Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 241 articles
Browse latest View live

Så gör vi: Sommarprat på gymnasiet

$
0
0

I svenskläraren Vanya Petersén Ekendahls digitala byrålåda ligger ett antal sköna sommarminnen. I slutet av vårterminen lät hon sina elever på Hagströmska gymnasiet i Falun göra egna sommarprogram à la radions P1.

Eleverna fick först lyssna på ett antal »Sommar« för att få grepp om strukturen. Hur kan man lägga upp berättelsen? Vad är intressant för en allmänhet och vad kan bli för privat? Hur väljer man musik?

Programmen fick vara mellan fem och femton minuter långa.

— Många elever har fantastiska berättelser men de tror att ingen är intresserad. Men när jag sa att de bara skulle berätta för mig släppte en spärr.

Elever är vana att skriva och lämna in till läraren för bedömning men när de nu själva läste in texten som ljudfil och valde musik upplevde Vanya Petersén Ekendahl att de uttryckte sig på ett annat sätt.

— Jag har aldrig hört dem tala så bra!

Vanya Petersén Ekendahl har sparat ljudfilerna, tanken är att hon ska spela upp dem för eleverna när de går ut gymnasiet.

Ulrika Sundström

Så gör vi: Pratkamrater vidgar vyerna

$
0
0

Bild: ColourboxSfi-läraren Cristofer Andersson i Motala samarbetar med lärare från gymnasiet. En gång i veckan träffas elever från de båda skolorna för att prata.

— Våra elever är väldigt motiverade att lära sig svenska. Läsa och se på tv kan de göra på egen hand men de har inga svenskar att prata med, säger Cris­tofer Andersson.

Lösningen kom han på för ett år sedan. Cristofer Andersson, som ursprungligen är gymnasielärare i historia och svenska, började fundera över kurs­planerna. Eleverna ska bland annat få en inblick i andra kulturer och även arbeta med begreppet integration. Sfi-eleverna ska å sin sida få en inblick i hur det svenska samhället fungerar.

— När man får höra någon berätta om sitt eget liv och sin egen kultur blir det något helt annat än att bara läsa om det i en bok.

Han tog kontakt med några lärare på gymnasie­skolan i närheten och presenterade sin idé med pratkamrater. Kollegerna nappade och nu träffas sfi-elever och gymnasieelever under minst fyra veckor för att prata.

På den första träffen rör sig samtalet kring frågor som vad heter du, var kommer du ifrån, hur ser din familj ut, vad drömmer du om att göra i ditt liv?

Till de följande träffarna har Cristofer Andersson valt olika teman, exempelvis demokrati och jämställdhet, som han kopplar till sin undervisning.

— Det är viktigt att stämma av med den klass man har. Det vi undviker att prata om är krig och dess effekter eftersom det är just det som många flytt ifrån.

Ulrika Sundström

Programskifte vässar lärarrollen

$
0
0

Lärare som möter hela skalan av elever varierar sin undervisning ochblir bättre bedömare. Det menar två naturkunskapslärare i Umeå.

Fem minuter in i lektionen har två elever redan sjunkit ihop över sina bänkar och somnat. Längst bak sitter en kille och trummar nervöst med fingrarna medan bänkkamraten klagar högljutt över en hemuppgift som han just fått.

– Grejen är att det aldrig blir av att jag gör de där uppgifterna, säger han uppriktigt.

Läraren Elisabeth Uppsäll är luttrad. Hon har undervisat yrkeselever i naturkunskap under många år och vet att få av dem ser hennes ämne som skoldagens höjdpunkt.

– Naturkunskap kommer långt ner på listan och det tar tid att bryta igenom det motståndet. Sedan ska jag motivera dem och skapa en relation. Vägen till själva undervisningen är lång, konstaterar hon.

Dagens utmaning är att få de 25 tonårskillarna att fokusera på ekosystemtjänster i 100 minuter. Det är ett alldeles för långt pass, om du frågar Elisabeth Uppsäll.

– De här eleverna kräver så mycket närvaro av mig. Jag måste hinna se alla, vara framme och fråga hur det går och uppmuntra dem. Förra gången var jag så trött efteråt att jag glömde min nästa lektion.

Samtidigt vill hon inte släppa yrkeseleverna för att bara undervisa på sam eller natur.

– Eleverna på de praktiska programmen kommer hit med helt andra livserfarenheter och det finns så många kloka människor bland dem, tycker hon.

Och mångfalden tvingar henne att bredda sin lärarrepertoar.

– När så många har svårt för att läsa och skriva får jag använda andra metoder som drama eller att spela in filmer.

Dagens grupp består av elever från två olika yrkesprogram. Den ena halvan läser till målare och den andra till rörmokare. Att slå ihop yrkesklasser i de teoretiska ämnena är inte helt lyckat, enligt Elisabeth Uppsäll.

– Det blir en besvärlig gruppdynamik och dessutom ska de hinna lära känna mig som ny lärare under en kort kurs.

Men i dag tänker hon dela upp gruppen i två mer hanterliga halvor för att gå ut och titta på ekosystemtjänster kring skolan.

– Vvs:arna får gå ut först medan resten stannar kvar och ser en film, förklarar hon för eleverna.

Några minuter senare står hon och vvs:arna i en talldunge i Hedlundaparken intill skolan. Hon delar in dem i smågrupper och ger dem färgglada lappar med namn på fyra ekosystemtjänster: ”reglerande”, ”understödjande”, ”producerande” och ”kulturella”.

Miljöombytet och den råa höstluften verkar ha gjort underverk för eleverna som genast börjar peka ut exempel: träden som skyddar oss från vind (reglerande), jordlagret som absorberar nederbörd (reglerande) och granen lite längre bort som man kan ta in och klä till julen (kulturell).

Elisabeth Uppsäll sätter sig på huk och gräver i jord och barr på marken.

– Vad letar jag efter tror ni?

– Nedbrytare. Mask och svampar, svarar en av eleverna.

– I love you, bekräftar läraren. Och vilken typ av ekosystemtjänst är det?

Foto: Jonatan Stålhös

Eleverna håller upp sina lappar. På de flesta står det ”understödjande ekosystemtjänster”.

– Precis. Vet ni att när samhällseleverna var här kunde de bara komma på de kulturella, som att man kan ha picknick i naturen, säger Elisabeth Uppsäll.

Det är ljuv musik i yrkeselevernas öron.

– De är dumma på sam, konstaterar de nöjt.

– Vvs:are är bättre, fyller någon i.

När det gäller kunskaper om naturen är Elisabeth Uppsäll benägen att hålla med.

– Många av yrkeseleverna bor på landet och står med båda fötterna på jorden, säger hon.

Och det märks under dagens exkursion där eleverna delar med sig av kunskaper om älgkadaver, kraftverksdammar och trädens förmåga att binda jorden.

Elisabeth Uppsäll tar sina elever vidare ner till Umeälvens strand och sedan tillbaka till skolan via den lokala kyrkogården.

– Av koldioxid är du kommen, koldioxid ska du åter bliva, predikar hon ödesmättat vid en av gravarna.

Dragonskolan i Umeå är knökfull. Den är egentligen byggd för 1 800 elever men i dagsläget hyser den

2 300. Och om ingen är sjuk så blir det fullt i klass-rummen. När 32 samhällselever har lektion i naturkunskap är varenda stol upptagen.

Att döma av den här klassen är den genomsnittliga samhällseleven tjej och föredrar att anteckna för hand. Killarna är i minoritet och sitter längst bak med sina datorer uppslagna.

Foto: Jonatan StålhösOrdning och reda råder. Det är nästan lite för tyst i klassen. Elisabeth Uppsäll kastar då och då ut en fråga för att få igång eleverna.

– Varför är det så viktigt med biologisk mångfald? undrar hon.

Det blir noll respons, så hon pekar uppmuntrande mot en elev.

– Ingen aning, säger eleven.

– Sami då? undrar läraren.

Men Sami rycker på axlarna och frågan går vidare.

– Maja, Malte?

– Biologisk mångfald ger högre resiliens, säger Malte som tydligen suttit inne med svaret hela tiden.

– Just det. Om en art dör kan en annan ta över. Har du något exempel? undrar läraren.

Elisabeth Uppsäll kan sakna yrkeselevernas frispråkighet när hon undervisar på de högskoleförberedande programmen. Allra tydligast blir det under kursmomentet om sex och samlevnad.

– Yrkeseleverna säger vad de tänker och då kommer fördomarna fram. De där som vi alla bär på. Eleverna på natur och samhälle vill vara politiskt korrekta och är rädda för att säga fel, upplever hon.

Ämnesplanen säger att naturkunskap ska utveckla elevernas förmåga att kritiskt värdera och ta ställning i frågor med naturvetenskapligt innehåll. Det handlar om verkliga ödesfrågor som hållbar utveckling, klimatpåverkan och global resursfördelning. Eleverna behöver kunskaperna för att kunna påverka politiskt och för att göra medvetna val i den egna vardagen.

Det är medborgarkunskap som är precis lika viktigt för yrkeselever som för elever på högskoleförberedande program, enligt Elisabeth Uppsäll. Men hon tycker inte att de får samma förutsättningar att lära.

– De teoretiska programmen har en kurs på 100 poäng som både är bredare och ger mer tid för fördjupning. De flesta yrkeselever läser bara 50 poäng och det ger inte samma möjligheter.

Dessutom är läroboken på yrkesprogrammen av sämre kvalitet, tycker Elisabeth Uppsäll.

– Man har skurit så hårt i stoffet att det nästan inte går att få ett sammanhang. Sen är den så mesigt och allmänt skriven att den inte ger något sug att läsa, säger hon.

Foto: Jonatan Stålhös

Kollegan Anna Lodén undervisar i naturkunskap på barn- och fritidsprogrammet och samhällsprogrammet. Eleverna på barn och fritid tillhör den minoritet av yrkeseleverna som läser 100 poäng naturkunskap, det vill säga lika mycket som samhällsvetarna. Men förutsättningarna skiljer sig ändå åt, tycker Anna Lodén.

– På de praktiska programmen är det framför allt de starka eleverna som man har dåligt samvete för.

När fokus ligger på att lyfta de omotiverade och svaga till ett E är det en risk att eleverna som siktar högre faller mellan stolarna, enligt Anna Lodén. Efter varje avslutad kurs frågar hon sig om de ambitiösa verkligen fick en chans att nå C eller högre.

– Man måste hela tiden tänka på att det ska finnas avtryck av högre betygsnivåer i de olika momenten. Men det kan samtidigt skrämma de svaga och omotiverade som man också vill ha med sig, konstaterar Anna Lodén.

Blir det då svårare för yrkeselever att få höga betyg i naturkunskap?

– Det skulle kunna vara så. Men det kan också bli precis tvärtom: att en lärare som bara undervisar på praktiska program blir snällare i sin betygsättning eftersom den generella nivån är lägre, säger Anna Lodén.

Elisabeth Uppsäll håller med.

– Det är samma sak om du bara undervisar högpresterande elever. Då är det en risk att du anpassar hela skalan E-C-A uppåt.

Men betygen ska ju inte vara relativa?

– Nej, men jag tror ändå att man får bättre perspektiv på kunskapskraven genom att undervisa på både teoretiska och praktiska program. Egentligen är det förödande att bara jobba på ett program, anser Anna Lodén.

 

Vad ger naturkunskapen dig?

Foto: Jonatan StålhösOlivia Ikonomidis Svedmark, Samhällsvetenskapsprogrammet

 Jag tycker naturkunskap är lättare än NO i högstadiet. Det var så mycket kemiska beteckningar. Naturkunskap är mer relaterat till samhället.

Är det intressant då?

– Ja och det är mycket Bettans förtjänst. Hon väver in det i vardagliga situationer så att man känner sig mer träffad.

Kommer du att ha nytta av kunskaperna?

– Om jag ska jobba som samhällsvetare så spelar naturen stor roll eftersom det är en del av samhället.

Foto: Jonatan StålhösEsther Fors, Samhällsvetenskapsprogrammet

 Det känns som om naturkunskapen är anpassad för oss eftersom vi lär oss ämnet utifrån ett samhällsperspektiv.

Vad har fångat ditt intresse?

– När vi fick höra hur otroligt mycket gifter som vi för vidare till våra barn när vi ammar dem. Det tänkte jag på hela veckan efteråt.

Foto: Jonatan StålhösIsak Eriksson, Vvs- och fastighetsprogrammet, inriktning vvs

 Naturkunskap är okej även om det inte är det roligaste på dagen.

Vad är roligast?

– Vvs-timmarna för det är ju dem man har valt. Men bland de teoretiska lektionerna ligger naturkunskapen ändå bra till.

Är det ett intressant ämne?

– Då och då. Det är allmänbildning.

Foto: Jonatan Stålhös Patrik Nygren, Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning måleri

– Jag är mest intresserad av det här med måleriet men det är inte fel att få veta mer om naturen.

Är det viktigt med bra betyg i naturkunskap?

– Det är nog inte så många byggare och hantverkare som är ambitiösa i de teoretiska ämnena utan satsar bara på godkänt. Jag är mer intresserad av historia, där vill jag visa vad jag kan och få höga betyg.

Per Hagström

Litteraturen får spela huvudrollen

$
0
0

Ett års svenska är för lite för yrkeseleverna, tycker Martin Ahlstedt. Med teater och samtal om livet får han dem att läsa vidare.

Martin Ahlstedt, lärare i svenska på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg, kikar oroligt ut i korridoren. Klockan närmar sig halv tre och än så länge är bara någon enstaka elev på plats. Martin Ahlstedt misstänker att de andra har gått hem för dagen. I förmiddags drabbades skolan nämligen av ett strömavbrott. Det gjorde att det inte serverades skollunch och nu har det dessutom varit en lång håltimme.

Men oron är obefogad. Eleverna släntrar nästan mangrant in till lektionen. I går såg de en dramatisering av Albert Camus Främlingen på Göteborgs stadsteater och de är uppenbarligen sugna på att prata av sig och jämföra teaterpjäsen med boken.

Snart är diskussionen igång.

– Om Mersault ska vara likgiltig så lyckas de inte med det. Han visar många känslor. När han pratar om sin mamma är det som att han har tårar i ögonen. Det måste väl vara så på teatern, att det finns känslor. I boken tänker jag att han aldrig rör en min, säger Anders Hansson.

Foto: Emelie AsplundAnders Hansson och de andra eleverna i klassrummet kommer från olika program och klasser. De går tredje året och tillhör de yrkeselever på skolan som har valt att läsa in högskolebehörighet. Det betyder att de fortsätter läsa svenska under hela gymnasiet i stället för bara under det första året.

