetssätt i förskola och skola”. Förutom kärleksveckor finns också projektet Normstorm, där eleverna får göra normkritiska bilder som de har chansen att få ställa ut på Länsmuseet. Det finns även ett återkommande arbete med materialet Machofabriken på flera av kommunens skolor.

De här initiativen behövs, menar VVS- och fastighetsläraren Roland Mattsson. Han har jobbat på ­Erik Dahlbergsgymnasiet i snart femton år.

– Genom åren har det varit en del tillbud. Det sker fortfarande, även om det är bättre nu. Oftast mindre grejor, men vi har fått gå emellan i regelrätta slagsmål som ibland har polisanmälts, säger han.

Det är en miljö med mycket svordomar och en hel del könsord. Jargongen sliter på yrkeslärarna, förklarar Roland Mattsson. Ju mer undervisningstid som går åt till att jobba med värdegrundsfrågor, desto mer lidande blir det schemalagda lärandet.

Bild: Tomas Magnusson.– Då hinner jag inte med det jag borde. Det här är en stor underskattning från omvärlden av vår vardag som yrkeslärare, säger Roland Mattsson.

Han och jag har stämt träff i personalrummet, ett ljust krypin innanför verkstaden med mörk soffa och matchande fåtöljer. Kaffebryggaren är påslagen och medan vi pratar bänkar sig lärarna från VVS- och fastighetsprogrammet en efter en för fikarast. Ingen av dem är med på värderingsövningarna, varken i dag eller under resten av veckan. Det finns inte tid till det, enligt Roland Mattsson.

Att delta hade nog inte skadat för att hitta uppslag till att arbeta kring exempelvis mansnormer. Han är inte nekad att gå dit, men har samtidigt andra lektioner. Att den här typen av värdegrundsarbete ofta läggs på lärarna i gymnasiegemensamma ämnen är inte alltid lyckat, förklarar han. Samtidigt skulle det kanske hämma eleverna om deras yrkeslärare satt med på övningarna. Och han arbetar trots allt med de här frågorna varje dag.

– Vi har över hundra unga killar i de här lokalerna. Det är mycket hormoner.

 

Roland Mattsson vill inte framstå som expert på värdegrundsarbete. Att förändra machojargong är svårt. Först och främst gäller det att få eleverna att inse att den typen av attityd inte fungerar ute i yrkeslivet, förklarar han.

Egentligen är det så att yrkesläraren sitter med trumf på handen gentemot svenskläraren när det kommer till att problematisera elevernas syn på kön, våld och tolerans, påpekar Roland Mattsson. Eftersom han representerar det ämne som de har valt frivilligt, förhoppningsvis för att de är intresserade, har han en större möjlighet att få inflytande. Kollegan i soffan bredvid, Urban Gillberg, håller med.

Samtidigt ser båda krasst arbetseffektivt på det hela. Om varenda situation problematiseras blir det inte mycket tid över till undervisning. Hot och kränkningar tolereras dock aldrig.

– Vi ska alltid orka ta diskussionen när frågan är liten. Men ibland måste jag ändå ha tolerans för att det ska funka, säger Roland Mattsson.

 

Bild: Tomas Magnusson.De flesta av yrkeseleverna tycker inte att det är några som helst problem att vara kompis med en tjej. Fast bara om ens egen tjej tycker att det är ok förstås, tycker någon i ringen. När Johan Eriksson från Stödcentrum för unga brottsutsatta undrar om de kan tänka sig att byta kön för en dag, tycker flera stycken att det verkar intressant. Då skulle man säkert få bättre betyg. Tjejer får ofta det. Och det är ju inte heller jämställt, kommer en kille fram till. Jobbar man skulle det i och för sig bli lägre lön den dagen man testar att byta kön, säger en annan.

– Killar är mer avslappnade. Ett slagsmål sedan är man kompisar igen. Tjejer håller det mer under ytan. De ska prata om allt men löser nästan aldrig något, utvecklar en tredje elev.

Då är vi inne på våld igen. I personalrummet efteråt förklarar svenskläraren Anna Karlsson att hon blev förvånad över att vissa elever inte verkar se en käftsmäll som misshandel.

– Samtidigt finns det grupptryck. Vissa säger inte vad de egentligen känner. Det ser jag i deras inlämningsuppgifter när de får tillfälle att uttrycka sig, säger Anna Karlsson.

Hur gör man då? Hur kan lärare få unga män att förändra sina värderingar och bli mindre våldsamma?

Yrkeslärarna kring fikabordet tystnar och tittar på varandra. Till slut tar Urban Gillberg ordet:

– Man måste nog ändå ta situationerna direkt när de uppstår i vardagen. Hur många de än blir så måste man försöka markera vad som inte är ok.

Han resonerar vidare kring att det bör finnas en positiv utgångspunkt. En syn på att det i längden går att göra skillnad och minska våldet.

Roland Mattsson fyller i. Det gäller att inte glömma bort hemmet. Lärarna har enligt läroplanen ett ansvar för att jobba med värdegrunden. Men det finns samtidigt en undervisning att sköta. Den kan inte konstant bli lidande till förmån för värdegrundsarbete och ”uppfostring”. Det är inte heller i skolan som normerna och värderingarna föds. Den grunden läggs redan innan de börjar där, poängterar han.

