Högläsning i gymnasiet? Eleverna blev häpna när de först fick frågan. Nu fungerar metoden för att täppa igen språkliga luckor och öppna dörrar till omvärlden.

Men många i klassen har språkliga luckor. En del har bara varit några år i Sverige. Andra har diagnoser som dyslexi, adhd, koncentrationssvårigheter.
Så hur kan vi sätta fart på elevernas språkutveckling och samtidigt öppna dörren till den omvärld de ska ut i? Det frågade sig Anna W Gustafson, förstelärare i genus och normkritik, och specialpedagogen Gabriella Millo-Tranmark. De tog till ett nygammalt pedagogiskt grepp: högläsning.
Att läsa högt för eleverna brukar förknippas med förskolan och grundskolans lägre klasser. Knappast med högstadiet. Och absolut inte med gymnasiet. Så eleverna blev närmast häpna när lärarduon förklarade att de skulle börja läsa högt på timmarna i ämnet textkommunikation.
De båda lärarna stannade för temat utanförskap och valde ut fem vuxenböcker av nutida, nästan enbart svenska författare.
De brukar turas om att läsa. Den som inte för ordet glider runt i klassrummet och pejlar stämningen. Ibland känns det bra med en förklarande viskning eller en uppmuntrande hand på axeln.
Högläsning och koncentrationsproblem – går det verkligen ihop?
– Vi blev själva förvånade. Men eleverna älskar läsningen. De sitter tysta och lyssnar uppmärksamt. Vissa gånger hörs det inte ett knäpp.
– Det verkar som om de behöver det här, ett avbrott i lunken, en lugn stund.
En av tankarna med projektet var att högläsningen skulle sätta fart på elevernas eget läsande.
Men så blev det faktiskt inte.
Läsintresset i klassen ligger fortfarande långt ned på skalan.
”Det är så tråkigt att läsa”, ”Hinner inte”, ”Bara på sommaren”, blir ett par av svaren när vi frågar barn- och fritidseleverna om deras läsvanor.
Böcker? Ja, det brukar bli en varje år, lyder ett annat svar.
En del läser inget alls utöver skolböckerna, andra bara sporadiskt. Någon läser serietidningar. Ingen verkar vara någon inbiten bokslukare.
Kanske inte så konstigt när eleverna har så många andra aktiviteter.
När vi slumpmässigt frågar tre av eleverna om deras fritidsintressen visar det sig att alla har planer på idrott på elitnivå:
Niam Sajed Noma är inriktad på att bli fotbollsproffs utomlands medan Mohamed Al-Maliki tänker sig en framtid som yrkesboxare och Jaffar Al-Qashaami siktar på VM i thaiboxning.
Vid sidan av idrottskarriären tänker Niam Sajed Noma läsa till socionom medan Jaffar Al-Qashaami vill bli polis.
Så vad tycker eleverna om att ha högläsning i klassen? Bra, visar det sig.
– Skönt faktiskt. Mysigt. Nästan så man kan somna, säger Mohamed Al-Maliki som framgångsrikt boxas i 64-kilosklassen i Winning BC och knappast är den som i vanliga fall brukar sitta på samma fläck någon längre stund.
Och det är inte bara eleverna med svenska som andraspråk som uppskattar läsestunderna.
– Anna och Gabriella läser så bra. Man förstår innehållet på ett annat sätt, säger Lovisa Nimgård-Ström.
– Vi har lärt oss många nya ord. Även om man inte kommer att använda alla till vardags, så är det bra att veta vad de betyder, konstaterar Hanna Ljungberg.
Klassen har fått bekanta sig med fem böcker. Anna W Gustafson och Gabriella Millo-Tranmark har genomgående valt nutidslitteratur och nästan bara svenska författare.
Ur var och en av böckerna läser de ett smakprov som eleverna efteråt får diskutera gruppvis och därefter använda som utgångspunkt för egna textövningar. Uppgifterna är kopplade till frågeställningar om könsroller och normtryck.
– Områden som det är otroligt viktigt att eleverna har ett hum om när de börjar arbeta, konstaterar Anna W Gustafson.