– Tidigare har de sett föreställningar på Backa teater. Det har varit bra och uppskattade pjäser, säger Martin Ahlstedt, men eftersom Backa teater bara ligger några hundra meter bort från gymnasiet har det oundvikligen känts mycket ”skola”. Därför var det något helt annat att åka in till stadsteatern.

Dessutom fick klassen besök av stadsteaterns vd Björn Sandmark och huvudrollsinnehavaren Mattias Nordkvist ett par timmar före föreställningen i går. I och med att Mattias Nordkvist har en bakgrund som många av eleverna kan känna igen sig i, han hade dåliga betyg i skolan och läste sin första bok när han var 19 år, blev besöket extra lyckat och ökade elevernas förståelse för vad teater är.

Efter föreställningen i går stannade de flesta eleverna kvar i stan en stund för att prata om vad de hade sett. Martin Ahlstedt spinner nu vidare på de trådarna och låter eleverna reflektera över scenografin. På scenen fanns det bland annat en videoskärm som visade bilder från Mersaults liv. Under rättegången, där Mersault döms till döden för att ha mördat en arab, vändes kamerorna dock mot publiken och man kunde se sig själv på videoskärmen.

– De ville visa att det är vi som dömer honom, säger eleven Fabian Svärd.

Mest engagerade är eleverna i det märkliga slutet där först en rosa elefant, och sedan en bebis, syntes på scenen. En elev säger att det säkert var en variant på det vanliga filmtemat ”när ett liv slocknar tänds ett nytt”. De flesta är överens om att det var ett sätt att skapa hopp.

– De ville inte avsluta för deprimerande. De ville göra något annat. Det här var rätt roligt. De vill nog visa att liv är betydelsefullt, vi har mycket känslor och det är betydelsefullt, säger Lukas Christensen Ahl.

Foto: Emelie AsplundNär diskussionen i klassrummet ebbar ut samlar Martin Ahlstedt ihop trådarna och delar ut momentets skrivuppgift: en uppsats om Albert Camus, romanen Främlingen och teaterpjäsen. Martin Ahlstedt har gett precisa instruktioner, men till dem som inte kommer igång vänder han på det.

– Ni behöver inte följa mina punkter slaviskt. Ni kan skriva på om vad ni tycker. Börja med något ni tyckte om i pjäsen. Men kom igen nu. Det är jobbigt för er om ni kommer hit nästa vecka och inte har börjat.

Alla hinner få ned åtminstone ett par rader innan lektionen är slut. Klockan är snart fyra på eftermiddagen och det är dags att gå hem. I och med att eleverna kommer från olika klasser är det svårt att få ihop schemat och svenskan hamnar ofta sist på dagen.

Några elever som dröjer sig kvar säger att en bra lärare med förmåga att entusiasmera är viktigt för att de ska stanna kvar på eftermiddagarnas svensklektioner.

– Martin vrider och vänder på saker för att man ska komma vidare. Han frågar vad vi tänker och tycker, och säger åt oss att skriva ned det. Han är intresserad av våra tankar. Han får mig att bli mer taggad att läsa, säger Fabian Svärd.

Fabian Svärd och hans kompis Lukas Christensen Ahl säger att de läser in högskolebehörighet för att ha fler möjligheter öppna.

– Jag vill ha friheten att kunna välja, och man vet inte heller vad som händer i framtiden, säger Lukas Christensen Ahl.

Foto: Emelie AsplundFabian Svärd och Lukas Christensen Ahl läser på vvs- och fastighetsprogrammet. Elever därifrån är överrepresenterade i just den här klassen. Martin Ahlstedt säger att det är ett av de yrkesförberedande program som har högst status och där det också finns stora möjligheter att utvecklas inom yrket. I andra ändan av skalan finns industritekniska programmet där endast några enstaka elever väljer att läsa in högskolebehörighet.

– Det går inte att prata om yrkeselever som en grupp. Motiverade elever söker sig till vvs medan många på industri har kommit in på sitt andra- eller till och med tredjeval. De har en negativ ingång. Så det är en jättestor skillnad.

Martin Ahlstedt brinner för litteratur och läsning och tycker att de elever som endast läser det första obligatoriska året inte får tillräckligt med undervisning i svenska. I det året är det nämligen mycket annat som ska få plats. Det nationella provet tar tid, och eftersom många av eleverna har dåliga förkunskaper går det åt mycket energi på sådant som stavning, meningsuppbyggnad och styckeindelning.

– Ska vi läsa böcker med de här killarna och tjejerna tar det också tid. Det fungerar inte att säga till dem att läsa ett visst antal sidor till nästa vecka och tro att det löser sig.

– Om jag inte följer upp läsningen med samtal i mindre grupper där alla verkligen tar del och pratar, så kommer en del av dem att smita undan och lämna in uppsatser där hälften är avskrivet. Då får de aldrig chansen att uppleva litteratur och vi får många som kanske har läst sin sista bok när de är 16 år.

Förra året lät han eleverna läsa Männen med rosa triangel av Heinz Heger. Det är en vittnesskildring av förföljelsen av homosexuella i Nazityskland. Den berättelsen är så stark att eleverna inte kunde ”skoja bort” eller ”värja sig emot den”.

– Jag har höga förväntningar på dem på så sätt att jag ger dem utmanande uppgifter. Det måste handla om saker som engagerar, man ska inte vara rädd för att ta upp svåra ämnen.

Däremot har han svårt att ta till sig diskussionen om läslust och idéer som att göra om höstlovet till ett ”läslov”.

– Du kan inte prata om läslust med en 16- eller 17-årig kille som hatar att läsa. Du måste börja i en annan ände. Det var till exempel inte alla som älskade att läsa Främlingen i början. Men får vi igång en diskussion händer det något. Även om läsningen inte är rolig, kanske de anstränger sig om de vet att leder till ett intressant samtal.

Martin Ahlstedt vill att alla yrkeselever ska läsa svenska obligatoriskt under gymnasiets tre år. Men i så fall behöver kurserna ändras. I dag är kraven i svenska 2 och 3 för högt ställda och dessutom för fokuserade på formellt och vetenskapligt skrivande. I stället vill han se två olika svenskkurser, en för dem som siktar mot högskolan och en för dem som går på ett yrkesförberedande program. Den senare skulle då innehålla mycket litteratur.

– Det viktigaste för den här elevgruppen är kanske inte att lära sig skriva en formell uppsats enligt konstens alla regler. Kärnan i svenskämnet är språket och det litteraturen kan ge, alltså att förstå sig själv i ett större sammanhang och ta del av olika berättelser. Ett problem för ovana läsare är att de inte har någon referensram, det är först när man läst ett antal böcker som man kan jämföra och komma vidare med nya tankegångar och analyser.

Carl-Magnus Höglund

Samtal pågår

$
0
0

Jobba för god sammanhållning, varna vid frånvaro och agera om någon elev mår dåligt. Det gör heltidsanställda mentorer på Vretagymnasiet. För lärarna blir det mer tid till undervisning.

Annika Gabrielsson sätter sig ner för en stunds lunch. Det är gratinerad fisk med kokt potatis. Genom det stora panoramafönstret i matsalen ser hon ut mot en soldränkt ridbana där tvåorna på naturbruksprogrammet rider på volter. Plötslig sätter sig en elev ner på huk bredvid hennes stol.

– Jag har varit så arg hela dagen så det är ingen idé att jag är kvar. Kan jag gå hem och plugga? undrar hon med låg röst.

– Så ska du inte behöva ha det. Har du tid att ses i eftermiddag så kan vi prata lite?

Sagt och gjort. En tid är inbokad halv två.

Annika Gabrielsson är mentor här på Vretagymnasiet en mil utanför Linköping. För två år sedan införde skolan försöket med mentorer på heltid. Önskemålet kom från arbetslagen då många lärare kände att det blev splittrat att också vara mentor. I dag har försöket övergått till att bli permanent, och skolan har sex mentorer på nära 400 elever.

En annan mentor är Ida Almqvist. Med datorn under armen och med snabba steg är hon på väg till en lektion om studieplanering med ettorna på fordons- och transportprogrammet. Totalt 23 killar och två tjejer sitter i klassrummet. Några googlar på ordet ”racing” för att hitta snygga bilder på olika logotyper, men så småningom är koncentrationen riktad mot Ida Almqvist framme vid smartboarden.

Hon förklarar hur eleverna ska lämna in sina skriftliga uppgifter. Oavsett ämne ska det ske enligt samma mall på plattformen Fronter. Och skriftliga svar på frågor ska vara fullständiga meningar.

– Ja eller 18, är inga fullständiga svar, förtydligar hon.

– En annan sak ni ska undvika är särskrivningar. Även om man förstår vad ni menar så ser det inte bra ut om ni till exempel skriver en jobbansökan.

Foto: Henrik WittBåde Ida Almqvist och Annika Gabrielsson är utbildade idrottslärare och har undervisat här på Vretagymnasiet. När projektet med heltidsmentorer sjösattes så tvekade de inte att söka tjänsterna.

– När man var lärare och någon elev ville prata om något personligt så fick man försöka boka in en tid tio minuter nästa dag mellan två lektionspass. Det kändes inte som att man räckte till, säger Ida Almqvist.

Annika Gabrielsson har varit idrottslärare i tolv år och ville pröva på något nytt i yrkeslivet. Hon har dessutom gillat mentorsrollen som lärare.

– Med heltidsmentorer blir det mer likvärdigt. Förut var vi cirka 40 mentorer på skolan, och det var svårt att få en likriktning. Att få ut samma information till alla elever var en annan sak som var problematisk, säger hon.

Som mentorer ska de arbeta för att eleverna når kunskapsmålen och att de trivs socialt på skolan. De jobbar med grupprocesserna i klasserna, bland annat när de undervisar i livskunskap. En stor del av arbetet är enskilda samtal men de har också träffar i helklass.

Att vara som spindeln i nätet och att bygga upp ett förtroende är begrepp som de använder för att beskriva sina jobb. De rör sig ofta ute bland eleverna i korridorerna, ute i stallarna och på övningsbanan för truckarna.

När de sitter i sina arbetsrum är de alltid tillgängliga för samtal om stort och smått. Ibland kan det handla om känsliga ämnen.

– Vi är ofta den första som eleverna vänder sig till om de har olika svårigheter. Handlar det om att en elev mår väldigt dåligt och inte vill leva eller kanske är orolig för ätstörningar så slussar vi vidare till Bup eller kuratorn. Eftersom vi byggt upp en stark relation till eleverna så upplever jag att de vågar komma till oss, säger Ida Almqvist.

De flesta samtalen handlar om själva studierna, hur eleverna ska få struktur och om några elever kanske behöver gå på extra stödtimmar för att nå målen.

Annika Gabrielsson har sitt rum för enskilda samtal på andra våningen. Hon talar nu med Agnes Hettström, som går sista året på naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk. Och vi får lov att vara med en liten stund.

– Hur går det för dig?

– Jo, det går bra. Jag håller på med ogräs nu och har fixat en bok om det.

– Ligger du efter med något?

– Nej, allt går bra i skolan nu. Ettorna verkar lugna i år också.

– Och vet du, jag åkte till Stockholm med min hund för första gången med tåg i går. Jag var lite orolig att det inte skulle gå bra. Men det gick fint för henne, berättar Agnes Hettström och går vidare med ett leende.

Skolans mentorer får goda omdömen av en grupp elever som nu har sin lunchrast. Så här säger Filip Carlsson som går i tvåan på naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk maskin:

– Min mentor tjatar hål i huvudet på mig. Och det menar jag som något positivt, hon släpper aldrig taget innan man gjort det man ska.

Melker Broomé, som går i trean på fordons- och transportprogrammet, berättar att han ett tag planerade att byta till en skola i Arjeplog.

– Men jag trivs så bra här att jag stannade kvar. Det är så bra stämning och när man har en mentor så vet man alltid vem man kan prata med, säger han.

Både Agnes Hettström och Filip Carlsson har haft funderingar på att hoppa av. Det beror på att de blivit erbjudna jobb. Något de har gemensamt med andra elever som är attraktiva på arbetsmarknaden trots att de ännu inte tagit yrkesexamen.

– Annika, min mentor, har övertalat mig att gå klart. Och det är nog rätt, jobben finns kvar, säger Agnes Hettström.

Mentorerna har inbokade timmar för studiestöd i klasserna och de har regelbundna träffar med elevhälsoteamet. De kan också kalla till klasskonferenser med berörda lärare vid behov.

Annika Gabrielsson och Ida Almqvist menar att mentorskapet har utvecklats och blivit effektivare med den nya organisationen. I klarspråk kan det betyda att elever i svårigheter eller i behov av särskilt stöd fångas upp tidigare.

– Vår specialpedagog, kurator och skolsköterska upplever att de fått mer att göra, och att de får göra det som de är utbildade för numera. Vi ser elevernas behov, berättar Annika Gabrielsson.

Arbetet som mentor varierar mycket beroende på vilken tid det är på terminen. Nu är skolan inne i F-perioden, som innebär att elever får göra om vissa moment som de har haft underkänt i. I mitten av varje termin blir fokus på utvecklingssamtal. Det blir 60–80 samtal per mentor.

– Som ettämneslärare hade jag ju 300 elever att lära känna och betygsätta, så 80 utvecklingssamtal är ingen fara. Minst träffar man dem som det fungerar bra för, berättar Annika Gabrielsson.

Ida Almqvist och de andra mentorerna undervisar i ämnet livskunskap. På vägen till gärdena och stallarna för att visa skolans kor, hästar, grisar och får berättar hon om en kanottur som de hade i livskunskap i förra veckan.

– Man får en värdefull kontakt med ungdomarna på sådana utflykter. Över huvud taget ger det här jobbet mycket tillbaka och vi har ju en underbar miljö. Men det finns en negativ sak, om vinden ligger på därifrån så man känner lukten, säger hon och pekar mot grisarna där en elev med säkert handlag välter ännu ett skottkärrelass på gödselstacken.

 

3 röster om heltidsmentorer

Foto: Henrik Witt

Elisabeth Bringer Hallberg, rektor

– Förslaget kom från våra arbetslagsledare. Bakgrunden var att många lärare kände sig stressade av att ha flera uppgifter. Vi hade ett ambitiöst mentorskap också när det låg på lärarna.

– Tidigare var mentorskapet lite av hasard. Vissa lärare kanske fick tre fyra elever som krävde att man skulle sitta i elevvårdskonferenser och ha flera möten med elevhälsa och föräldrar. Då kunde det bli tungt. Nu är situationen mer förutsägbar för alla. Mentorerna kan planera bättre och ge mer tid till de elever som behöver mer. Lärarna har fått ungefär femton procent mer undervisning nu när de har släppt mentorskapet.