Linus Hellerstedt

De är inte ute och cyklar

$
0
0

Elever med bara sport i huvudet. Helt ointresserade av yrkesämnet. Eller? Vi besöker riksidrottsgymnasiet för cyklister.

Bild: Jesper Anhede.

Det är november och termometern snuddar vid minusgraderna. Än så länge hinner snön regna bort innan den har lagt sig. Grått och trist, tänker du? Perfekt cykelväder, tänker fyra gymnasieelever.

Gustaf Höög har inte ens handskar på sig när han tar täten på landsvägen mellan Skara och Lidköping. Fast det beror i och för sig mer på att han glömde dem än på att han inte fryser om händerna. Gustaf Höög går fjärde året på bygg- och anläggningsprogrammet. Han har inte tagit studenten eftersom han är en av tjugotre elever på Svenska cykelförbundets riksidrottsgymnasium här på Katedralskolan i Skara.

 

Bild: Jesper Anhede.Eftersom eleverna cyklar mellan 50 och 100 timmar i månaden får de välja om de vill läsa sin utbildning på tre eller fyra år. I praktiken brukar det bli tre och ett halvt år. Det beror på vilka ämnen de har kvar att läsa in, förklarar byggläraren Kjell-Åke Inge­bäck. Gustav Höög passade på att fixa högskolebehörighet under sitt fjärde år.

– Att sitta i skolbänken är inte min grej. Men även om jag vill kunna leva på cykling är det bra med högskolebehörighet. En extra trygghet ifall det skulle behövas, säger Gustav Höög.

Den som tror att yrkeselever på idrottsutbildningar snickrar och drar kabel bara för syns skull tar fel. De allra flesta här är tävlingsmänniskor ut i fingerspetsarna. Även i bygg- och elsalen, enligt elläraren Roger Andersson.

 

Han resonerar kring att det som alltid finns ett spann mellan elever som är väldigt intresserade av sitt yrkesämne och de som inte är riktigt lika intresserade. Roger Anderssons känsla är att cyklisterna oftare tillhör den mer motiverade gruppen.

– De har valt att bo på annan ort, träna som tusan och är beredda att lägga ned mycket tid på skolan. När de ändå är i elsalen kan de lika gärna lägga allt här också, säger Roger Andersson.

Han är ansvarig för ettorna på el- och energiprogrammet. De sitter kring en hästskoformation av bord och kopplar belysning. Olika typer av strömbrytare ska styra en och samma lampa. Eleverna har bara gått här några månader och elkunskaperna varierar. Vissa svarar att uppgiften går bra, andra muttrar att det kunde ha gått bättre.

 

Bild: Jesper Anhede.Två av dem kring borden går riksidrottsgymnasiet. Rasmus Nilsson har flyttat hit från byn Genarp i Skåne. Han valde el- och energiprogrammet eftersom hans pappa har egen elfirma.

– Jag ska bli cyklist. Men karriären är inte jättelång och man kanske blir skadad, säger Rasmus Nilsson.

Cykelgymnasiet på Katedralskolan tar in ungefär en handfull elever varje år. Alla tillhör toppskiktet i Sverige i sin åldersgrupp och ses som de allra mest lovande cyklisterna. Även om det finns ett par andra cykelgymnasier så är det här alla vill gå. Rasmus Nilsson rabblar sin meritlista. Han kom trea på SM för 15–16-åringar och vann en stor tävling i Danmark nyligen.

Den som söker skickar sina resultat till cykelförbundet som rangordnar cyklisterna. Lärarna på cykelgymnasiet är också ute på tävlingar för att skapa en bild av vilka som håller måttet, förklarar Jan-Olof Rundqvist, cykellärare. Flera elever är så pass duktiga att de sponsras med kläder, utrustning och inte minst cyklar av tillverkarna. Vissa tjänar redan pengar på sin idrott.

 

Bild: Jesper Anhede.Har man en gång lärt sig så kan man det för alltid brukar det heta om cykling. Så är det inte riktigt när det kommer till att vara yrkeslärare för en elitsatsande tonåring. Varje elev kräver extra och individuell planering. Framför allt när det kommer till apl. Bygglärarna Kjell-Åke Ingebäck och Joacim Broman beskriver båda att det är svårt, eller snarare i princip omöjligt, att skicka ut cyklisterna på byggföretagen. De gör i regel sina apl-timmar inne på skolan.

– Apl handlar ju om att komma ut på företag och sedan vara där. Eftersom Gustav är borta på resor och cyklar blir det mer planering för att få ihop hans poäng, säger Joacim Broman.

När han ska beskriva vad som är speciellt med cykeleleverna, jämfört med övriga yrkeselever, pratar också han om motivation. Om intresset för bygg sviktar är det hans jobb att visa på möjligheten med att ”slå två flugor i en smäll”. Joacim Broman har förklarat både en och två gånger att även om cykling är intresset och målsättningen som livsuppehälle just nu, är det alltid bra med en utbildning. Men egentligen är det ingen skillnad. Han har samma uppgift när det kommer till de elever som inte cyklar.