Tre böcker som nästan fått luften i klassrummet att dallra är Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld, Yarden av Kristian Lundberg och Ett bipolärt hjärta av Rebecca Anserud.
Anna W Gustafsson har länge funderat på vad som skiljer henne – en första klassens läsnörd – från de elever hon undervisar, som oftast inte är ett skvatt intresserade av böcker.
– För oss var högläsningen i skolan en lustupplevelse på fredagarna, något man såg fram emot. För våra elever verkar det snarare ha varit ett tvång som väckte obehag. Det är nog en del av förklaringen, men knappast hela sanningen.
Att högläsningsprojektet – trots att det är uppskattat – inte har förändrat läsvanorna skulle förstås kunna uppfattas som ett misslyckande.
Men så ser inte Gabriella Millo-Tranmark och Anna W Gustafson på saken. Tvärtom.
– Absolut inte. Det har visat sig att högläsningen har så många andra positiva effekter (se faktarutan).
Anna W Gustafsson förtydligar den sista punkten så här:
– I stället för att prata om elevernas problem eller någonting som händer med dem, så handlar det om något som händer med en annan, fiktiv person.
– Därför kan en elev gömma sig bakom de här böckerna. Ställa frågor som man själv har funderat på. Och som är lite obehagliga. Plötsligt kan man prata om sånt.
Gabriella Millo-Tranmark har upptäckt att eleverna med adhd faktiskt har ett annat fokus när de är i elevgruppen än när hon träffar dem var för sig.
– De har alltid fått höra att de inte kan fokusera. Men högläsningen visar att det går. Den insikten får de med sig ut i arbetslivet, och det tror jag kan betyda mycket.
Louise Viberg som är studievägledare på Värnhemsskolan välkomnar alla initiativ som kan bidra till elevernas språkutveckling.
– Just högläsning är speciellt viktigt för de här eleverna eftersom det är ett centralt inslag inom barn- och fritidsverksamheten.
Hon påpekar att lyssnandet är ett effektivt sätt att lära sig språk.
– Det märker vi på att elever som inte kan svenska från början gör stora framsteg när de är ute och praktiserar. De lär sig av barnen.
Det är för övrigt inte bara på lektionstid barn- och fritidseleverna kommer i kontakt med högläsning. Elevassistenten Caisa Saxerbo använder också metoden, bland annat när hon hjälper eleverna att förbereda sig för prov eller redovisningar.
– Det fungerar väldigt bra. Man ser hur de sjunker in i texten på ett annat sätt.
Stefan Kardum, nytillträdd rektor på barn- och fritidsprogrammet vid Värnhemsskolan är en annan varm förespråkare för högläsning långt upp i åldrarna.
– Jag har själv ofta använt högläsning som metod på högstadiet. Då har det inte inte handlat om skönlitteratur utan facktexter. För många elever är det lättare att uppfatta det de hör, än att själva läsa en text som kan vara svår att ta till sig.
Nu går högläsningsprojektetvidare i delvis nya former.
Nästa steg bli att Anna W Gustafsson och Gabriella Millo-Tranmark drar med sig svensklärarna.
– Vi tror faktiskt att högläsning skulle kunna fungera i alla ämnen.
De tänker också utveckla metoden med hjälp av ny teknik.
Gabriella Millo- Tranmark har länge intresserat sig för surfplattor som ett verktyg i skolarbetet och pekat på både för- och nackdelar.
– Eftersom våra elever har paddor ska vi testa en visuell funktion som innebär att de kan följa med i texten samtidigt som de lyssnar. Varje ord markeras i samma ögonblick som de hör det.
Men det talade ordet förblir det bärande mediet. Många lärare vet nog inte vilken makt de har i sin egen röst: att man genom att bara variera tonfall och röstläge kan fånga uppmärksamheten hos en hel klass.
Är det inte för sent att börja med högläsning på gymnasienivå?
– Det är förstås bättre att börja tidigare. Mycket tidigare.
– Men för sent? Aldrig!