– En fördel nuär att allt går mycket fortare. Ett möte med elev, föräldrar, mentor och någon ur skolledningen kunde ta flera veckor att få till förut men nu går det på ett par dagar. Det här är en faktor som jag tror kan motverka avhopp. Eleverna har också tagit upp att det är jättebra att mentorn inte sätter betyg. Man kan prata öppet med en mentor utan att vara rädd för att det ska färga av sig i en betygsättning.

Foto: Henrik Witt

Magnus Löfkvist, lärare i samhällskunskap och entreprenörskap

– Jag var positiv till att vi införde organisationen med heltidsmentorer då flera lärare på skolan såg ett större behov av en professionell mentorsroll jämfört med tidigare. Det finns en poäng i att våra mentorer inte sätter betyg. Eleverna kan nog öppna sig mer.

– Jag kan i och för sig sakna den sociala kontakten som jag hade med mina mentorselever. När det gäller att vi lärare fått mer undervisningstid så är det rimligt när man plockat bort mentorsuppdraget.

Foto: Henrik Witt

Christer Eklöf, lärare i transportteknik

– Jag saknar inte mentorsrollen. Ida gör ett jättebra jobb med våra elever med utvecklingssamtal och alla andra kontakter.

– Nu kan jag satsa mer på lärarrollen. Men jag har fortfarande bra kontakt med eleverna. Det blir naturligt när man kanske sitter i bilen med en elev att prata om både stort och smått. Jag var också med på en paddlingstur nyligen i ämnet livskunskap och på sådana läger får man bra kontakt.

Björn Andersson

Jakten på normerna

$
0
0

Vad kan gymnasielärare om normkritik? Och hur lär de det vidare? På Blackebergs gymnasium i Stockholm är kollegiet i färd med att finna svar.

Foto: Anders G WarneKlassrummet i ena flygeln på Blackebergs gymnasium i Stockholm är maximalt utnyttjat. De 32 eleverna i S1A sitter parvis i tre långa rader, i framkant nästan nuddar de vid katedern. Framme vid tavlan står läraren Ellinor Andersson och fyller på med adjektiv och andra uttryck som beskriver karaktärerna i den text av Madeleine Bourdouxhe (ett utdrag urGilles kvinnafrån 1937) som hon precis läst upp. Nu gäller det den manliga karaktären, och många händer är i luften:

– ”Primitiv manlig stolthet.” ”Luktar svett.” ”Hårig, muskulös.”

– Okej, vi stoppar där, säger Ellinor Andersson. Hur beskrivs Elisa, då?

– ”Mörkt, glänsande hår.” ”Pryd.” ”Små, fasta bröst.” ”Förbi av kärlek!”

Steg två i litteraturanalysen är att granska en modernare text, ett utdrag ur Silvia Avallones romanStålfrån 2012. Utfallet blir förvånande likt. Enrico, som via ett fönster betraktar sin bikiniklädda dotter på stranden, beskrivs som ”jätte-lik, skäggig, muskulös”.

Makan Rosa har en ”hård blick” och är en ”sydländsk skönhet som förfallit”. Tonårsdottern Francesca tar form via ord som ”blond, vita tänder, skrattgropar, vidgat bäcken” och att hon ”trippar fram”.

Lektionen – som tar avstamp i forskaren

John Stevens schema över stereotyp kvinnlighet och manlighet – är en del av det normkritiska processarbete som har inletts på Blackebergs gymnasium under hösten.

Foto: Anders G Warne

Initiativet kommer från skolledningen, som i våras bjöd in jämställdhetskonsulter för att coacha elevhälsoteamet i hbtq-frågor. Det ledde även till en föreläsning om hbtq för samtliga elever i trean – och insikten om nödvändigheten av fortbildning i normkritik för hela personalen, inklusive skolledningen.

När beslutet var fattat fick skolledningen veta att Stockholms stad öronmärkt pengar för normkritiskt arbete. Tillsammans med två andra gymnasieskolor fick Blackeberg del av pengarna.

Begreppet normkritisk pedagogik introducerades i Sverige på 2000-talet. Grovt sett innebär pedagogiken att undervisa på ett sätt som gör att normer och maktstrukturer synliggörs samt ifrågasätts: Varför har vi dessa normer? Vem har makten att påverka dem?

Eftersom ord, uttryck och praktiker i vardagen enligt normkritisk teori anses skapa normalitet och avvikande är de särskilt intressanta att arbeta med.

Elevnormen vid Blackebergs gymnasium tycks vara överlag vita, ekonomiskt välförsedda och tämligen homogent klädda människor – en bild som bekräftas av både skolledning och lärare. Frågan är hur den normen påverkar elevernas frihet i sätt att vara och lära och utforma sin identitet som medborgare? Och hur påverkar den personalens lärande och varande?

Det normkritiska arbetetbörjade med en halv dags introduktion för hela skolans personal. Alla fick med sig uppdraget att genomföra normkritiska mikrohandlingar – som att hälsa likadant på alla elever i korridoren (och till exempel inte säga ”tja” till killar och ”hej” till tjejer), byta ut namn i läromedel för att motverka underrepresentation (av exempelvis utomeuropeiskt klingande namn), använda det könsneutrala ”hen” eller skriva ”justeringsperson” i stället för ”justeringsman” i skolkonferensprotokoll.

Lärarna fick också i uppdrag att tillsammans med eleverna granska normer i läromedel och uppgifter.

Vid några träffar under läsåret handleder jämställdhetskonsulterna utvalda personalrepresentanter – arbetslagsledare, förstelärare, elevhälsoteamet och skolledningen – som i sin tur ska föra kunskapen vidare i organisationen.

Ytterligare tre lärare har särskilt bett om att få vara med i gruppen, Ellinor Andersson, lärare i svenska och historia, är en av dem. Målet är enligt skolledningen en uppdaterad handbok i normkritik som ska delas ut till nyanställda.

I praktiken har lärarkollegiet tagit emot projektet med blandade känslor. Uppenbarligen haltar också ledningens implementering av projektet: Jaså, ska det resultera i en handbok?

Foto: Anders G Warne

– Detta är en fantastisk möjlighet, och det har definitivt öppnat för många samtal i lärarrummet, säger Ellinor Andersson. Samtidigt är kunskapsnivån ojämn. Många lärare har fortfarande svårt att greppa vad normkritik egentligen är. Även flera av dem som tycker att det är viktigt vet inte hur de ska göra, och menar att de skulle behöva mer läromedel och material

Vi har förflyttat oss till lärarrummet, och nu deltar även samhällsläraren Jonas Mejer i samtalet. Både han och Ellinor Andersson har grundkunskaper i normkritik sedan tidigare; han har studerat feministisk litteraturteori, hon har läst genusvetenskap. Båda gläder sig över att göra ännu mer praktik av läroplanens ”varande”- och mänskliga rättighetsdel. De har också fått syn på egna blinda fläckar:

– För mig har det här med funktionalitet varit en ögonöppnare, säger Jonas Mejer. I skolan ses funktionsnedsättningar ofta som ett problem som behöver lösas, ”den behöver sitta långt fram” – man pratar mer sällan om inkludering, som att i undervisningen även välja filmer och texter med karaktärer med funktionsnedsättningar.

När psykiska funktionsvariationer tas upp i undervisningen är det inte sällan som kuriosa, menar han: ”Kafka var lite tokig.”

– Vi har ju faktiskt väldigt mycket psykisk ohälsa i det här landet. I ett klassrum finns kanske också någon med en förälder som är psykiskt sjuk, eller själv har ett neuropsykologiskt handikapp.

Ellinor Andersson tampas med ett kluvet öga på den kvinnliga idealbild som hon menar är förhärskande på skolan.

– Det är sorgligt att säga, men jag kan ha fördomar mot flickor som är stöpta i en utseendemall, och som inte verkar ha något intresse av att ifrågasätta den. Trots att jag vet att det visst kan finnas ett sådant intresse när det kommer till individnivå!

– Jag håller med, säger Jonas Mejer. Det kan finnas en risk att de tjejerna dubbelbestraffas. Ungefär som med artisten Madonna, som får höra att hon är så proffsig, men borde sätta på sig mer kläder …

– … och att hon borde stanna hemma med barnen, säger Ellinor Andersson. Den strukturen riskerar ju även att följa med in i klassrummet. Jag försöker vara uppmärksam på mig själv, så att den dubbla bestraffningen inte smyger sig in på ett slags omedvetet plan i undervisningen: ”Du, som verkar så ytlig, får inte ordet …”.

– Jag försöker sluta att lägga till, säger Jonas Mejer. Tidigare har jag ansträngt mig för att i exempelvis en traditionell uppräkning av framstående svenska författare från 1890-talet lägga till kvinnor på slutet. Nu tänker jag att de ska inkluderas, alltså läggas först eller mitt i raden. Den insikten har alltså ändrat något i min praktik.

Ett normkritiskt perspektiv handlar också om att granska vem som har makten att påverka. I skolans struktur äger läraren makten i klassrummet. Så hur synar man sig själv?

– Det vore bra om Ellinor, som har så mycket kunskap om det här, var med när jag har lektion, säger Jonas. Då kunde hon ge respons på hur pass inkluderande jag är; hur jag fördelar ordet, vilket språkbruk jag har eller vilka exempel jag använder mig av i undervisningen.

– Vi är ju inte mer än människor, säger Ellinor. Ibland kan jag komma på först långt efteråt att ”det där jag sa i den klassen var inte så genomtänkt”. Samtidigt visar det hur starka normerna är och hur viktiga de är att förändra.

Att normkritik kan väcka så starka känslor beror inte minst på den utmaningen, menar de – att de där extra, granskande glasögonen på näsroten också måste riktas mot en själv.

Ellinor Andersson ger exemplet på hur hennes elever engagerat synade ”vit skuld” ur ett historisk perspektiv. Att ringa in den ”typiska Blackebergseleven” kom närmare den egna individen, och var därför både känsligare och svårare.

Att många är skeptiska till normkritik kan också bero på att begreppet i sig antyder att det skulla vara något fel på den rådande normen, menar Jonas Mejer:

– Det finns ju ett angrepp i ordet ”kritik”, säger han. Kanske skulle det vara neutralare om man sa ”normmedvetenhet”? Jag är feminist, ändå kan jag känna igen det där känslomässiga motståndet om jag träffar någon som är oerhört kunnig i normkritik. Om den påpekar fel hos mig kan jag tänka: ”Måste allting nagelfaras …”

– Det är därför det är så viktigt att göra normkritiken till en del av undervisningen och vardagen, och ha ett pågående, öppet samtal om den, säger Ellinor Andersson. Jag tycker att vi blir bättre på att hjälpa varandra. Jag och en kollega i svenska pratade häromdagen om att skapa en inkluderande litteraturbank. I mitt arbetslag ska jag exempelvis gå in i en kollegas mentorklass för en första introduktion av begreppet.

– Att få den normkritiska blicken tar tid, och den har vi inte riktigt haft ännu. Men jag tror att det kommer att bli bra.

Vad resultatet blir av detta första, normkritiska steg på Blackebergs gymnasium kommer så småningom att studeras av en högskoledoktorand i beteendevetenskap och lärande. Även Stockholms stads forsknings- och utvecklingsavdelning ska utvärdera projektet.

Vad tycker du om normkritisk undervisning?

Foto: Anders G Warne

Tove Rydén, 15:

– Det är intressant att titta på strukturer, och verkligen något som alla borde vara medvetna om. Jag har gått på en skola tidigare där alla var likadana och hade samma märkeskläder. Därför var det så skönt att komma hit, där det känns som om folk mer kan vara sig själva och ha olika klädstilar och håruppsättningar.

Foto: Anders G Warne

Claes Daag, 16:

– Det är bra att bli uppmärksammad på hur olika män och kvinnor har behandlas, så att det förhoppningsvis kan undvikas i framtiden. Jag tänker att jag kan se till att själv ha ett öppet sinne och acceptera alla som de är, däremot tror jag inte att jag direkt kan påverka andra att ändra hur de är.

Foto: Anders G WarneEmelie Åkerström, 16:

– Det är viktigt och bra att normkritik ingår i undervisningen. På min förra skola pratade vi aldrig så här. Jag har visserligen varit feminist länge, men nu är det som om jag bättre förstår innebörden i ordet, och hur förtryckta kvinnor har varit. Att peka på hur olika kvinnor och män skildras i texter gör förhoppningsvis att strukturerna blir tydligare för alla.

Foto: Anders G Warne

Victor Sjölander, 15:

– Tidigare i skolan har vi bara pratat om skillnaden mellan ”normer” och ”lagar”. Det här är något helt annat. Jag har själv tänkt mycket kring bra och dåliga normer, och försöker vara så som jag vill, det vill säga att acceptera och respektera alla. Fast om sådan här undervisning kan förändra något beror på hur öppna eleverna är, och hur bra läraren är på att nå ut. Många lärare är inte så bra på det.

 Anna Kågström

Högläsning ger självförtroende

$
0
0

Högläsning i gymnasiet? Eleverna blev häpna när de först fick frågan. Nu fungerar metoden för att täppa igen språkliga luckor och öppna dörrar till omvärlden.

Nästa år ska några läsa vidare, andra börja söka jobb. Som barnskötare, fritidsledare, personliga assistenter och annat – yrken där språket är ett bärande verktyg.

Men många i klassen har språkliga luckor. En del har bara varit några år i Sverige. Andra har diagnoser som dyslexi, adhd, koncentrationssvårigheter.

Så hur kan vi sätta fart på elevernas språkutveckling och samtidigt öppna dörren till den omvärld de ska ut i? Det frågade sig Anna W Gustafson, förstelärare i genus och normkritik, och specialpedagogen Gabriella Millo-Tranmark. De tog till ett nygammalt pedagogiskt grepp: högläsning.

 

Att läsa högt för eleverna brukar förknippas med förskolan och grundskolans lägre klasser. Knappast med högstadiet. Och absolut inte med gymnasiet. Så eleverna blev närmast häpna när lärarduon förklarade att de skulle börja läsa högt på timmarna i ämnet textkommunikation.

De båda lärarna stannade för temat utanförskap och valde ut fem vuxenböcker av nutida, nästan enbart svenska författare.

De brukar turas om att läsa. Den som inte för ordet glider runt i klassrummet och pejlar stämningen. Ibland känns det bra med en förklarande viskning eller en uppmuntrande hand på axeln.

Högläsning och koncentrationsproblem – går det verkligen ihop?

– Vi blev själva förvånade. Men eleverna älskar läsningen. De sitter tysta och lyssnar uppmärksamt. Vissa gånger hörs det inte ett knäpp.