– Jag tycker att de flesta köper det resonemanget. Och egentligen är det sällan som jag märker att någon tänker cykel i stället för planka härinne, säger Joacim Broman.

 

Bild: Jesper Anhede.I andra änden av skolan visar cykelläraren Jan-Olof Rundqvist runt i träningslokalen. Han rabblar OS-, EM- och SM-medaljörer på löpande band. De har alla gått här. Väggarna pryds av ett trettiotal mästartröjor från gamla elever. Emma Johansson har ett OS-silver i linjelopp och Alexandra Engen har blivit världsmästare på mountainbike tre gånger. Bröderna Tobias och Fredrik Ludvigsson har både nationella och internationella segrar. Alla har de gått här. Om de skulle sätta upp alla tröjor skulle det säkert bli över trehundra stycken, förklarar han stolt.

Jan-Olof Rundqvist var själv tävlingscyklist på 1970-talet och har jobbat på Katedralskolan sedan 1982. Han har sett många elever växa fram till fullfjädrade elitidrottare. Numera får han inte sätta betyg eftersom han saknar lärarutbildning. Han har inte heller teorilektioner om till exempel fysiologi, kost och näringslära. Det sköter hans kollega.

En färsk avhandling från Göteborgs universitet visar att lärare på idrottsutbildningar skiljer sig från andra lärare på skolan. Just därför att de sällan har lärarbehörighet. Det kan leda till svårigheter när betyg ska sättas och bedömningar ska göras, enligt avhandlingen. Jan-Olof Rundqvist bekräftar bilden. De flesta av hans lärarkollegor på idrottsgymnasierna runt om i landet saknar utbildning. Men han ser inte det som något större problem.

– Det känns bara konstigt att efter så lång tid inte få sätta betyg bara för att jag inte har ett papper. Betygen vet jag ju hur de ska sättas. Så svårt är det inte, säger Jan-Olof Rundqvist.

Bild: Jesper Anhede.Han påpekar att legitimationsreformen kan komma att skapa bekymmer på idrottsutbildningarna i framtiden. Ofta är det pensionerade cyklister eller ishockeyspelare som blir lärare. Det kan bli brist på lärare om alla dessa får legitimationskrav på sig, menar Jan-Olof Rundqvist.

Ett par killar i cykelbyxor mixtrar med pulsklockor och sätter sig på varsin träningscykel. Hög elektronisk musik pumpar ur högtalarna. Några låter cykeln stå i dag och ger sig ut på löprunda. Det brukar bli en och en halv timme ungefär. På krokar i taket hänger ett trettiotal cyklar. Yrkeseleverna Gustav Höög, Rasmus Nilsson och Erik Sandersson plockar ned varsin cykelcross eller mountainbike.

De fixar med kedjor och däcktryck. Sedan blir det ett par repor längs landsvägen utanför som uppvärmning. Dagens tretimmarspass ska förläggas till skogen.

Linus Hellerstedt

När unga blir IS-krigare

$
0
0

Två tidigare elever har dött när de stred för Islamiska staten. För lärare och elever på Angeredsgymnasiet är frågan om rekrytering till våldsbejakande grupper högaktuell.

Hur ska det svenska samhället hantera frågan om våldsbejakande islamism? Vad är skolans ansvar och hur ska lärarna agera?

På Angeredsgymnasiet i nordöstra ­Göteborg är frågorna om rekrytering av krigare till terrorgruppen Islamiska statens (IS)erövringskrig i ­Mellanöstern på blodigt allvar.

Två före detta elever har åkt i väg för att strida i Guds namn — båda har dött.

— Det är fruktansvärt tragiskt, säger samhällskunskapsläraren Mats Carlsson.

Han ska just avrunda dagens projekt­arbete i årskurs 3 på samhällsprogrammet om extrema nationalistiska rörelser.

Elevernas redovisning om Jobbik, det popu­listiska och antisemitiska partiet i ­Ungern, glider över i en diskussion om hur man ska hantera dem som återvänder till Sverige efter att ha stridit för Islamiska ­staten.

— Det som IS står för är hemskt, säger Mona Aden.

— Ja, lämnar man Sverige för att döda oskyldiga ska man inte ha någon rätt att komma tillbaka, säger Sara Adan.

En av eleverna försöker hitta förmildrande omständigheter.

— Men det finns svenskar som reser till ­Afghanistan och deltar i det kriget …

Hon får blixtsnabbt mothugg av de andra eleverna:

— Är du för IS!?

— Ja, vad pratar du om …?

— Men USA dödar faktiskt människor ­i Afghanistan. Det är väl inte rätt? säger flickan.

Sara Adan börjar nu bli riktigt upprörd:

— Om någon strider för IS ska den straffas! En sådan person är ett hot för mig och samhället.

Foto: Andreas Carlsson

Lektionen är slut, eleverna plockar ihop sina saker och lämnar den hetsiga stämningen i klassrummet bakom sig.

Mats Carlsson fäller ihop sin bärbara dator och konstaterar att den här lektionen i samhällskunskap klev rakt in på minerad mark.