– Det verkar som om de behöver det här, ett avbrott i lunken, en lugn stund.

 

Bild: Rainer M Withagen.En av tankarna med projektet var att högläsningen skulle sätta fart på elevernas eget läsande.

Men så blev det faktiskt inte.

Läsintresset i klassen ligger fortfarande långt ned på skalan.

”Det är så tråkigt att läsa”, ”Hinner inte”, ”Bara på sommaren”, blir ett par av svaren när vi frågar barn- och fritidseleverna om deras läsvanor.

Böcker? Ja, det brukar bli en varje år, lyder ett annat svar.

En del läser inget alls utöver skolböckerna, andra bara sporadiskt. Någon läser serietidningar. Ingen verkar vara någon inbiten bokslukare.

Kanske inte så konstigt när eleverna har så många andra aktiviteter.

När vi slumpmässigt frågar tre av eleverna om deras fritidsintressen visar det sig att alla har planer på idrott på elitnivå:

Niam Sajed Noma är inriktad på att bli fotbollsproffs utomlands medan Mohamed Al-Maliki tänker sig en framtid som yrkesboxare och Jaffar Al-Qashaami siktar på VM i thaiboxning.

Vid sidan av idrottskarriären tänker Niam Sajed Noma läsa till socionom medan Jaffar Al-Qashaami vill bli polis.

 

Bild: Rainer M Withagen.Så vad tycker eleverna om att ha högläsning i klassen? Bra, visar det sig.

– Skönt faktiskt. Mysigt. Nästan så man kan somna, säger Mohamed Al-Maliki som framgångsrikt boxas i 64-kilosklassen i Winning BC och knappast är den som i vanliga fall brukar sitta på samma fläck någon längre stund.

Och det är inte bara eleverna med svenska som andraspråk som uppskattar läsestunderna.

– Anna och Gabriella läser så bra. Man förstår innehållet på ett annat sätt, säger Lovisa Nimgård-Ström.

Bild: Rainer M Withagen.– Vi har lärt oss många nya ord. Även om man inte kommer att använda alla till vardags, så är det bra att veta vad de betyder, konstaterar Hanna Ljungberg.

Klassen har fått bekanta sig med fem böcker. Anna W Gustafson och Gabriella Millo-Tranmark har genomgående valt nutidslitteratur och nästan bara svenska författare.

Ur var och en av böckerna läser de ett smakprov som eleverna efteråt får diskutera gruppvis och därefter använda som utgångspunkt för egna textövningar. Uppgifterna är kopplade till frågeställningar om könsroller och normtryck.

Bild: Rainer M Withagen.– Områden som det är otroligt viktigt att eleverna har ett hum om när de börjar arbeta, konstaterar Anna W Gustafson.

Tre böcker som nästan fått luften i klassrummet att dallra är Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld, Yarden av Kristian Lundberg och Ett bipolärt hjärta av Rebecca Anserud.

 

Anna W Gustafsson har länge funderat på vad som skiljer henne – en första klassens läsnörd – från de elever hon undervisar, som oftast inte är ett skvatt intresserade av böcker.

– För oss var högläsningen i skolan en lustupplevelse på fredagarna, något man såg fram emot. För våra elever verkar det snarare ha varit ett tvång som väckte obehag. Det är nog en del av förklaringen, men knappast hela sanningen.

Att högläsningsprojektet – trots att det är uppskattat – inte har förändrat läsvanorna skulle förstås kunna uppfattas som ett misslyckande.

Men så ser inte Gabriella Millo-Tranmark och Anna W Gustafson på saken. Tvärtom.

– Absolut inte. Det har visat sig att högläsningen har så många andra positiva effekter (se faktarutan).

 

Anna W Gustafsson förtydligar den sista punkten så här:

– I stället för att prata om elevernas problem eller någonting som händer med dem, så handlar det om något som händer med en annan, fiktiv person.

– Därför kan en elev gömma sig bakom de här böckerna. Ställa frågor som man själv har funderat på. Och som är lite obehagliga. Plötsligt kan man prata om sånt.

Gabriella Millo-Tranmark har upptäckt att eleverna med adhd faktiskt har ett annat fokus när de är i elevgruppen än när hon träffar dem var för sig.

– De har alltid fått höra att de inte kan fokusera. Men högläsningen visar att det går. Den insikten får de med sig ut i arbetslivet, och det tror jag kan betyda mycket.

Louise Viberg som är studievägledare på Värnhemsskolan välkomnar alla initiativ som kan bidra till elevernas språkutveckling.

– Just högläsning är speciellt viktigt för de här eleverna eftersom det är ett centralt inslag inom barn- och fritidsverksamheten.

Hon påpekar att lyssnandet är ett effektivt sätt att lära sig språk.

– Det märker vi på att elever som inte kan svenska från början gör stora framsteg när de är ute och praktiserar. De lär sig av barnen.

Det är för övrigt inte bara på lektionstid barn- och fritidseleverna kommer i kontakt med högläsning. Elevassistenten Caisa Saxerbo använder också metoden, bland annat när hon hjälper eleverna att förbereda sig för prov eller redovisningar.

– Det fungerar väldigt bra. Man ser hur de sjunker in i texten på ett annat sätt.

Stefan Kardum, nytillträdd rektor på barn- och fritidsprogrammet vid Värnhemsskolan är en annan varm förespråkare för högläsning långt upp i åldrarna.

– Jag har själv ofta använt högläsning som metod på högstadiet. Då har det inte inte handlat om skönlitteratur utan facktexter. För många elever är det lättare att uppfatta det de hör, än att själva läsa en text som kan vara svår att ta till sig.

 

Bild: Rainer M Withagen.Nu går högläsningsprojektetvidare i delvis nya former.

Nästa steg bli att Anna W Gustafsson och Gabriella Millo-Tranmark drar med sig svensklärarna.

– Vi tror faktiskt att högläsning skulle kunna fungera i alla ämnen.

De tänker också utveckla metoden med hjälp av ny teknik.

Gabriella Millo- Tranmark har länge intresserat sig för surfplattor som ett verktyg i skolarbetet och pekat på både för- och nackdelar.

– Eftersom våra elever har paddor ska vi testa en visuell funktion som innebär att de kan följa med i texten samtidigt som de lyssnar. Varje ord markeras i samma ögonblick som de hör det.

Men det talade ordet förblir det bärande mediet. Många lärare vet nog inte vilken makt de har i sin egen röst: att man genom att bara variera tonfall och röstläge kan fånga uppmärksamheten hos en hel klass.

Är det inte för sent att börja med högläsning på gymnasienivå?

– Det är förstås bättre att börja tidigare. Mycket tidigare.

– Men för sent? Aldrig! 

Anders Grönlund

Framtidens forskare formas i Storuman

$
0
0

Flamskyddsmedel i valar och isbjörnar, mediers inflytande på svenska ungdomar och självskadebeteende bland gymnasieelever. Det är några av de ämnen som eleverna på Luspengymnasiet i Storuman har forskat på. Här finns nämligen Sveriges enda forskningsprogram för gymnasister.

Bild:Johan Gunséus.Finns det en norrländsk identitet bland ungdomar i Västerbotten? Är den i så fall på något vis kopplad till politiskt intresse? Och ser det olika ut i glesbygden jämfört med i städerna?

Eva Mörtsell har varit intresserad av samhällsfrågor och politik sedan hon gick med i ett politiskt ungdomsförbund som trettonåring. Nu går hon i tvåan i Luspengymnasiet och har just börjat planera det forskningsprojekt som hon ska ägna sig åt under de tre terminer hon har kvar. Hon sitter i ett grupprum – smutsgula väggar med blåa, schablonmålade svalor, småslitna träbord – och skajpar med sin handledare, statsvetaren Anders Lidström vid Umeå universitet. Vilken av frågorna ska hon satsa på, hur ska hon gå till väga? De bestämmer att han ska ge henne förslag på lämplig litteratur, sedan ska hon skriva en projektplan med stöd av honom.

Eva Mörtsell blev inspirerad att gå forskningsprofilen av sin storebror, som gick den häromåret och haft stor nytta av det i sina universitetsstudier. Även Eva planerar att plugga vidare efter gymnasiet, så därför passar forskningsprofilen bra.

Vid hennes sida sitter Anette Edin Liljegren, forskare vid Glesbygdsmedicinskt centrum här i Storuman, tillika forskningsprofilens vetenskapliga samordnare. Det är hon som undervisar eleverna i vetenskapsteori, vetenskapliga metoder och själva forskningsprocessen. Hon hjälper också forskareleverna att få kontakt med lämpliga handledare, ordnar de resor och eventuella boenden som behövs, ser till att de får delta i konferenser med mera. Samt finns till hands som bollplank.

 

Bild: Johan GunséusI slutet av1990-talet var dåvarande rektorn för Luspengymnasiet, Per Sjölander, bekymrad. Han tyckte sig märka en negativ attityd i regionen, vad gällde forskning och högre utbildning. Genom att erbjuda en forskningsprofil hoppades han få fler ungdomar intresserade av att studera vidare.

– Och så ville jag helt enkelt se om och hur gymnasieelever faktiskt kunde bidra till riktig forskning, säger han.

Båda sakerna har gått i uppfyllelse. I dag söker sig fler ungdomar från Storuman vidare till högre studierän förr, och vissa av Luspengymnasiets forskningsprojekt har uppmärksammats på universitetens hemsidor.

Och även om det är redan studiemotiverade elever som söker sig till forskningsprofilen tror han att den har effekt också på andra elever.

– Om inte annat bidrar det till en avmystifiering av vetenskap. Så på sikt kanske en del av de eleverna också väljer högre studier, säger han.

 

Genom årens lopp har ett femtiotal elever gått forskningsprofilen. De flesta har blivit handledda av forskare vid Umeå universitet, men ibland har andra lärosäten blivit inkopplade, till exempel Institutet för rymdfysik i Kiruna och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

En av dem som gått forskningsprofilen nyligen är Alexandra Linder, som gick ut trean i våras. Hon valde profilen efter att ha hört sin storasyster prata om hur stor skillnad det var mellan att plugga på universitetet och gå gymnasiet. Så Alexandra, som var helt inställd på att läsa vidare till socionom efter gymnasiet, trodde att forskningsprofilen kunde vara ett bra sätt att rusta sig inför det.

Hennes forskningsarbete gick ut på att jämföra självskadebeteende hos ung­domar i Storuman och i Umeå, genom en enkätundersökning.

– Jag trodde att det skulle vara vanligare i storstaden, men så var det inte. Det förvånade mig. Sedan lärde jag mig att det inte bara handlar om att skära sig, utan också kan handla om att man dricker eller tar tabletter. En del menar till och med att det är ett självskadebeteende att riva upp sårskorpor.

Även om hon hade en del otur med lärare som slutade och en handledare som hade ont om tid, ångrade hon aldrig att hon gick forskningsprofilen.

– Absolut inte! Det var jättebra att lära sig göra en riktig studie, utifrån en riktig forskningsmall. Mina klasskamrater hade mycket enklare mallar i sina studier. Jag önskar bara att jag hade haft mer tid!

Hon tror att hon kommer att ha stor nytta av den här erfarenheten den dagen hon kommer in på universitetet.

– Jag sökte till socionomprogrammet, men tog mig inte in, tyvärr. Men jag fortsätter att försöka.

 

Bild: Johan Gunséus.Linda Kemp ärSO-lärare och har arbetat på Luspengymnasiet ända sedan forskningsprofilen kom till.

– Jag har märkt att forskningseleverna liksom inser att det är vanligt folk i forskningsvärlden, att den inte är något att vara rädd för.

Själv tycker hon sig ha utvecklats i sin lärarroll, genom forskningsprofilen.

– Det är mindre av den klassiska lärarrollen och mer dialog nu. Och så försöker jag lära alla elever att jobba mer strukturerat.

Den elev som vill välja forskningsprofilen ska börja med att skriva ett brev om det ämne hen vill studera, oftast något som utgår från ett intresse.

Under år två har sedan eleverna forskningsprofilen som individuellt val. Då får de studera bland annat vetenskapsteori, vetenskapliga metoder och kritisk granskning, skriva en utförlig projektplan och ta de första kontakterna med sin handledare. Därefter är det dags att börja med själva forskningen som fortsätter år tre, nu som gymnasiearbete.

Till för några år sedan var det vanliga att eleven under en tid bosatte sig på den ort där handledaren verkade. Numera, när Skype finns, är detta inte alltid nödvändigt, såvida det inte behöver utföras laborationer eller andra undersökningar. Men några besök på institutionen ingår, för att eleven ska träffa både handledare och andra forskare på riktigt och i möjligaste mån delta i seminarier, konferenser med mera. Kanske behöver eleven också resa någon annanstans för att göra en undersökning. Eva Mörtsell, till exempel, har planer på att göra en enkät bland jämnåriga, men vill inte känna dem hon eventuellt ska intervjua. Därför tänker hon sig att åka till Vilhelmina eller Lycksele där andra inlandsgymnasier finns.

År tre är det dags att sammanställa resultaten och göra en rapport.

– Så om man jämför med de vanliga gymnasiearbetena har de här eleverna god tid på sig för sitt gymnasie- eller forskningsarbete, säger Anette Edin Liljegren.

Å andra sidan lägger de flesta forskarelever väldigt mycket tid på sina studier och är ibland tvungna att forska till exempel under sommarlovet, om det rör sig om undersökningar som måste göras under den tiden på året. Hela upplägget innebär förstås att de måste vara självgående, både vad gäller själva forskningsstudien och det ordinarie skolarbetet, när de inte kan vara på plats i skolan. Det ser Eva Mörtsell fram emot.

– Det känns bra att ingen lärare flåsar mig i nacken, utan att det är upp till mig att jobbet bli gjort. Det blir lite mindre högstadium, lite mer högre utbildning.

Ingela Hofsten

Tecken når fram i vården

$
0
0

Kommunikation är en viktig färdighet för en framtid inom vården. På Birger Sjöberggymnasiet finns landets enda vård- och omsorgsprogram med teckenspråk som tillval.

Bild: Anna Rehnberg.
 
Ont! Teckenspråksläraren Anna Öjeke håller pekfinger framför pannan och skrynklar ihop ansiktet.

”Ont” tecknar hon igen till eleven Gabriella Andersson som får armen omlindad av sin klasskompis Jana Orlova. Båda går första året på vård- och omsorgsprogrammet med teckenspråksinriktning på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Totalt är det 41 elever på skolan som har valt att lära sig teckenspråk som tillval eller som modernt språk. Tio av dem går vård- och omsorgsprogrammet som har riksintag och lockar elever från hela landet.