— För våra elever är detta på riktigt. En del känner personer som sympatiserar med ­Islamiska staten. De kan ha bekanta eller grannar eller släktingar som åker i väg till ­Syrien och Irak och strider för dem. Sam­tidigt finns det andra elever som kan ha släkt som har mördats i kampen mot IS.

Att två av de elever han hade för några år sedan reste i väg för att slåss för IS tycker han är obegripligt.

— Jag förstod väl att de här killarna skulle få det problematiskt i livet. Men jag trodde nog aldrig att de skulle lämna Angered. Att välja att strida för IS är ju ett gigantiskt livsval.

Borde du ha sett några tecken?

— Det är omöjligt för mig som lärare att veta vilka tankar eleverna har.

Vad är skolans och lärarnas uppgift och ansvar i detta?

— Jag tror inte på brandkårsutryckningar eller kampanjer. Det blir alldeles för kortsiktigt.

— Vi måste jobba långsiktigt med de grund­läggande värderingsfrågorna. Det handlar om skolans demokratiska uppdrag, om tolerans för olikheter, om yttrandefrihet och dess gränser. Om varför man dras till extrema rörelser.

Men måste inte skolan fånga upp elevernas funderingar kring dagsaktuella kriser?

— Självklart. Vi lärare är ofta de enda vuxna svenskar våra elever känner och de vill höra hur vi ser på saker och ting. Men punkt­insatser fungerar inte. Det som sker runt om oss i världen ska ligga som en strimma över allt vi gör i skolan.

Projektarbetet med extrema nationalistiska rörelser är inget hastigt påkommet initiativ för att tackla de brännande aktuella frågorna om våldsbejakande islamism.

Det är ett sedan länge inplanerat ämnes­överskridande grupparbete inom samhällskunskap, sociologi och svenska. Ett projekt som stämmer väl överens med Angeredsgymnasiets långsiktiga arbete med att kon­tinuerligt sätta inkluderings- och tolerans­frågorna på dagordningen. I årskurs 1 har till exempel alla elever tio halvdagsträffar med särskilda personalteam för att diskutera samlevnad och de grundläggande värderingarna i läroplanen.

I ett klassrum längre ner i korridoren samlas de elever i klassen som har valt att studera Islamiska staten i sitt projektarbete. Påståendena flyger i luften.

— De som strider för IS är hjärntvättade, de tror att de hjälper sina bröder genom att dö i kriget, säger Mohamed Ali Khan.

— För IS är de värsta förrädarna andra muslimer som inte ställer upp för dem, säger Dina Kidane.

Svenskläraren Faik Sommarblad lutar sig framåt och intar en skeptisk källkritisk ­attityd.

— Ni säger massor av saker — men hur vet ni det? Står det så i Koranen? Eller i någon ­tidning? Eller har ni sett det på Youtube?

Han ger eleverna en tillrättavisande blick.

— Jag är inte nöjd med att ni inte har med ert källmaterial. Nästa gång ska ni ha det. Det behövs när ni ska skriva en utredande text om IS.

Foto: Andreas Carlsson

På central nivå tycks det svenska sam­hället fortfarande yrvaket famla efter lösningar för hur man ska arbeta förebyggande för att förhindra att unga rekryteras till Islamiska staten.

Regeringen har tillsatt Mona Sahlin som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

»Vi ser lärarna och skolan som viktiga samarbetspartner«, förklarar den nationella samordnaren i ett mejl till Lärarnas tidning. Men än så länge har samordnaren inte ens byggt upp sin hemsida.

Någon gång under 2015 — oklart när — planerar regeringen att lägga fram en nationell handlingsplan om hur man kan förebygga att svenskar rekryteras till att strida utomlands.

Tillbaka till Angeredsgymnasiet, där språk från hela världen studsar mellan ­väggarna. Det är en internationell tummelplats, med en myriad av brokiga bakgrunder och livsöden.

Vid en sliten träbänk sitter två flickor med täckjacka och snackar på bruten svenska. De vill inte ha sitt namn i tidningen eller vara med på bild.

— Vi känner folk som har åkt ner och stridit för Islamiska staten. De har blivit dödade där, berättar den ena.

— De tror att det är en ära att åka dit och kriga och dö för sin gud, säger den andra.

Tjejerna tycker att skolan och lärarna borde vara mer aktiva med att ta upp frågor om våldsbejakande extremism och vad Islamiska staten gör och står för.

— Lärarna kan inte bestämma över våra liv. Men de kan prata med oss elever. Det kanske kan påverka någon att inte ge sig i väg och kriga.

Rektor Partik Gladh berättar att Angeredsgymnasiet har ett regelbundet samarbete med polisen, socialtjänsten och fritidsför­valtningen om gemensamma problem, där våldsbejakande islamism är ett mycket ­mindre problem än narkotikaförsäljning.

— Vid något tillfälle har vi rapporterat till polisen — med adress Säpo — att vi ryktes­vägen har snappat upp att det i Angered pågår rekryterings­aktiviteter till IS. Men vi är inga åsiktspoliser och vi hänger inte ut ­enskilda elever, säger han.

En skakig spårvagnstur förbi gulbruna ­högar av smutsig snö för mig via city till en annan segregerad och orolig Göteborgs­förort. Här på Hisingen, där många skjutningar har skett under senare år, tronar sedan fyra år Göteborgs moské.