– Teckenspråket blir ytterligare ett sätt att nå patienterna, säger Jonna Ekersund. Själv vill jag helst jobba på akuten, men tecknen är en bra kunskap oavsett var jag hamnar.

– Det blir en extra kompetens när man ska söka jobb, instämmer Therese Jönsson. Hon har en pappa och en syster som är hörselskadade och kan själv teckna lite sedan tidigare. Nu vill hon bli bättre på det och funderar också på att jobba med döva i framtiden.

 

Det är teckenspråkslektion i sjukhussalen och eleverna övar sig på att teckna, både som patienter och vårdare. Samtal pågår parallellt på flera ställen, men eftersom inget hörs gör det inget att alla kommunicerar på samma gång.

– Är du yr? Eleven Jana Orlova tecknar frågan till patientdockan Charlie som ligger nedbäddad. Hon spretar med fingrarna och fladdrar lite framför ansiktet.

– Brukar du vara yr? På morgonen eller kvällen? förtydligar Therese Henriksson samtidigt som hon ser bekymrad ut. Tillsammans med Anna Öjeke är hon teckenspråkslärare på Birger Sjöberggymnasiet.

 

Att just Vänersborgär en stad med många teckenspråkstalare beror på att Vänerskolan, en skola för döva, har funnits där sedan slutet av 1800-talet. Det har lockat flera familjer med döva och svårt hörselskadade barn till Vänersborg och också gjort att efterfrågan på teckenspråk i staden har ökat. Sedan flera år finns det som tillval både i grundskolan och på gymnasiet. Therese Henriksson och Anna Öjeke har själva lärt sig teckenspråk på samma skola som de i dag undervisar på. Utbildning till teckenspråkslärare och pedagogik skaffade de sig parallellt med arbetet genom studier på högskolan i Örebro.

– Jo, så är det, skrattar Anna Öjeke. Vi har aldrig lämnat vår skola.

– Samtidigt har vi ett väldigt brett arbetsfält, inflikar Therese Henriksson. Vi lär ut tecken här på omvårdnadsprogrammet, på förskolan, som språkval på högstadiet, på komvux, särvux och som personalutbildning.

En skillnad mellan teckenspråk och talspråk är att man i teckenspråket berättar i egenskap av den person som det handlar om.

– Om jag ska berätta att ”Olle leker med bollen” gör jag så här, säger Anna Öjeke och tar upp en fiktiv boll och kastar med den över huvudet. Om jag ska berätta sagan om Rödluvan och vargen blir jag alltså i tur och ordning; Rödluvan, vargen och mormor. Men först tecknar jag tydligt vilken person jag är. Man berättar alltså inte utifrån ett annat perspektiv utan går själv in i rollen.

Innebär det att man blir mer empatisk? Att man lever sig in på ett annat sätt jämfört med att tala?

– Nja, det är nog svårt att säga, tycker Therese Henriksson. Däremot måste man vara engagerad. Det går inte att vara ointresserad och stå i bakgrunden. Man måste se in i ögonen och vara där och då.

 

Bild: Anna Rehnberg.På Birger Sjöberggymnasiet har teckenspråkstillvalet funnits sedan 1995. Under flera år var intresset stort och som mest var 15 teckenspråkslärare i tjänst, varav några var döva. Efter 2006 dalade intresset, bland annat på grund av att ämnet inte längre kunde räknas som merit i ansökan till högskolan. Sedan 2013 är det dock ändrat tillbaka och teckenspråket jämställs med andra moderna språk.

– Nu hoppas vi att antalet elever ska öka igen, säger Anna Öjeke. För blivande undersköterskor är det ett mervärde när de söker jobb. För oss som lärare är det värdefullt om antalet lärare ökar. Framför allt saknar vi våra döva kollegor som hjälper oss att hålla språket levande.

Teckenspråket är ett fullvärdigt språk med ett stort ordförråd och egen grammatik. Varje land har sin egen variant och det finns tyvärr få internationella tecken. Svenskan har märkligt nog störst likhet med portugisiskan, beroende på att en döv präst från Sverige jobbade i Portugal under långa perioder, medan likheten med exempelvis nordiska språk är betydligt mindre. I dag finns det cirka 30 000 personer i Sverige som kommunicerar med teckenspråk.

– Vi märker att det finns en ökande efterfrågan från olika personalgrupper som vill lära sig teckenspråk och tecken som stöd (TSS), berättar Therese Henriksson.

 

Tecken som stödär en enklare variant av teckenspråk där tecknen används för att förstärka den talade kommunikationen. Framför allt har det börjat användas i kontakt med utvecklingsstörda, men också med andra personer med språkstörningar som exempelvis strokepatienter samt till riktigt små barn (babytecken). Många av eleverna från vård- och omsorgsprogrammet har blivit teckenspråkstolkar, audi­nomer och personliga assistenter eller fått arbete på andra ställen inom vård eller omsorg.

– Även om de inte jobbar direkt med döva patienter har de nytta av sin kunskap. Vi har också några apl-platser här i Vänersborg där eleverna får använda teckenspråket som vi hoppas att få behålla, säger Therese Henriksson.

Eftersom det finns få läromedel inom teckenspråk har Therese Henriksson och Anna Öjeke själva gjort två böcker: Teckenspråk steg 1 och steg 2, med tillhörande övningsböcker och videomaterial. I den mån det finns lär de också ut fackspråk, det vill säga sjukvårdstermer och andra tecken som eleverna kan ha särskild nytta av.

Till skillnad från andra språk saknar teckenspråk ett skriftspråk. I stället är mun, ögon, ögonbryn, och ibland hela kroppen, viktig i kommunikationen.

– Vissa saker blir ju väldigt visuella, som att något luktar illa, och också andra saker som kan vara känsliga och som man kan behöva teckna om man jobbar inom vården. I klassrummet får man fnissa hur mycket som helst och efter ett tag blir även det här språket naturligt. Är sammanhanget allvarlig är det oftast inte svårt att hålla sig för skratt, förklarar Therese Henriksson.

Under lektionerna händer det att de skrattar så de gråter berättar hon, som när de spelar sällskapsspel eller charader. För en stor skillnad mellan vanlig språkundervisning är att det är lätt att göra teckenspråkslektionerna lustfyllda. Lärandet bygger till stor del på gemensamma övningar och blir på så sätt också lärarintensiva.

– Eleverna kan oftast inte arbeta enskilt och måste dessutom sitta så att de ser varandra, därför kan vi ha max 17 elever i klassen, helst färre, förklarar Anna Öjeke.

 

Lärarna försöker att skapa en tillåtande stämning i klassrummet där det är okej att göra bort sig. För om man ska lära sig teckenspråk går det inte att gömma sig, och med stora munrörelser och talande mimik får man vara beredd på att ibland känna sig löjlig.

– En positiv bieffekt blir att de här eleverna ofta har lätt för att göra muntliga framträdanden och också får en god retorik. De blir säkra och vågar ta plats. Det har de stor nytta av inte minst på anställningsintervjuer, säger Therese Henriksson och får medhåll av eleven Therese Jönsson.

– Man måste vara beredd på att få alla blickar på sig och att man ibland kan känna sig fånig. Jag är normalt ingen person som vill stå i centrum, så det här är lite ovant för mig. Samtidigt blir det en bra övning.

 

Ibland tycker hon och hennes klasskamrater att det är svårt med tecknen, där små nyanser i mimik eller rörelse kan ge ordet en helt ny betydelse. Till sin hjälp har de två klassrum med en glasruta emellan. När de gör skoluppgifter står de på var sin sida och tecknar för att inte förledas att använda talet. Vid läxor eller prov får eleverna ibland göra videoinspelningar och ibland teckna i grupp framför läraren. Det kan också hända att de gör en översättning från teckenspråk till skrift. Och ibland kan det vara bra att ha ett eget ”hemligt” språk som dessutom kan talas på stort avstånd.

– Det händer att vi använder teckenspråket även på andra lektioner, berättar Jonna Ekersund och ler lite finurligt. Då kan de andra i klassen bli avundsjuka, men då säger vi ”att det rör bara oss som har tecken som tillval”. 

Carina H Ahnstedt

Bäddat för praktik

$
0
0

Eleverna på hotell- och turismprogrammet i Falun gjorde om skolan till ett vandrarhem under skid-VM.

Foto: Per Eriksson

Foto: Per Eriksson

Det är halvtid i skid-VM. Charlotte Kalla har just trotsat ett motigt snöglopp och stakat hem ett guld. ­Hennes lyckliga leende syns överallt, inte bara i Falun.

Lika sprudlande glad är Louise Albertsson som går tredje året på hotell- och turismprogrammet på Kristine­gymnasiet. Hon har precis checkat ut en gäst som var mer än nöjd med sin vistelse på vandrarhemmet Camp Kristine.

— När man får så bra respons på något man gjort blir man jätte- jätteglad, utbrister hon.

Stämningen bland eleverna på hotell- och turismprogrammet är överlag på topp. Med anledning av tävlingarna i Falun är skolan sedan en dryg vecka förvandlad till ett riktigt vandrarhem. Camp Kristine erbjuder 84 bäddar i allt från sovsalar till tvåbäddsrum. Dessutom frukostbuffé, bemannad reception dygnet runt, bastu, biljardbord och turistinformation. Bäddning ingår.

När det stod klart att ­Falun skulle arrangera skid-VM började lärarna på hotell- och turism­programmet fundera. Hur kunde de dra nytta av den intensiva turistströmmen som väntade?

— Till slut kom vi fram till att eleverna skulle få driva ett temporärt vandrarhem under tävlingsveckorna, berättar ­Tetta Svedlund, en av lärarna på programmet.

Foto: Per ErikssonUnder det senaste halvåret har all undervisning i karaktärs­ämnena, för samtliga elever, fokuserat på ­målet Camp Kristine. Alla elever har varit involverade på olika sätt beroende på vilka kurser de har läst, som marknadsföring, ekonomi, service och bemötande, rumsbokning, reception eller frukost och buffé.

— I logikursen fick de till exempel skissa på hur klassrummen skulle se ut. Vilken nivå skulle vi ligga på, vilken utrustning behövdes, hur många sängar och hur mycket sänglinne behövde vi hyra? De har fått tänka på allt, säger Tetta Svedlund.

Gästerna kommer från hela världen och beläggningen är över all förväntan, under VM-helgerna är det fullbokat.

— I början fanns vi bara med på en lokal bokningssida men när vi anslöt oss till en internationell bokningssajt bara vällde det in bokningar, berättar Louise Albertsson.

— Vi som varit ansvariga för bokningen fick stanna kvar efter skolan och även jobba på helgerna ibland för att hinna med.

Foto: Per Eriksson

Frukosten är bortdukad och diskmaskinen i köket går för fullt. Johanna Jernberg i tvåan och Tova Thurin i ettan har varit igång sedan klockan sex i morse. Nu har de i uppgift att ordna med personalmaten innan det är dags att gå hem för dagen.

— Här får vi verkligen göra allt, checka in och ut gäster, ta emot telefonsamtal, arbeta med housekeeping och duka fram frukost. Allt det som vi inte hann med på praktiken i ettan får vi göra nu. Det är jätte­kul, säger Johanna Jernberg.

Att få praktisera sina kunskaper på riktigt är den stora vinsten med Camp Kristine, enligt eleverna. Allt är kul, om än inte helt enkelt alla gånger.

— Arbetet i receptionen var svårt i början, det var väldigt mycket att ta in. Eftersom det är på riktigt har man också en press på sig att göra jobbet så bra som möjligt. Men det är roligt, utmaningar är alltid kul, säger Tom Myrsell i ettan.

Läraren Tetta Svedlund är också nöjd — och stolt. Både med att hon och hennes lärarkolleger genomförde idén och med elevernas engagemang.

— Det har varit ett jättejobb men också väldigt roligt att se elevernas utveckling vartefter de greppat att det är på riktigt. Vi har upptäckt sidor hos eleverna som man inte ser i den vanliga undervisningen.

— De har samarbetat över åldersgränserna, stöttat och backat upp varandra. De har verkligen blivit ett riktigt team.

Ulrika Sundström

Så gör vi: De säger adjö till »hej tjejer«

$
0
0

Bild: Colourbox
Just nu jobbar Grillska gymnasiet i Uppsala på att bli en av de första hbt-certifierade skolorna i Sverige.

Till hösten ska samtliga i personalgruppen ha kun­skaper om hbt-frågor. Målet är att alla på skolan ska känna sig välkomna och inkluderade.

Björn Hübinette, medie­lärare på skolan, har alltid använt sig av likabehandlingsplanen i sin undervisning.

I ämnet medieproduktion, när eleverna exempelvis ska göra en ­affisch ­eller en broschyr, brukar han ge dem i uppgift att använda sig av någon av diskrimineringsgrunderna.

— Jag tycker att vi har varit bra på att lyfta in aspekter på religion, funktionsnedsättning och sexuell läggning. Men just när det gäller olika könsuttryck har vi inte kommit lika långt, säger han.

Nu diskuteras frågor om hbt regelbundet på skolan och Björn Hübinette har fått många aha-upplevelser.

— Jag har fått mycket mer kunskap om den normativa bilden. Vi har till exempel tittat på hur familjen framställs i medierna.

— Och så gör vi norm­spaning och tittar på hur inklu­derande vi är i våra egna dokument. Står det mamma och pappa när vi bjuder in till föräldra­möten byter vi till vårdnads­havare. Och så har jag slutat säga: Hej grabbar och hej tjejer. Nu ­säger jag: Hej alla elever!

Ulrika Sundström

Så gör vi: Fjällsäkerhet i skarpt läge

$
0
0

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen
 
Tre dagar på fjället, på skidor, 3 kilometer från farbar väg. Ganska dålig mobiltäckning men med en satellittelefon som backup.

Så såg förutsättningarna ut då elever i årskurs 3 på Äventyrsgymnasiet i Älvdalen arrangerade vinterutbildning för åtton­de­klassare från Strand­skolan i Idre.

Åttorna fick lära sig att sätta upp tält i snön, första hjälpen och att gräva och sova i snöbivack. Fjällräddningen kom och berättade om hur de arbetar när människor går vilse på fjället, en räddningshelikopter och hundpatrull visade hur de letar upp någon som försvunnit i en lavin.

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen

Genom Fjällsäkerhetsrådet har skolelever som bor i fjällnära kommuner sedan länge fått en utbildning i fjällsäkerhet.

Foto: Utbildnings Center i ÄlvdalenI norra Dalarna har yrkeshögskolan i Älvdalen fått ta del av Fjällsäkerhetsrådets öronmärkta pengar för att arrangera utbildnings­dagarna. Men i år ville man prova om gymnasieeleverna på äventyrsprogrammet kunde stå för en del av arrange­manget.