Mohammad El-Alti visar stolt upp bönerummet där en tjock, grön matta täcker hela golvytan under en väldig kupol.

Han är informationsansvarig och för­klarar att församlingen gör allt de kan för att motverka att unga radikaliseras till vålds­bejakande islamister.

Foto: Andreas Carlsson

— Vi tar gärna den teologiska argumentationen. IS är terrorister som bara vill åt makt och pengar. De går emot allt det som islam står för, säger han.

Skolorna visar allt större intresse för ­moskén. Varje vecka kommer det flera klasser på studiebesök.

— För många elever är det en aha-upp­levelse att komma hit. »Är det så ni tänker?« är en vanlig reaktion.

Mohammad El-Alti tycker att skolorna i Göteborg borde anlita en skol-imam, precis som många skolor har en skolpräst.

— En skol-imam skulle kunna möta eleverna i skolan och diskutera deras frågor om människovärde, etik och religion. Och de kan vara ett stöd vid krissituationer.

Ute fortsätter januariregnet att piska Göteborgs gator och trottoarer.

Moskéns minaret reser sig mot den nattsvarta himlen. Den lyser som en bohuslänsk fyr i vinternatten, precis som arkitekten hade tänkt sig.

Stefan Helte

Livet tar plats på scenen

$
0
0

Jonas Fröberg skrev pjäs ihop med elever om deras innersta tankar

Svarta väggar, täckta fönster, stängda dörrar — teaterrummet är avskalat och pjäsen är stöpt i en enkel form. Det är bara skolungdomarnas tankar och ord som får lov att ta plats på scenen i pjäsen »F for life«. Som publik befinner man sig så nära skådespelarna, på Folkteatern i Göteborg, att salong och scen nästan blir ett. Man kommer inte undan de laddade orden som studsar emot en:

»Farsan sviker. Morsan jobbig. Kuratorn anmäler en om man berättar. Lärarna utbrända. De orkar i alla fall inte. Och jag själv orkar inte. Vem ska då orka? … orka med mig?«

Man håller andan när förortseleven ­Mary­ams känslor blottläggs. Först känns det lite märkligt att den 40-årige Jonas Fröberg förkroppsligar henne på scenen. Men efter en stund tänker man inte på det.

Eleven Maryam är i pjäsen en symbios av flera elevers röster — en fiktiv karaktär — som blir deras språkrör. Pjäsen fokuserar på hur förortselever med olika bakgrund upplever livet i och utanför skolan. Och vad som händer efteråt om man misslyckats.

Efter repetitionerna av pjäsen slår vi oss ned på ett kafé. Skådespelaren Jonas Fröberg berättar att det tagit åtta år för »F for life« att växa fram.

Allt började i ett makt- och demokratiprojekt som han drog i gång med elever på Burgårdens gymnasium i Göteborg. Bara att skapa en gruppkänsla bland gymnasieeleverna var svårt och tog ett helt år:

— Det fanns grupper i klassen som inte ens vågade säga hej till varandra, förklarar Jonas Fröberg.

Projektet väckte starka känslor hos eleverna men det slutade med att många delade med sig av sina innersta tankar om livet i skolan. Eleverna skrev om kärlek, maktstrukturer i klassen, skolk, utanförskap, svek från lärare, andra vuxna och kamrater. Men även om vänskap.

De beskrev en hård förortsmiljö som de samtidigt försvarade. Allt utmynnade i en bok med ungdomarnas dikter. Jonas Fröberg skrev även en kursbok om hur lärare kan ­arbeta för att nå skoltrötta elever. Klassen som deltog i projektet var en av de fyra klasser som gick ut med bäst betygsutveckling från de kommunala gymnasierna i Göteborg.

Fem elever, däribland före detta eleven Ariana Gecaj, arbetade sedan vidare med den skol- och samhällskritiska pjäsen »F for life« tillsammans med Jonas Fröberg. I dag finns bara Ariana Gecaj kvar med Jonas Fröberg på scenen och som medförfattare.

— Många har hittat jobb och det kräver mycket energi att gå tillbaka till sig själv och de känslor man hade i skolan. De vill lämna den tiden bakom sig även om de stöttar detta, förklarar Ariana som sitter med och fikar.

Pjäsen har nu haft premiär i Göteborg och ska under 2016 ut på turné i landet. Efter föreställningarna ingår samtal kring pjäsen.

— Samtalen är väldigt viktiga. Elever, ­lärare och andra som ser pjäsen behöver tid att diskutera om de håller med om den bild som vi målar upp av skolan eller om de tycker att vi är ute och cyklar, säger Jonas Fröberg.

Lenita Jällhage

Högläsning ger självförtroende

$
0
0

Högläsning i gymnasiet? Eleverna blev häpna när de först fick frågan. Nu fungerar metoden för att täppa igen språkliga luckor och öppna dörrar till omvärlden.

Nästa år ska några läsa vidare, andra börja söka jobb. Som barnskötare, fritidsledare, personliga assistenter och annat – yrken där språket är ett bärande verktyg.