— Vi fokuserar mycket på entreprenörskap på äventyrsprogrammet och det här är ett bra sätt för eleverna att få jobba i skarpt läge, berättar Dennis Franzén, utbildningsledare på äventyrsprogrammet på Älvdalens utbildningscentrum.

— Jag är grymt imponerad av deras arbete. Bland annat byggde de upp en bio och visade filmen »Into the Wild« på en filmduk av snö och serverade popcorn. Det blev en dundersuccé.

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen

Ulrika Sundström

Två mentorer för hela skolan

$
0
0

Kungstensgymnasiet har valt en helt ny modell för att stödja eleverna.

Mellersta Hälsingland? Var ligger det?

Eleven Emma Sparrdal har tillsammans med tre kamrater släntrat in till mentorernas studieforum, plockat upp läsplattan och klickat fram svensklärarens frågor om dialektgränser. Hon får tips på kartor av Annamaria Hård, som tidigare var lärare i ekonomi och samhällskunskap här på Kungstensgymnasiet i Stockholm.

Sedan förra läsåret har Annamaria Hård och historie- och filosofiläraren Petra Ahrnstedt lagt den vanliga undervisningen på hyllan och koncentrerat sig helt på att vara mentorer för skolans 320 elever.

Idén kom från rektorn Per Persson, som hade noterat att lärarna lade olika mycket tid och kraft på mentorskapet. Han ville garantera likvärdigheten för eleverna, så att alla får samma goda stöttning, och göra lärarnas arbetsbörda mer hanterlig genom att renodla uppdraget till att bara handla om undervisning.

— Samtidigt är det viktigt att även mentorerna är lärare. Dels av statusskäl, dels för att de vet att undervisningen främst sker i grupp och vad som därför är rimligt att begära av lärarna när en enskild elev har problem. Mentorernas fokus ska vara på kunskapsutvecklingen. Målet är att eleverna ska orka med den hårda takten på gymnasiet, säger Per Persson.

 Foto: Dan HanssonI början gnisslade det ibland lite i samarbetet mellan mentorerna och deras lärarkolleger, berättar Annamaria Hård.

— För mig och Petra som är väldigt sociala var det lätt att bli nästan som kuratorer. När en elev pratat om sina ­svårigheter förmedlade vi ­direkt hennes behov till lärarna. De kunde känna att vi skrev dem på näsan. Men nu har vi alla hittat våra roller. Jag och Petra kan inte ställa krav på lärarna. De gör så gott de kan och är ansvariga för sin undervisning.

Mentorerna har fullt upp. Många elever har svårt att strukturera sina studier och mycket kraft läggs därför på att lära ut studieteknik. Fyra dagar i veckan öppnas dörren till ett studieforum, där eleverna under en timme kan få hjälp med läxor och ­annat. Varje elev erbjuds också minst tre enskilda samtal varje termin. Övrig tid ägnar mentorerna åt möten med klasser, lärarlag och elevhälsoteam.

— Dessutom kommer elever ofta och ställer frågor om det ena eller andra. Det är som ett konstant mingelparty. Vi träffar elever och umgås hela dagarna. Det är uttröttande, men väldigt kul, säger Petra Ahrnstedt.

Så vitt de vet är även kollegerna nöjda. De två nya heltidstjänsterna finansierades främst genom att övriga lärare gick upp i undervisningstid, i utbyte mot att de inte längre behövde vara mentorer.

— Få säger att de saknar att vara mentorer. Men lärare som gillar det sociala bygger relationer till eleverna ändå, i sin undervisning, säger ­Annamaria Hård.

Skolledningen är också nöjd, men ser risker med det frikopplade mentorskapet.

— Det är sårbart. Mentorerna måste kunna samarbeta tätt — och om en byter jobb ­berörs många elever direkt. Men så här långt tycker för­äldrar och elever att det fungerar bra, säger Per Persson.

Eleverna som sitter i studieforumet och läser om dialektgränser går i ettan. De har än så länge inte så många åsikter om hur Kungstensgymnasiet organiserar mentorskapet. Men de konstaterar att det är lätt att få kontakt med mentorerna och tycker att just ­studieforumet är ett stort plus.

— Det är smidigare att jobba här än att tvingas göra det hemma i kväll. Då vill jag bara sova, säger Emma Sparrdal.

Sten Arndt

Lera blir film

$
0
0

På Linda Svanbergs bildlektioner möts skapandet med händerna och den digitala världen. I filmer berättar eleverna med hjälp av lerfigurer om skolhändelser som etsat sig fast.

Ett älghuvud spanar över eleverna som går i tvåan på barn- och fritidsprogrammet på Mälargymnasiet i Järfälla. De håller på med ett grupparbete i bild- och formsalen. De ska göra leranimationer om någon upplevelse från sin egen skolgång, om en konstig och dramatisk händelse som satt spår. Tanken är att kombinera det praktiska arbetet då de gör miljöer och lerfigurer med händerna, med det digitala arbetet och så kallade stop motionfilmer (en teknik för att lura ögat att »’döda’ föremål rör sig«, som någon har skrivit på Wikipedia).

Foto: Lasse BurellI dag är det leran och figurerna som står i centrum, varje elev gör varsin figur. Läraren Linda Svanberg har förberett och delar ut ståltrådsskelett. Kvickt gör hon en figur för att visa hur man kan göra, för »att öppna upp«, och hon frågar eleverna om de har sett animerade filmer, kanske de om Wallace och Gromit eller Pingu. Det har nästan ingen gjort.

Hon understryker vikten av att dekorera lergestalterna för att ge dem mer uttryck: »Man kan göra håret som en jättelång mask«. Eleverna går fram till lådan med lera och väljer sina bitar. Hur får man egentligen en passande hudfärg?

För Linda Svanberg är det digitala en naturlig del av bildämnet, som när eleverna gör film och lär sig bildredigeringsprogram. När hon gick ut Konstfack för femton år sedan var den digitala utvecklingen inte så långt gången, men de digitala verktygen har ändå funnits med i undervisningen hela tiden. De senaste åren har hon jobbat mer aktivt, hon bloggar med eleverna och de har gemensamma hemsidor.

– Det blir som ett fönster utåt, man visar upp det man gör och allt är samlat som i ett rum. Om de gör en film eller en animation så är det roligt att det finns en plats där man kan se det också, så det inte bara stannar i klassrummet. De ser också varandras arbeten och varandra på ett nytt sätt. Det blir mer öppet och tydligare hur man har jobbat eller tänkt runt vissa uppgifter. Eleverna känner sig också väldigt bekväma i den digitala miljön, säger Linda Svanberg.

Hon beskriver det som att två världar möts när eleverna resonerar kring digitalt skapande i och med deras digitala erfarenheter hemifrån och det som händer när de tar med sig dem till skolan. Hon poängterar att hon också lär sig mycket. Samtidigt har hon insett att de, som hon säger det, ruttnar om de är för länge i datasalen. Något händer när man använder händerna och båda delarna hör hemma i undervisningen.

– Under det här momentet förra året, blev det för mycket med det digitala ett tag. Då fick de designa en telefon med hjälp av händerna och efter det gjorde de en visuell design så det skulle synas vad det fanns för funktioner på telefonen. De fick dra olika karaktärskort där de skulle fundera kring hur man skulle göra för att få telefonen att passa de olika karaktärerna. Efter det fick de reflektera i datamiljön igen och blogga om varför de hade gjort som de gjort och vad de lärt sig, berättar Linda Svanberg.

Foto: Lasse Burell

På bloggen får eleverna fundera över syftet med övningen och dess olika steg. Det blir som en repetition där de kan se tillbaka på sin egen skaparprocess. Bloggen gör det också enklare för Linda Svanberg att se hur varje elev har tänkt och hon tycker att det märks att eleverna lär varandra, att de tillsammans försöker lösa gåtan, vad är läraren ute efter nu, vad har vi lärt oss? De får sätta ord på sånt de gjort med händerna eller med hjälp av datorn och hon menar att det ger en dimension till. Materialet blir också synligt även när de befinner sig utanför skolan.

Och om tekniken strular, kan hon som bildlärare säga: »Fram med era papper, nu skissar ni upp era gubbar«.

Linda Svanberg jobbar extra på Webbstjärnan (Internetstiftelsen i Sveriges satsning på att utveckla internetanvändandet i skolan), där hon håller i workshops för andra lärare. Hon tycker att det är viktigt att lärarna vet vad de gör, att de vet hur de ska använda de digitala redskapen. Hon brukar förespråka att det finns mycket man som lärare kan göra i det lilla, kanske börja med ett litet projekt. Hon tycker att det digitala är ett stöd när man ska bedöma och det kan också ge alla tysta elever en röst, tystlåtna personer som är duktiga på att formulera sig i text när de tänkt efter lite. Å andra sidan finns det elever som tycker att det är jobbigt att skriva.

Foto: Lasse Burell

Hon ser det som att man digitaliserar vissa moment som tidigare gjordes på papper.

– Som bildlärare har man inga böcker, ingen bildmanual, utan vi skapar våra lektioner själva. Man kan teckna och rita även på plattor och i datorn, vi gör både och. Men vi har bara två ritplattor (digitala ritverktyg – reds anm.) just nu och det finns något med att rita och titta upp. Det blir en annan grej. Jag tycker inte att man ska byta ut allt praktiskt, jag är inte för att digitalisera hela ämnet, säger Linda Svanberg och lyfter fram det magiska i att eleverna får tillbringa tid i mörkrummet.

På hennes lektioner brukar de också prata om vikten av källkritik, om vem som är avsändaren, men även om vad som hänt eleverna på nätet under veckan som gått … Hon menar att lärare har en tendens att tänka att det är en låtsasvärld som inte finns. Men för eleverna är det ett och samma liv. Det som händer på nätet är verkligt och de kan ha en helt annan persona på nätet och vara kändisar i sina egna forum, kanske en spelvärld.

Foto: Lasse Burell

– Då kan man lyfta det, vad gör det med hur de mår och hur de är i skolan? En av de största svårigheterna är att de i och med att de är i en datamiljö, lätt kan klicka över till Youtube och det är en svårighet för eleverna att hålla fokus på det vi gör. Telefonen suger all deras uppmärksamhet. När vi är i datasalen har vi ett bord i mitten, när jag pratar måste de rulla ut från datorerna och vrida sig framåt. Jag blir förbannad om de inte är fokuserade på mig. Jag stänger av datorn med den där knappen man inte får trycka på. »Det där är inte så bra för datorn«. »Nej, och det ni gör är inte så bra för mig«, säger Linda Svanberg och suckar.

När hon spanar in i framtiden ser hon ett mobilstopp på lektionerna. Hon tycker att det är problematiskt att skola blandas med sånt som inte är skola, som plingande sms.

– Det måste gå att separera, inte minst för att göra det lättare för dem att vara i nuet och för att man inte ska bli för splittrad som människa. Jag har barn själv, hur mycket är det rimligt att man håller på, undrar Linda Svanberg utan att ha något svar.

Efter en stund är eleverna koncentrerade, de formar leran med omsorg. Men vissa ledsnar snabbt, tvivlar på sin egen förmåga. Någon kastar små lerbitar på kamraterna. »Det liknar inte en människa längre, det är ju … en blomma«, suckar en annan elev som inte får till formerna på sin lerklump.

Foto: Lasse Burell»Tänk också på att vi inte är platta, vi människor är inte det. Sen är det roligt att jobba med ögon och miner. Vill man få figuren arg kan man rikta ögonbrynen neråt. Men tryck inte för mycket, trycker man för hårt på en sida så kommer det ut på den andra«. Linda Svanberg går runt i salen och lägger till att det är viktigt att figurerna kan stå, när det ska filmas behöver de ha balansen.

Vid ett bord sitter Niko Salmela, Hamid Ahmadi och Monteza Azimi. De ska göra en film om en vaktmästare som en gång i mellanstadiet drog med Niko Salmela ner i skolans källare och lyfte upp honom hårt och hotfullt.

– Ah, uppgiften är lite barnslig. Jag brukar inte hålla på så mycket med bild. Men det är ju en kurs om digitalt skapande och det blir nog nyttigt, säger Niko Salmela vars lergubbe ska föreställa en yngre version av honom själv.

Lektionen börjar gå mot sitt slut, de 50 minuterna är snart förbi. »Nästa gång fortsätter vi med våra gubbar och ni som är klara kan börja med möbler.«

Martin Röshammar

Högläsning ger självförtroende

$
0
0

Högläsning i gymnasiet? Eleverna blev häpna när de först fick frågan. Nu fungerar metoden för att täppa igen språkliga luckor och öppna dörrar till omvärlden.

Nästa år ska några läsa vidare, andra börja söka jobb. Som barnskötare, fritidsledare, personliga assistenter och annat – yrken där språket är ett bärande verktyg.

Men många i klassen har språkliga luckor. En del har bara varit några år i Sverige. Andra har diagnoser som dyslexi, adhd, koncentrationssvårigheter.

Så hur kan vi sätta fart på elevernas språkutveckling och samtidigt öppna dörren till den omvärld de ska ut i? Det frågade sig Anna W Gustafson, förstelärare i genus och normkritik, och specialpedagogen Gabriella Millo-Tranmark. De tog till ett nygammalt pedagogiskt grepp: högläsning.

 

Att läsa högt för eleverna brukar förknippas med förskolan och grundskolans lägre klasser. Knappast med högstadiet. Och absolut inte med gymnasiet. Så eleverna blev närmast häpna när lärarduon förklarade att de skulle börja läsa högt på timmarna i ämnet textkommunikation.

De båda lärarna stannade för temat utanförskap och valde ut fem vuxenböcker av nutida, nästan enbart svenska författare.

De brukar turas om att läsa. Den som inte för ordet glider runt i klassrummet och pejlar stämningen. Ibland känns det bra med en förklarande viskning eller en uppmuntrande hand på axeln.

Högläsning och koncentrationsproblem – går det verkligen ihop?

– Vi blev själva förvånade. Men eleverna älskar läsningen. De sitter tysta och lyssnar uppmärksamt. Vissa gånger hörs det inte ett knäpp.

– Det verkar som om de behöver det här, ett avbrott i lunken, en lugn stund.

 

Bild: Rainer M Withagen.En av tankarna med projektet var att högläsningen skulle sätta fart på elevernas eget läsande.

Men så blev det faktiskt inte.

Läsintresset i klassen ligger fortfarande långt ned på skalan.

”Det är så tråkigt att läsa”, ”Hinner inte”, ”Bara på sommaren”, blir ett par av svaren när vi frågar barn- och fritidseleverna om deras läsvanor.

Böcker? Ja, det brukar bli en varje år, lyder ett annat svar.

En del läser inget alls utöver skolböckerna, andra bara sporadiskt. Någon läser serietidningar. Ingen verkar vara någon inbiten bokslukare.

Kanske inte så konstigt när eleverna har så många andra aktiviteter.

När vi slumpmässigt frågar tre av eleverna om deras fritidsintressen visar det sig att alla har planer på idrott på elitnivå:

Niam Sajed Noma är inriktad på att bli fotbollsproffs utomlands medan Mohamed Al-Maliki tänker sig en framtid som yrkesboxare och Jaffar Al-Qashaami siktar på VM i thaiboxning.

Vid sidan av idrottskarriären tänker Niam Sajed Noma läsa till socionom medan Jaffar Al-Qashaami vill bli polis.

 

Bild: Rainer M Withagen.Så vad tycker eleverna om att ha högläsning i klassen? Bra, visar det sig.

– Skönt faktiskt. Mysigt. Nästan så man kan somna, säger Mohamed Al-Maliki som framgångsrikt boxas i 64-kilosklassen i Winning BC och knappast är den som i vanliga fall brukar sitta på samma fläck någon längre stund.

Och det är inte bara eleverna med svenska som andraspråk som uppskattar läsestunderna.

– Anna och Gabriella läser så bra. Man förstår innehållet på ett annat sätt, säger Lovisa Nimgård-Ström.

Bild: Rainer M Withagen.– Vi har lärt oss många nya ord. Även om man inte kommer att använda alla till vardags, så är det bra att veta vad de betyder, konstaterar Hanna Ljungberg.

Klassen har fått bekanta sig med fem böcker. Anna W Gustafson och Gabriella Millo-Tranmark har genomgående valt nutidslitteratur och nästan bara svenska författare.

Ur var och en av böckerna läser de ett smakprov som eleverna efteråt får diskutera gruppvis och därefter använda som utgångspunkt för egna textövningar. Uppgifterna är kopplade till frågeställningar om könsroller och normtryck.

Bild: Rainer M Withagen.– Områden som det är otroligt viktigt att eleverna har ett hum om när de börjar arbeta, konstaterar Anna W Gustafson.

Tre böcker som nästan fått luften i klassrummet att dallra är Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld, Yarden av Kristian Lundberg och Ett bipolärt hjärta av Rebecca Anserud.

 

Anna W Gustafsson har länge funderat på vad som skiljer henne – en första klassens läsnörd – från de elever hon undervisar, som oftast inte är ett skvatt intresserade av böcker.

– För oss var högläsningen i skolan en lustupplevelse på fredagarna, något man såg fram emot. För våra elever verkar det snarare ha varit ett tvång som väckte obehag. Det är nog en del av förklaringen, men knappast hela sanningen.

Att högläsningsprojektet – trots att det är uppskattat – inte har förändrat läsvanorna skulle förstås kunna uppfattas som ett misslyckande.

Men så ser inte Gabriella Millo-Tranmark och Anna W Gustafson på saken. Tvärtom.

– Absolut inte. Det har visat sig att högläsningen har så många andra positiva effekter (se faktarutan).

 

Anna W Gustafsson förtydligar den sista punkten så här:

– I stället för att prata om elevernas problem eller någonting som händer med dem, så handlar det om något som händer med en annan, fiktiv person.

– Därför kan en elev gömma sig bakom de här böckerna. Ställa frågor som man själv har funderat på. Och som är lite obehagliga. Plötsligt kan man prata om sånt.

Gabriella Millo-Tranmark har upptäckt att eleverna med adhd faktiskt har ett annat fokus när de är i elevgruppen än när hon träffar dem var för sig.

– De har alltid fått höra att de inte kan fokusera. Men högläsningen visar att det går. Den insikten får de med sig ut i arbetslivet, och det tror jag kan betyda mycket.

Louise Viberg som är studievägledare på Värnhemsskolan välkomnar alla initiativ som kan bidra till elevernas språkutveckling.

– Just högläsning är speciellt viktigt för de här eleverna eftersom det är ett centralt inslag inom barn- och fritidsverksamheten.

Hon påpekar att lyssnandet är ett effektivt sätt att lära sig språk.

– Det märker vi på att elever som inte kan svenska från början gör stora framsteg när de är ute och praktiserar. De lär sig av barnen.

Det är för övrigt inte bara på lektionstid barn- och fritidseleverna kommer i kontakt med högläsning. Elevassistenten Caisa Saxerbo använder också metoden, bland annat när hon hjälper eleverna att förbereda sig för prov eller redovisningar.

– Det fungerar väldigt bra. Man ser hur de sjunker in i texten på ett annat sätt.

Stefan Kardum, nytillträdd rektor på barn- och fritidsprogrammet vid Värnhemsskolan är en annan varm förespråkare för högläsning långt upp i åldrarna.

– Jag har själv ofta använt högläsning som metod på högstadiet. Då har det inte inte handlat om skönlitteratur utan facktexter. För många elever är det lättare att uppfatta det de hör, än att själva läsa en text som kan vara svår att ta till sig.

 

Bild: Rainer M Withagen.Nu går högläsningsprojektetvidare i delvis nya former.

Nästa steg bli att Anna W Gustafsson och Gabriella Millo-Tranmark drar med sig svensklärarna.

– Vi tror faktiskt att högläsning skulle kunna fungera i alla ämnen.

De tänker också utveckla metoden med hjälp av ny teknik.

Gabriella Millo- Tranmark har länge intresserat sig för surfplattor som ett verktyg i skolarbetet och pekat på både för- och nackdelar.

– Eftersom våra elever har paddor ska vi testa en visuell funktion som innebär att de kan följa med i texten samtidigt som de lyssnar. Varje ord markeras i samma ögonblick som de hör det.

Men det talade ordet förblir det bärande mediet. Många lärare vet nog inte vilken makt de har i sin egen röst: att man genom att bara variera tonfall och röstläge kan fånga uppmärksamheten hos en hel klass.

Är det inte för sent att börja med högläsning på gymnasienivå?

– Det är förstås bättre att börja tidigare. Mycket tidigare.

– Men för sent? Aldrig! 

Anders Grönlund

Framtidens forskare formas i Storuman

$
0
0

Flamskyddsmedel i valar och isbjörnar, mediers inflytande på svenska ungdomar och självskadebeteende bland gymnasieelever. Det är några av de ämnen som eleverna på Luspengymnasiet i Storuman har forskat på. Här finns nämligen Sveriges enda forskningsprogram för gymnasister.

Bild:Johan Gunséus.Finns det en norrländsk identitet bland ungdomar i Västerbotten? Är den i så fall på något vis kopplad till politiskt intresse? Och ser det olika ut i glesbygden jämfört med i städerna?

Eva Mörtsell har varit intresserad av samhällsfrågor och politik sedan hon gick med i ett politiskt ungdomsförbund som trettonåring. Nu går hon i tvåan i Luspengymnasiet och har just börjat planera det forskningsprojekt som hon ska ägna sig åt under de tre terminer hon har kvar. Hon sitter i ett grupprum – smutsgula väggar med blåa, schablonmålade svalor, småslitna träbord – och skajpar med sin handledare, statsvetaren Anders Lidström vid Umeå universitet. Vilken av frågorna ska hon satsa på, hur ska hon gå till väga? De bestämmer att han ska ge henne förslag på lämplig litteratur, sedan ska hon skriva en projektplan med stöd av honom.

Eva Mörtsell blev inspirerad att gå forskningsprofilen av sin storebror, som gick den häromåret och haft stor nytta av det i sina universitetsstudier. Även Eva planerar att plugga vidare efter gymnasiet, så därför passar forskningsprofilen bra.

Vid hennes sida sitter Anette Edin Liljegren, forskare vid Glesbygdsmedicinskt centrum här i Storuman, tillika forskningsprofilens vetenskapliga samordnare. Det är hon som undervisar eleverna i vetenskapsteori, vetenskapliga metoder och själva forskningsprocessen. Hon hjälper också forskareleverna att få kontakt med lämpliga handledare, ordnar de resor och eventuella boenden som behövs, ser till att de får delta i konferenser med mera. Samt finns till hands som bollplank.

 

Bild: Johan GunséusI slutet av1990-talet var dåvarande rektorn för Luspengymnasiet, Per Sjölander, bekymrad. Han tyckte sig märka en negativ attityd i regionen, vad gällde forskning och högre utbildning. Genom att erbjuda en forskningsprofil hoppades han få fler ungdomar intresserade av att studera vidare.

– Och så ville jag helt enkelt se om och hur gymnasieelever faktiskt kunde bidra till riktig forskning, säger han.

Båda sakerna har gått i uppfyllelse. I dag söker sig fler ungdomar från Storuman vidare till högre studierän förr, och vissa av Luspengymnasiets forskningsprojekt har uppmärksammats på universitetens hemsidor.

Och även om det är redan studiemotiverade elever som söker sig till forskningsprofilen tror han att den har effekt också på andra elever.

– Om inte annat bidrar det till en avmystifiering av vetenskap. Så på sikt kanske en del av de eleverna också väljer högre studier, säger han.

 

Genom årens lopp har ett femtiotal elever gått forskningsprofilen. De flesta har blivit handledda av forskare vid Umeå universitet, men ibland har andra lärosäten blivit inkopplade, till exempel Institutet för rymdfysik i Kiruna och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

En av dem som gått forskningsprofilen nyligen är Alexandra Linder, som gick ut trean i våras. Hon valde profilen efter att ha hört sin storasyster prata om hur stor skillnad det var mellan att plugga på universitetet och gå gymnasiet. Så Alexandra, som var helt inställd på att läsa vidare till socionom efter gymnasiet, trodde att forskningsprofilen kunde vara ett bra sätt att rusta sig inför det.

Hennes forskningsarbete gick ut på att jämföra självskadebeteende hos ung­domar i Storuman och i Umeå, genom en enkätundersökning.

– Jag trodde att det skulle vara vanligare i storstaden, men så var det inte. Det förvånade mig. Sedan lärde jag mig att det inte bara handlar om att skära sig, utan också kan handla om att man dricker eller tar tabletter. En del menar till och med att det är ett självskadebeteende att riva upp sårskorpor.

Även om hon hade en del otur med lärare som slutade och en handledare som hade ont om tid, ångrade hon aldrig att hon gick forskningsprofilen.

– Absolut inte! Det var jättebra att lära sig göra en riktig studie, utifrån en riktig forskningsmall. Mina klasskamrater hade mycket enklare mallar i sina studier. Jag önskar bara att jag hade haft mer tid!

Hon tror att hon kommer att ha stor nytta av den här erfarenheten den dagen hon kommer in på universitetet.

– Jag sökte till socionomprogrammet, men tog mig inte in, tyvärr. Men jag fortsätter att försöka.

 

Bild: Johan Gunséus.Linda Kemp ärSO-lärare och har arbetat på Luspengymnasiet ända sedan forskningsprofilen kom till.

– Jag har märkt att forskningseleverna liksom inser att det är vanligt folk i forskningsvärlden, att den inte är något att vara rädd för.

Själv tycker hon sig ha utvecklats i sin lärarroll, genom forskningsprofilen.

– Det är mindre av den klassiska lärarrollen och mer dialog nu. Och så försöker jag lära alla elever att jobba mer strukturerat.

Den elev som vill välja forskningsprofilen ska börja med att skriva ett brev om det ämne hen vill studera, oftast något som utgår från ett intresse.

Under år två har sedan eleverna forskningsprofilen som individuellt val. Då får de studera bland annat vetenskapsteori, vetenskapliga metoder och kritisk granskning, skriva en utförlig projektplan och ta de första kontakterna med sin handledare. Därefter är det dags att börja med själva forskningen som fortsätter år tre, nu som gymnasiearbete.

Till för några år sedan var det vanliga att eleven under en tid bosatte sig på den ort där handledaren verkade. Numera, när Skype finns, är detta inte alltid nödvändigt, såvida det inte behöver utföras laborationer eller andra undersökningar. Men några besök på institutionen ingår, för att eleven ska träffa både handledare och andra forskare på riktigt och i möjligaste mån delta i seminarier, konferenser med mera. Kanske behöver eleven också resa någon annanstans för att göra en undersökning. Eva Mörtsell, till exempel, har planer på att göra en enkät bland jämnåriga, men vill inte känna dem hon eventuellt ska intervjua. Därför tänker hon sig att åka till Vilhelmina eller Lycksele där andra inlandsgymnasier finns.

År tre är det dags att sammanställa resultaten och göra en rapport.

– Så om man jämför med de vanliga gymnasiearbetena har de här eleverna god tid på sig för sitt gymnasie- eller forskningsarbete, säger Anette Edin Liljegren.

Å andra sidan lägger de flesta forskarelever väldigt mycket tid på sina studier och är ibland tvungna att forska till exempel under sommarlovet, om det rör sig om undersökningar som måste göras under den tiden på året. Hela upplägget innebär förstås att de måste vara självgående, både vad gäller själva forskningsstudien och det ordinarie skolarbetet, när de inte kan vara på plats i skolan. Det ser Eva Mörtsell fram emot.

– Det känns bra att ingen lärare flåsar mig i nacken, utan att det är upp till mig att jobbet bli gjort. Det blir lite mindre högstadium, lite mer högre utbildning.

Ingela Hofsten

Tecken når fram i vården

$
0
0

Kommunikation är en viktig färdighet för en framtid inom vården. På Birger Sjöberggymnasiet finns landets enda vård- och omsorgsprogram med teckenspråk som tillval.

Bild: Anna Rehnberg.
 
Ont! Teckenspråksläraren Anna Öjeke håller pekfinger framför pannan och skrynklar ihop ansiktet.

”Ont” tecknar hon igen till eleven Gabriella Andersson som får armen omlindad av sin klasskompis Jana Orlova. Båda går första året på vård- och omsorgsprogrammet med teckenspråksinriktning på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Totalt är det 41 elever på skolan som har valt att lära sig teckenspråk som tillval eller som modernt språk. Tio av dem går vård- och omsorgsprogrammet som har riksintag och lockar elever från hela landet.

– Teckenspråket blir ytterligare ett sätt att nå patienterna, säger Jonna Ekersund. Själv vill jag helst jobba på akuten, men tecknen är en bra kunskap oavsett var jag hamnar.

– Det blir en extra kompetens när man ska söka jobb, instämmer Therese Jönsson. Hon har en pappa och en syster som är hörselskadade och kan själv teckna lite sedan tidigare. Nu vill hon bli bättre på det och funderar också på att jobba med döva i framtiden.

 

Det är teckenspråkslektion i sjukhussalen och eleverna övar sig på att teckna, både som patienter och vårdare. Samtal pågår parallellt på flera ställen, men eftersom inget hörs gör det inget att alla kommunicerar på samma gång.