Men många i klassen har språkliga luckor. En del har bara varit några år i Sverige. Andra har diagnoser som dyslexi, adhd, koncentrationssvårigheter.

Så hur kan vi sätta fart på elevernas språkutveckling och samtidigt öppna dörren till den omvärld de ska ut i? Det frågade sig Anna W Gustafson, förstelärare i genus och normkritik, och specialpedagogen Gabriella Millo-Tranmark. De tog till ett nygammalt pedagogiskt grepp: högläsning.

 

Att läsa högt för eleverna brukar förknippas med förskolan och grundskolans lägre klasser. Knappast med högstadiet. Och absolut inte med gymnasiet. Så eleverna blev närmast häpna när lärarduon förklarade att de skulle börja läsa högt på timmarna i ämnet textkommunikation.

De båda lärarna stannade för temat utanförskap och valde ut fem vuxenböcker av nutida, nästan enbart svenska författare.

De brukar turas om att läsa. Den som inte för ordet glider runt i klassrummet och pejlar stämningen. Ibland känns det bra med en förklarande viskning eller en uppmuntrande hand på axeln.

Högläsning och koncentrationsproblem – går det verkligen ihop?

– Vi blev själva förvånade. Men eleverna älskar läsningen. De sitter tysta och lyssnar uppmärksamt. Vissa gånger hörs det inte ett knäpp.

– Det verkar som om de behöver det här, ett avbrott i lunken, en lugn stund.

 

Bild: Rainer M Withagen.En av tankarna med projektet var att högläsningen skulle sätta fart på elevernas eget läsande.

Men så blev det faktiskt inte.

Läsintresset i klassen ligger fortfarande långt ned på skalan.

”Det är så tråkigt att läsa”, ”Hinner inte”, ”Bara på sommaren”, blir ett par av svaren när vi frågar barn- och fritidseleverna om deras läsvanor.

Böcker? Ja, det brukar bli en varje år, lyder ett annat svar.

En del läser inget alls utöver skolböckerna, andra bara sporadiskt. Någon läser serietidningar. Ingen verkar vara någon inbiten bokslukare.

Kanske inte så konstigt när eleverna har så många andra aktiviteter.

När vi slumpmässigt frågar tre av eleverna om deras fritidsintressen visar det sig att alla har planer på idrott på elitnivå:

Niam Sajed Noma är inriktad på att bli fotbollsproffs utomlands medan Mohamed Al-Maliki tänker sig en framtid som yrkesboxare och Jaffar Al-Qashaami siktar på VM i thaiboxning.

Vid sidan av idrottskarriären tänker Niam Sajed Noma läsa till socionom medan Jaffar Al-Qashaami vill bli polis.

 

Bild: Rainer M Withagen.Så vad tycker eleverna om att ha högläsning i klassen? Bra, visar det sig.

– Skönt faktiskt. Mysigt. Nästan så man kan somna, säger Mohamed Al-Maliki som framgångsrikt boxas i 64-kilosklassen i Winning BC och knappast är den som i vanliga fall brukar sitta på samma fläck någon längre stund.

Och det är inte bara eleverna med svenska som andraspråk som uppskattar läsestunderna.

– Anna och Gabriella läser så bra. Man förstår innehållet på ett annat sätt, säger Lovisa Nimgård-Ström.

Bild: Rainer M Withagen.– Vi har lärt oss många nya ord. Även om man inte kommer att använda alla till vardags, så är det bra att veta vad de betyder, konstaterar Hanna Ljungberg.

Klassen har fått bekanta sig med fem böcker. Anna W Gustafson och Gabriella Millo-Tranmark har genomgående valt nutidslitteratur och nästan bara svenska författare.

Ur var och en av böckerna läser de ett smakprov som eleverna efteråt får diskutera gruppvis och därefter använda som utgångspunkt för egna textövningar. Uppgifterna är kopplade till frågeställningar om könsroller och normtryck.

Bild: Rainer M Withagen.– Områden som det är otroligt viktigt att eleverna har ett hum om när de börjar arbeta, konstaterar Anna W Gustafson.

Tre böcker som nästan fått luften i klassrummet att dallra är Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld, Yarden av Kristian Lundberg och Ett bipolärt hjärta av Rebecca Anserud.

 

Anna W Gustafsson har länge funderat på vad som skiljer henne – en första klassens läsnörd – från de elever hon undervisar, som oftast inte är ett skvatt intresserade av böcker.

– För oss var högläsningen i skolan en lustupplevelse på fredagarna, något man såg fram emot. För våra elever verkar det snarare ha varit ett tvång som väckte obehag. Det är nog en del av förklaringen, men knappast hela sanningen.

Att högläsningsprojektet – trots att det är uppskattat – inte har förändrat läsvanorna skulle förstås kunna uppfattas som ett misslyckande.

Men så ser inte Gabriella Millo-Tranmark och Anna W Gustafson på saken. Tvärtom.

– Absolut inte. Det har visat sig att högläsningen har så många andra positiva effekter (se faktarutan).

 

Anna W Gustafsson förtydligar den sista punkten så här:

– I stället för att prata om elevernas problem eller någonting som händer med dem, så handlar det om något som händer med en annan, fiktiv person.