– Är du yr? Eleven Jana Orlova tecknar frågan till patientdockan Charlie som ligger nedbäddad. Hon spretar med fingrarna och fladdrar lite framför ansiktet.

– Brukar du vara yr? På morgonen eller kvällen? förtydligar Therese Henriksson samtidigt som hon ser bekymrad ut. Tillsammans med Anna Öjeke är hon teckenspråkslärare på Birger Sjöberggymnasiet.

 

Att just Vänersborgär en stad med många teckenspråkstalare beror på att Vänerskolan, en skola för döva, har funnits där sedan slutet av 1800-talet. Det har lockat flera familjer med döva och svårt hörselskadade barn till Vänersborg och också gjort att efterfrågan på teckenspråk i staden har ökat. Sedan flera år finns det som tillval både i grundskolan och på gymnasiet. Therese Henriksson och Anna Öjeke har själva lärt sig teckenspråk på samma skola som de i dag undervisar på. Utbildning till teckenspråkslärare och pedagogik skaffade de sig parallellt med arbetet genom studier på högskolan i Örebro.

– Jo, så är det, skrattar Anna Öjeke. Vi har aldrig lämnat vår skola.

– Samtidigt har vi ett väldigt brett arbetsfält, inflikar Therese Henriksson. Vi lär ut tecken här på omvårdnadsprogrammet, på förskolan, som språkval på högstadiet, på komvux, särvux och som personalutbildning.

En skillnad mellan teckenspråk och talspråk är att man i teckenspråket berättar i egenskap av den person som det handlar om.

– Om jag ska berätta att ”Olle leker med bollen” gör jag så här, säger Anna Öjeke och tar upp en fiktiv boll och kastar med den över huvudet. Om jag ska berätta sagan om Rödluvan och vargen blir jag alltså i tur och ordning; Rödluvan, vargen och mormor. Men först tecknar jag tydligt vilken person jag är. Man berättar alltså inte utifrån ett annat perspektiv utan går själv in i rollen.

Innebär det att man blir mer empatisk? Att man lever sig in på ett annat sätt jämfört med att tala?

– Nja, det är nog svårt att säga, tycker Therese Henriksson. Däremot måste man vara engagerad. Det går inte att vara ointresserad och stå i bakgrunden. Man måste se in i ögonen och vara där och då.

 

Bild: Anna Rehnberg.På Birger Sjöberggymnasiet har teckenspråkstillvalet funnits sedan 1995. Under flera år var intresset stort och som mest var 15 teckenspråkslärare i tjänst, varav några var döva. Efter 2006 dalade intresset, bland annat på grund av att ämnet inte längre kunde räknas som merit i ansökan till högskolan. Sedan 2013 är det dock ändrat tillbaka och teckenspråket jämställs med andra moderna språk.

– Nu hoppas vi att antalet elever ska öka igen, säger Anna Öjeke. För blivande undersköterskor är det ett mervärde när de söker jobb. För oss som lärare är det värdefullt om antalet lärare ökar. Framför allt saknar vi våra döva kollegor som hjälper oss att hålla språket levande.

Teckenspråket är ett fullvärdigt språk med ett stort ordförråd och egen grammatik. Varje land har sin egen variant och det finns tyvärr få internationella tecken. Svenskan har märkligt nog störst likhet med portugisiskan, beroende på att en döv präst från Sverige jobbade i Portugal under långa perioder, medan likheten med exempelvis nordiska språk är betydligt mindre. I dag finns det cirka 30 000 personer i Sverige som kommunicerar med teckenspråk.

– Vi märker att det finns en ökande efterfrågan från olika personalgrupper som vill lära sig teckenspråk och tecken som stöd (TSS), berättar Therese Henriksson.

 

Tecken som stödär en enklare variant av teckenspråk där tecknen används för att förstärka den talade kommunikationen. Framför allt har det börjat användas i kontakt med utvecklingsstörda, men också med andra personer med språkstörningar som exempelvis strokepatienter samt till riktigt små barn (babytecken). Många av eleverna från vård- och omsorgsprogrammet har blivit teckenspråkstolkar, audi­nomer och personliga assistenter eller fått arbete på andra ställen inom vård eller omsorg.

– Även om de inte jobbar direkt med döva patienter har de nytta av sin kunskap. Vi har också några apl-platser här i Vänersborg där eleverna får använda teckenspråket som vi hoppas att få behålla, säger Therese Henriksson.

Eftersom det finns få läromedel inom teckenspråk har Therese Henriksson och Anna Öjeke själva gjort två böcker: Teckenspråk steg 1 och steg 2, med tillhörande övningsböcker och videomaterial. I den mån det finns lär de också ut fackspråk, det vill säga sjukvårdstermer och andra tecken som eleverna kan ha särskild nytta av.

Till skillnad från andra språk saknar teckenspråk ett skriftspråk. I stället är mun, ögon, ögonbryn, och ibland hela kroppen, viktig i kommunikationen.

– Vissa saker blir ju väldigt visuella, som att något luktar illa, och också andra saker som kan vara känsliga och som man kan behöva teckna om man jobbar inom vården. I klassrummet får man fnissa hur mycket som helst och efter ett tag blir även det här språket naturligt. Är sammanhanget allvarlig är det oftast inte svårt att hålla sig för skratt, förklarar Therese Henriksson.

Under lektionerna händer det att de skrattar så de gråter berättar hon, som när de spelar sällskapsspel eller charader. För en stor skillnad mellan vanlig språkundervisning är att det är lätt att göra teckenspråkslektionerna lustfyllda. Lärandet bygger till stor del på gemensamma övningar och blir på så sätt också lärarintensiva.

– Eleverna kan oftast inte arbeta enskilt och måste dessutom sitta så att de ser varandra, därför kan vi ha max 17 elever i klassen, helst färre, förklarar Anna Öjeke.

 

Lärarna försöker att skapa en tillåtande stämning i klassrummet där det är okej att göra bort sig. För om man ska lära sig teckenspråk går det inte att gömma sig, och med stora munrörelser och talande mimik får man vara beredd på att ibland känna sig löjlig.

– En positiv bieffekt blir att de här eleverna ofta har lätt för att göra muntliga framträdanden och också får en god retorik. De blir säkra och vågar ta plats. Det har de stor nytta av inte minst på anställningsintervjuer, säger Therese Henriksson och får medhåll av eleven Therese Jönsson.

– Man måste vara beredd på att få alla blickar på sig och att man ibland kan känna sig fånig. Jag är normalt ingen person som vill stå i centrum, så det här är lite ovant för mig. Samtidigt blir det en bra övning.

 

Ibland tycker hon och hennes klasskamrater att det är svårt med tecknen, där små nyanser i mimik eller rörelse kan ge ordet en helt ny betydelse. Till sin hjälp har de två klassrum med en glasruta emellan. När de gör skoluppgifter står de på var sin sida och tecknar för att inte förledas att använda talet. Vid läxor eller prov får eleverna ibland göra videoinspelningar och ibland teckna i grupp framför läraren. Det kan också hända att de gör en översättning från teckenspråk till skrift. Och ibland kan det vara bra att ha ett eget ”hemligt” språk som dessutom kan talas på stort avstånd.

– Det händer att vi använder teckenspråket även på andra lektioner, berättar Jonna Ekersund och ler lite finurligt. Då kan de andra i klassen bli avundsjuka, men då säger vi ”att det rör bara oss som har tecken som tillval”. 

Carina H Ahnstedt

Bäddat för praktik

$
0
0

Eleverna på hotell- och turismprogrammet i Falun gjorde om skolan till ett vandrarhem under skid-VM.

Foto: Per Eriksson

Foto: Per Eriksson

Det är halvtid i skid-VM. Charlotte Kalla har just trotsat ett motigt snöglopp och stakat hem ett guld. ­Hennes lyckliga leende syns överallt, inte bara i Falun.

Lika sprudlande glad är Louise Albertsson som går tredje året på hotell- och turismprogrammet på Kristine­gymnasiet. Hon har precis checkat ut en gäst som var mer än nöjd med sin vistelse på vandrarhemmet Camp Kristine.

— När man får så bra respons på något man gjort blir man jätte- jätteglad, utbrister hon.

Stämningen bland eleverna på hotell- och turismprogrammet är överlag på topp. Med anledning av tävlingarna i Falun är skolan sedan en dryg vecka förvandlad till ett riktigt vandrarhem. Camp Kristine erbjuder 84 bäddar i allt från sovsalar till tvåbäddsrum. Dessutom frukostbuffé, bemannad reception dygnet runt, bastu, biljardbord och turistinformation. Bäddning ingår.

När det stod klart att ­Falun skulle arrangera skid-VM började lärarna på hotell- och turism­programmet fundera. Hur kunde de dra nytta av den intensiva turistströmmen som väntade?

— Till slut kom vi fram till att eleverna skulle få driva ett temporärt vandrarhem under tävlingsveckorna, berättar ­Tetta Svedlund, en av lärarna på programmet.

Foto: Per ErikssonUnder det senaste halvåret har all undervisning i karaktärs­ämnena, för samtliga elever, fokuserat på ­målet Camp Kristine. Alla elever har varit involverade på olika sätt beroende på vilka kurser de har läst, som marknadsföring, ekonomi, service och bemötande, rumsbokning, reception eller frukost och buffé.

— I logikursen fick de till exempel skissa på hur klassrummen skulle se ut. Vilken nivå skulle vi ligga på, vilken utrustning behövdes, hur många sängar och hur mycket sänglinne behövde vi hyra? De har fått tänka på allt, säger Tetta Svedlund.

Gästerna kommer från hela världen och beläggningen är över all förväntan, under VM-helgerna är det fullbokat.

— I början fanns vi bara med på en lokal bokningssida men när vi anslöt oss till en internationell bokningssajt bara vällde det in bokningar, berättar Louise Albertsson.

— Vi som varit ansvariga för bokningen fick stanna kvar efter skolan och även jobba på helgerna ibland för att hinna med.

Foto: Per Eriksson

Frukosten är bortdukad och diskmaskinen i köket går för fullt. Johanna Jernberg i tvåan och Tova Thurin i ettan har varit igång sedan klockan sex i morse. Nu har de i uppgift att ordna med personalmaten innan det är dags att gå hem för dagen.

— Här får vi verkligen göra allt, checka in och ut gäster, ta emot telefonsamtal, arbeta med housekeeping och duka fram frukost. Allt det som vi inte hann med på praktiken i ettan får vi göra nu. Det är jätte­kul, säger Johanna Jernberg.

Att få praktisera sina kunskaper på riktigt är den stora vinsten med Camp Kristine, enligt eleverna. Allt är kul, om än inte helt enkelt alla gånger.

— Arbetet i receptionen var svårt i början, det var väldigt mycket att ta in. Eftersom det är på riktigt har man också en press på sig att göra jobbet så bra som möjligt. Men det är roligt, utmaningar är alltid kul, säger Tom Myrsell i ettan.

Läraren Tetta Svedlund är också nöjd — och stolt. Både med att hon och hennes lärarkolleger genomförde idén och med elevernas engagemang.

— Det har varit ett jättejobb men också väldigt roligt att se elevernas utveckling vartefter de greppat att det är på riktigt. Vi har upptäckt sidor hos eleverna som man inte ser i den vanliga undervisningen.

— De har samarbetat över åldersgränserna, stöttat och backat upp varandra. De har verkligen blivit ett riktigt team.

Ulrika Sundström

Så gör vi: De säger adjö till »hej tjejer«

$
0
0

Bild: Colourbox
Just nu jobbar Grillska gymnasiet i Uppsala på att bli en av de första hbt-certifierade skolorna i Sverige.

Till hösten ska samtliga i personalgruppen ha kun­skaper om hbt-frågor. Målet är att alla på skolan ska känna sig välkomna och inkluderade.

Björn Hübinette, medie­lärare på skolan, har alltid använt sig av likabehandlingsplanen i sin undervisning.

I ämnet medieproduktion, när eleverna exempelvis ska göra en ­affisch ­eller en broschyr, brukar han ge dem i uppgift att använda sig av någon av diskrimineringsgrunderna.

— Jag tycker att vi har varit bra på att lyfta in aspekter på religion, funktionsnedsättning och sexuell läggning. Men just när det gäller olika könsuttryck har vi inte kommit lika långt, säger han.

Nu diskuteras frågor om hbt regelbundet på skolan och Björn Hübinette har fått många aha-upplevelser.

— Jag har fått mycket mer kunskap om den normativa bilden. Vi har till exempel tittat på hur familjen framställs i medierna.

— Och så gör vi norm­spaning och tittar på hur inklu­derande vi är i våra egna dokument. Står det mamma och pappa när vi bjuder in till föräldra­möten byter vi till vårdnads­havare. Och så har jag slutat säga: Hej grabbar och hej tjejer. Nu ­säger jag: Hej alla elever!

Ulrika Sundström

Så gör vi: Fjällsäkerhet i skarpt läge

$
0
0

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen
 
Tre dagar på fjället, på skidor, 3 kilometer från farbar väg. Ganska dålig mobiltäckning men med en satellittelefon som backup.

Så såg förutsättningarna ut då elever i årskurs 3 på Äventyrsgymnasiet i Älvdalen arrangerade vinterutbildning för åtton­de­klassare från Strand­skolan i Idre.

Åttorna fick lära sig att sätta upp tält i snön, första hjälpen och att gräva och sova i snöbivack. Fjällräddningen kom och berättade om hur de arbetar när människor går vilse på fjället, en räddningshelikopter och hundpatrull visade hur de letar upp någon som försvunnit i en lavin.

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen

Genom Fjällsäkerhetsrådet har skolelever som bor i fjällnära kommuner sedan länge fått en utbildning i fjällsäkerhet.

Foto: Utbildnings Center i ÄlvdalenI norra Dalarna har yrkeshögskolan i Älvdalen fått ta del av Fjällsäkerhetsrådets öronmärkta pengar för att arrangera utbildnings­dagarna. Men i år ville man prova om gymnasieeleverna på äventyrsprogrammet kunde stå för en del av arrange­manget.

— Vi fokuserar mycket på entreprenörskap på äventyrsprogrammet och det här är ett bra sätt för eleverna att få jobba i skarpt läge, berättar Dennis Franzén, utbildningsledare på äventyrsprogrammet på Älvdalens utbildningscentrum.

— Jag är grymt imponerad av deras arbete. Bland annat byggde de upp en bio och visade filmen »Into the Wild« på en filmduk av snö och serverade popcorn. Det blev en dundersuccé.

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen

Ulrika Sundström
Viewing all 241 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>