– Därför kan en elev gömma sig bakom de här böckerna. Ställa frågor som man själv har funderat på. Och som är lite obehagliga. Plötsligt kan man prata om sånt.

Gabriella Millo-Tranmark har upptäckt att eleverna med adhd faktiskt har ett annat fokus när de är i elevgruppen än när hon träffar dem var för sig.

– De har alltid fått höra att de inte kan fokusera. Men högläsningen visar att det går. Den insikten får de med sig ut i arbetslivet, och det tror jag kan betyda mycket.

Louise Viberg som är studievägledare på Värnhemsskolan välkomnar alla initiativ som kan bidra till elevernas språkutveckling.

– Just högläsning är speciellt viktigt för de här eleverna eftersom det är ett centralt inslag inom barn- och fritidsverksamheten.

Hon påpekar att lyssnandet är ett effektivt sätt att lära sig språk.

– Det märker vi på att elever som inte kan svenska från början gör stora framsteg när de är ute och praktiserar. De lär sig av barnen.

Det är för övrigt inte bara på lektionstid barn- och fritidseleverna kommer i kontakt med högläsning. Elevassistenten Caisa Saxerbo använder också metoden, bland annat när hon hjälper eleverna att förbereda sig för prov eller redovisningar.

– Det fungerar väldigt bra. Man ser hur de sjunker in i texten på ett annat sätt.

Stefan Kardum, nytillträdd rektor på barn- och fritidsprogrammet vid Värnhemsskolan är en annan varm förespråkare för högläsning långt upp i åldrarna.

– Jag har själv ofta använt högläsning som metod på högstadiet. Då har det inte inte handlat om skönlitteratur utan facktexter. För många elever är det lättare att uppfatta det de hör, än att själva läsa en text som kan vara svår att ta till sig.

 

Bild: Rainer M Withagen.Nu går högläsningsprojektetvidare i delvis nya former.

Nästa steg bli att Anna W Gustafsson och Gabriella Millo-Tranmark drar med sig svensklärarna.

– Vi tror faktiskt att högläsning skulle kunna fungera i alla ämnen.

De tänker också utveckla metoden med hjälp av ny teknik.

Gabriella Millo- Tranmark har länge intresserat sig för surfplattor som ett verktyg i skolarbetet och pekat på både för- och nackdelar.

– Eftersom våra elever har paddor ska vi testa en visuell funktion som innebär att de kan följa med i texten samtidigt som de lyssnar. Varje ord markeras i samma ögonblick som de hör det.

Men det talade ordet förblir det bärande mediet. Många lärare vet nog inte vilken makt de har i sin egen röst: att man genom att bara variera tonfall och röstläge kan fånga uppmärksamheten hos en hel klass.

Är det inte för sent att börja med högläsning på gymnasienivå?

– Det är förstås bättre att börja tidigare. Mycket tidigare.

– Men för sent? Aldrig! 

Anders Grönlund

Framtidens forskare formas i Storuman

$
0
0

Flamskyddsmedel i valar och isbjörnar, mediers inflytande på svenska ungdomar och självskadebeteende bland gymnasieelever. Det är några av de ämnen som eleverna på Luspengymnasiet i Storuman har forskat på. Här finns nämligen Sveriges enda forskningsprogram för gymnasister.

Bild:Johan Gunséus.Finns det en norrländsk identitet bland ungdomar i Västerbotten? Är den i så fall på något vis kopplad till politiskt intresse? Och ser det olika ut i glesbygden jämfört med i städerna?

Eva Mörtsell har varit intresserad av samhällsfrågor och politik sedan hon gick med i ett politiskt ungdomsförbund som trettonåring. Nu går hon i tvåan i Luspengymnasiet och har just börjat planera det forskningsprojekt som hon ska ägna sig åt under de tre terminer hon har kvar. Hon sitter i ett grupprum – smutsgula väggar med blåa, schablonmålade svalor, småslitna träbord – och skajpar med sin handledare, statsvetaren Anders Lidström vid Umeå universitet. Vilken av frågorna ska hon satsa på, hur ska hon gå till väga? De bestämmer att han ska ge henne förslag på lämplig litteratur, sedan ska hon skriva en projektplan med stöd av honom.

Eva Mörtsell blev inspirerad att gå forskningsprofilen av sin storebror, som gick den häromåret och haft stor nytta av det i sina universitetsstudier. Även Eva planerar att plugga vidare efter gymnasiet, så därför passar forskningsprofilen bra.

Vid hennes sida sitter Anette Edin Liljegren, forskare vid Glesbygdsmedicinskt centrum här i Storuman, tillika forskningsprofilens vetenskapliga samordnare. Det är hon som undervisar eleverna i vetenskapsteori, vetenskapliga metoder och själva forskningsprocessen. Hon hjälper också forskareleverna att få kontakt med lämpliga handledare, ordnar de resor och eventuella boenden som behövs, ser till att de får delta i konferenser med mera. Samt finns till hands som bollplank.

 

Bild: Johan GunséusI slutet av1990-talet var dåvarande rektorn för Luspengymnasiet, Per Sjölander, bekymrad. Han tyckte sig märka en negativ attityd i regionen, vad gällde forskning och högre utbildning. Genom att erbjuda en forskningsprofil hoppades han få fler ungdomar intresserade av att studera vidare.

– Och så ville jag helt enkelt se om och hur gymnasieelever faktiskt kunde bidra till riktig forskning, säger han.

Båda sakerna har gått i uppfyllelse. I dag söker sig fler ungdomar från Storuman vidare till högre studierän förr, och vissa av Luspengymnasiets forskningsprojekt har uppmärksammats på universitetens hemsidor.

Och även om det är redan studiemotiverade elever som söker sig till forskningsprofilen tror han att den har effekt också på andra elever.

– Om inte annat bidrar det till en avmystifiering av vetenskap. Så på sikt kanske en del av de eleverna också väljer högre studier, säger han.

 

Genom årens lopp har ett femtiotal elever gått forskningsprofilen. De flesta har blivit handledda av forskare vid Umeå universitet, men ibland har andra lärosäten blivit inkopplade, till exempel Institutet för rymdfysik i Kiruna och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

En av dem som gått forskningsprofilen nyligen är Alexandra Linder, som gick ut trean i våras. Hon valde profilen efter att ha hört sin storasyster prata om hur stor skillnad det var mellan att plugga på universitetet och gå gymnasiet. Så Alexandra, som var helt inställd på att läsa vidare till socionom efter gymnasiet, trodde att forskningsprofilen kunde vara ett bra sätt att rusta sig inför det.

Hennes forskningsarbete gick ut på att jämföra självskadebeteende hos ung­domar i Storuman och i Umeå, genom en enkätundersökning.

– Jag trodde att det skulle vara vanligare i storstaden, men så var det inte. Det förvånade mig. Sedan lärde jag mig att det inte bara handlar om att skära sig, utan också kan handla om att man dricker eller tar tabletter. En del menar till och med att det är ett självskadebeteende att riva upp sårskorpor.

Även om hon hade en del otur med lärare som slutade och en handledare som hade ont om tid, ångrade hon aldrig att hon gick forskningsprofilen.

– Absolut inte! Det var jättebra att lära sig göra en riktig studie, utifrån en riktig forskningsmall. Mina klasskamrater hade mycket enklare mallar i sina studier. Jag önskar bara att jag hade haft mer tid!

Hon tror att hon kommer att ha stor nytta av den här erfarenheten den dagen hon kommer in på universitetet.

– Jag sökte till socionomprogrammet, men tog mig inte in, tyvärr. Men jag fortsätter att försöka.

 

Bild: Johan Gunséus.Linda Kemp ärSO-lärare och har arbetat på Luspengymnasiet ända sedan forskningsprofilen kom till.

– Jag har märkt att forskningseleverna liksom inser att det är vanligt folk i forskningsvärlden, att den inte är något att vara rädd för.

Själv tycker hon sig ha utvecklats i sin lärarroll, genom forskningsprofilen.

– Det är mindre av den klassiska lärarrollen och mer dialog nu. Och så försöker jag lära alla elever att jobba mer strukturerat.

Den elev som vill välja forskningsprofilen ska börja med att skriva ett brev om det ämne hen vill studera, oftast något som utgår från ett intresse.

Under år två har sedan eleverna forskningsprofilen som individuellt val. Då får de studera bland annat vetenskapsteori, vetenskapliga metoder och kritisk granskning, skriva en utförlig projektplan och ta de första kontakterna med sin handledare. Därefter är det dags att börja med själva forskningen som fortsätter år tre, nu som gymnasiearbete.

Till för några år sedan var det vanliga att eleven under en tid bosatte sig på den ort där handledaren verkade. Numera, när Skype finns, är detta inte alltid nödvändigt, såvida det inte behöver utföras laborationer eller andra undersökningar. Men några besök på institutionen ingår, för att eleven ska träffa både handledare och andra forskare på riktigt och i möjligaste mån delta i seminarier, konferenser med mera. Kanske behöver eleven också resa någon annanstans för att göra en undersökning. Eva Mörtsell, till exempel, har planer på att göra en enkät bland jämnåriga, men vill inte känna dem hon eventuellt ska intervjua. Därför tänker hon sig att åka till Vilhelmina eller Lycksele där andra inlandsgymnasier finns.

År tre är det dags att sammanställa resultaten och göra en rapport.

– Så om man jämför med de vanliga gymnasiearbetena har de här eleverna god tid på sig för sitt gymnasie- eller forskningsarbete, säger Anette Edin Liljegren.

Å andra sidan lägger de flesta forskarelever väldigt mycket tid på sina studier och är ibland tvungna att forska till exempel under sommarlovet, om det rör sig om undersökningar som måste göras under den tiden på året. Hela upplägget innebär förstås att de måste vara självgående, både vad gäller själva forskningsstudien och det ordinarie skolarbetet, när de inte kan vara på plats i skolan. Det ser Eva Mörtsell fram emot.

– Det känns bra att ingen lärare flåsar mig i nacken, utan att det är upp till mig att jobbet bli gjort. Det blir lite mindre högstadium, lite mer högre utbildning.

Ingela Hofsten
Viewing all 241 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>